*Nettavisen* Sport.

«Sa aldri at Lance aldri dopet seg»

Foto: (AP/Scanpix)

Tidligere UCI-president har forklaringsproblemer etter Armstrong-rapport.

- Jeg gjentar det nok en gang: Lance Armstrong har aldri brukt doping. Aldri, aldri, aldri. Og jeg sier ikke bare det fordi vi er venner, for det er ikke slik ting henger sammen. Jeg sier det fordi jeg er sikker.

Dette utsagnet fra mai i fjor kommer til å hjemsøke tidligere UCI-president, og nederlandsk æresmedlem i IOC, Hein Verbruggen i lang tid.

Sitatet ble gitt til nederlandske ad.nl i etterkant av at Tyler Hamilton fortalte sin historie om Lance Armstrong til TV-programmet «60 minutes».

Her støttet han historien Floyd Landis hadde forsøkt å fortelle året i forveien.

Overveldende beviser mot Lance
Snaue halvannet år etter TV-programmet med Hamilton har totalt 11 lagkamerater vitnet mot den tidligere sykkelkongen.

Gjennom en 1000 siders bevisoppgave tegnet amerikanske antidopingmyndigheter et urovekkende bilde av at sykkellag som var villige til å gjøre alt som sto i deres makt for å vinne Tour de France-titler.

Ifølge byråsjef Travis Tygart innebar det:

- Det mest sofistikerte, det mest profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet sportsverdenen har sett.

Ble beskyldt for å skjule dopingprøve
Verbruggen var president i det internasjonale sykkelforbundet fra 1991 til 2005. Det er relativt trygt å si at det var en av sportens aller mørkeste perioder, og samtidig årene der Armstrong vant sine sju Tour de France-titler.

Titler han nå ser ut til å miste.

Hamilton beskyldte UCI for å være med å dekke over en positiv dopingprøve US Postal-kapteinen skal ha avgitt under Tour de Suisse i 2001.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Det var disse anklagene som fikk Verbruggen til å eksplodere overfor det nederlandske nettstedet.

- Det er en umulighet, og det ligger ingenting i det (anklagen). Selv om vi hadde hatt lyst til det, ville det ikke ha vært mulig å skjule en positiv test. Testresultatene blir ikke bare sendt til UCI, men også til WADA (verdens antidopingbyrå). Så en gang for alle: Det foregikk aldri en slik praksis under mitt presidentskap, og det har aldri forekommet i UCI, slo han fast.

- Det jeg mente var at ...
Etter den knusende Armstrong-rapporten, forsøker nederlenderen nå å moderere sine uttalelser.

- Jeg er glad for at rapporten fra USADA har kommet. Den viser at vi aldri feier ting under teppet, sier Verbruggen til franske RMC Sport torsdag.

- Dette er veldig viktig, og jeg har aldri uttalt at Armstrong aldri har dopet seg. Det jeg så, når (Floyd) Landis (tidligere US Postal-rytter som også har beskyldt Armstrong for doping, vår anm.) kom med sine anklager, var at vi har aldri har hatt en positiv dopingprøve fra Armstrong. Derfor har vi heller ikke feid noe under teppet. Vi har ikke holdt noe skjult, noensinne, forteller han.

Verbruggen og nåværende president, Pat McQuaid, vant nylig fram med et privat søksmål for ærekrenkelser mot nettopp Landis.

En sveitsisk domstol kom blant annet fram til at Landis ikke kan kalle forbundstoppene for «klovner», «korrupte terrorister» og uttale at de «er løgnere».

Walsh: - UCI må ta sitt ansvar
UCI har nå knappe tre uker på å bestemme seg om de vil anke avgjørelsen om å strippe Armstrong for sine sju Tour de France-titler, basert på bevisene fra antidopingbyrået.

Ved å akseptere dommen vil forbundet også på sett og vis godta at de selv har spilt en rolle i Armstrongs omfattende dopingbruk.

Den irske journalisten David Walsh er svært spent på hvordan herrene Verbruggen og McQuaid vil håndtere den svært betente situasjonen.

- Et viktig spørsmål er hvorvidt sporten kan komme seg videre med Pat McQuaid og Hein Verbruggen på toppen. Vi har fått mye ærlighet fra mange av rytterne i US Postal og Discovery Channel. Kommer vi til å oppleve i nærheten av den samme ærligheten fra Verbruggen og McQuaid?

- De liker å snakke om alt det gode arbeidet UCI har gjort i nyere tid. Jeg vil tro det vil være en naturlig måte å svare på fra deres synsvinkel, men for mange personer ble såret og skadet under Armstrong-æraen, til at forbundet ikke skal ta sitt ansvar og innrømmet at de var en del av det samme problemet, og ikke botemiddelet. Å si at de ikke kunne gjøre noe, vil bare være tøvprat, sier Walsh til cyclingnews.com.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.