Under OL i Aten tok Sverige tre gull i friidrett. I Beijing er beholdningen langt magrere. Med mindre høydehopper Emma Green får en voldsom opptur i finalen, ser svenskene faktisk ut til å måtte reise tomhendte hjem fra Fugleredet.

Håpefulle svensker, som fikk en liten opptur da Johan Wissman overraskende tok seg til finalen på 400 meter – der han endte sist – satset på at Carolina – bedre kjent som Carro – Klüft skulle redde stumpene av svensk friidretts ære.

Misset under press
Slik gikk det ikke. Carro hoppet dødt i det første forsøket. I det andre fikk hun opp 6,49 meter, en beskjeden lengde for ei jente som har en personlig rekord på 6,97 og en årsbeste på bare ti centimeter kortere. Etter to omganger lå dermed Carro på en niendeplass, som betød at hun ikke ville få hoppe de tre siste finaleomgangene dersom hun ikke klatret opp blant de åtte beste i tredje omgang.

Carro er kjent for å prestere når det gjelder som mest. Det har hun vist gang på gang da hun var verdens beste mangekjemper. Og hun ladet maks før det avgjørende hoppet.

Men nok en gang var det stang ut for svenskene. For en gangs skyld klarte ikke Carro å heve seg da det gjaldt. Fortvilet måtte den svenske jenta konstatere at et sistehopp på 6,42 var langt under pari. Hun ble knust med over halvmeteren av den brasilianske vinneren, Maurren Higga Maggi.

I norske fotspor
Dermed ser det med ett mørkt ut for det svenske friidrettseventyret, som har satt norsk friidrett i skyggen store deler av 2000-tallet.

Den svenske fiaskoen minner i grunn mistenkelig om det norske friidrettseventyret på 90-tallet. Trine Solberg Hattestad, Geir Moen, Steinar Hoen, Hanne Haugland, Vebjørn Rodal. De kom, de vant, og så forsvant de, og norsk friidrett gikk fra topp til bunn nesten over natta.

Men nå er norsk friidrett i ferd med å seile i litt mer medvind igjen.

Og det får kanskje være den fattige trøsten til fortvilte svensker, som tilsynelatende er i ferd med å se slutten på en gullalder.

Det kommer nye muligheter.

Alt om Beijing-lekene i vårt OL-magasin!
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).