Så mange gull tar Norge

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Sjekk Nettavisens OL-tips.

04.02.10 08:24

I dag - torsdag 4. februar - starter den olympiske perioden for OL i Vancouver. Alle utøverlister er nå klare, og fra og med i dag må alle påmeldte følge IOCs regler.

Dermed er det også på tide å spå den norske gullfangsten i OL.

Det er en vrien øvelse. All erfaring tilsier at selv noen av de aller største favorittene vil feile, samtidig som det garantert kommer overraskelser.

Sånn vil det også være med de norske utøverne.

Nettavisen har imidlertid tro på at Norges beste er så godt forberedt at de fleste vil innfri gullforventningene.

Vi spår at to gull i Torino 2006 blir til elleve gull i Vancouver 2010.

Hva tror du? Si din mening nederst i saken!

Les alt om OL-forberedelsene her

Her er de norske gullvinnerne – sortert etter idrett:

Langrenn – 6 gull:

Petter Northug – 30 km fellesstart med skibytte og klassisk sprint: Northug har gullsjanse i alle øvelser, men å ta seks av seks vil i praksis være umulig. Vi tror han tar to individuelle gull. Det første kommer på den klassiske sprinten, en distanse der Northug har hatt stor framgang siden i fjor. Det andre kommer på favorittdistansen 30 km fellesstart med skibytte.

Marit Bjørgen – 10 km fristil: Justyna Kowalczyk er den største favoritten i de individuelle langrennsøvelsene for kvinner, mens Marit Bjørgen ligger høyt blant utfordrerne. Vi tror Bjørgen får gullet hun har drømt om i ti år allerede på åpningsdistansen 10 km fri, som en konsekvens av den store tekniske framgangen hun har hatt i skøyting.

Stafett, menn: Norge har for vane å vinne herrestafetten i internasjonale mesterskap, og bør klare det også i år. Men det forutsetter at de tre første klarer å gi Petter Northug et ok utgangspunkt. Går Northug ut mindre enn 15 sekunde bak teten på sin ankeretappe, er gullet norsk.

Stafett, kvinner: Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud har vært stabilt gode i vinter. Vi tror at enten Marthe Kristoffersen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen eller Therese Johaug hever seg såpass til OL at Bjørgen går Norge inn til gull i duell med Sverige og Finland.

Lagsprint, menn (fristil): Russland og Sverige blir farlige, men Ola Vigen Hattestad, Johan Kjølstad eller Øystein Pettersen klarer å gi Petter Northug det utgangspunktet som skal til for å sikre Norge vårt første gull på denne unge OL-distansen.

Skiskyting – 3 gull:

Ole Einar Bjørndalen – sprint og jaktstart: Bjørndalen tok fire gull sist det var OL i Nord-Amerika (Salt Lake 2002), og har alle muligheter til å kopiere bragden. Men selv to gull vil være særdeles imponerende, og vi tror tidenes beste skiskytter griper de to første mulighetene – før andre eventuelt slipper til.

Emil Hegle Svendsen – fellesstart: Super-Svendsen har slitt med sykdom i OL-oppkjøringen. Den unge trønderen har imidlertid et rått vinnerhode, får fysisk stigning gjennom lekene – og kniper gullet på den siste individuelle øvelsen, fellesstart.

Kombinert – 1 gull:

Magnus Moan – stor bakke: Moan feilet stygt i VM i Liberec i fjor. Det lærte han mye av, og mentalt er han nå mye mer klar for oppgaven. Han trives dessuten mye bedre i hoppbakkene i Whistler enn han gjorde i Liberec. Vi tror han hopper seg i form og vinner det siste individuelle rennet med i storbakken.

Alpint – 1 gull:

Aksel Lund Svindal – super-G: Verdens beste fartskjører har ikke vært i superform, men har mye av det samme ved seg som Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus hadde. Best når det gjelder, med andre ord. Det fører ham til topps i super-G i Whistler.

I tillegg er det selvfølgelig en lang rekke norske utøvere som kan ta medalje – og til og med gull – uten at det vil være sensasjonelt, som Håvard Bøkko (skøyter), Helene Olafsen (snowboard), Anders Jacobsen (hopp), Tora Berger (skiskyting), Kristin Størmer Steira (langrenn), Ola Vigen Hattestad (langrenn) og Kjetil Jansrud (alpint) – for å nevne noen.

Norges mål om å ta 20-25 medaljer bør med andre ord være godt innenfor rekkevidde.

12. februar tennes ilden.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Vancouver

Mest lest på Sport

Annonsebilag