RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så mye har Chelsea brukt på trenerne sine


TRENER OG EIER: Roman Abramovitsj (til venstre) har ansatt og sparket José Mourinho to ganger.
TRENER OG EIER: Roman Abramovitsj (til venstre) har ansatt og sparket José Mourinho to ganger. Foto: Nick Potts (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Roman Abramovitsj har brukt mye penger.

Chelsea og eier Roman Abramovitsj har gjort det til en trend å sparke managere de siste årene. Siden 2004 har 11 managere måtte ta hatten sin og gå, José Mourinho ble sistemann da han fikk sparken torsdag.

Dette har vært en kostelig affære for Chelseas mektige russer. Det er ventet at Mourinho vil kunne innkassere en klekkig sum når han nå forlater Stamford Bridge.

Dette gjør at Chelsea har brukt godt over en milliard kroner på å gi sine trenere fyken. Til sammenligning kostet tidenes dyreste spiller, Gareth Bale, rundt 1,1 milliard kroner.

Mourinhos første sparking

Sparkingen av nåværende Leicester-sjef Claudio Ranieri skal ikke ha kostet så altfor mye, da den italienske manageren hadde en klausul i kontrakten som sa at han ville ha krav på penger dersom han ikke fikk seg jobb innen tre år.

Dermed er det ikke spesifisert hvor mye Ranieri skal ha kostet. Da Mourinho fikk sparken i 2007 skal han ha kostet 187,2 millioner kroner. I tillegg til dette skal Abramovitsj også ha sendt portugiseren en Ferrari som takk for hjelpen.

Avram Grant tok over på midlertidig basis, men forsvant etter sesongslutt. En som ikke holdt til sesongslutt var Luiz Felipe Scolari. Den karismatiske brasilianeren fikk ikke gjøre ferdig sin første sesong før den mektige russeren betalte ut 123.5 millioner for å sparke brassen.

Karismatisk italiener og ung portugiser

Deretter tok Ray Wilkins og Guus Hiddink over på midlertidig basis før mektige Carlo Ancelotti kom inn dørene. Han ledet laget i to sesonger, vant Premier League og FA-cupen, men fikk så sparken etter sesongslutt i 2011. Han skal dog «kun» ha kostet London-klubben 53,4 millioner kroner da han fikk sine oppsigelsespapirer.

Deretter ble Chelsea møtt med utkjøpsklausul for en trener. De brukte nemlig 117,48 millioner kroner på å løse André Villas-Boas fra sin kontrakt med FC Porto. Tradisjonen tro satt ikke han spesielt lenge. Året etter ble portugiseren betalt 111,6 millioner kroner for å forlate Stamford Bridge.

Deretter kom Roberto di Matteo inn dørene og styrte de blå til Champions League-triumf. Til tross for å ha være koblet til store managernavn rundt om i Europa valgte Abramovitsj å satse på den tidligere Chelsea-midtbanespilleren.

Resultatet? Di Matteo holdt bare til november i sin første sesong som permanent Chelsea-manager. Han skal ha hatt krav på 64,4 millioner kroner som en del av sine oppsigelsespakke.

Mourinhos andre sparking

Rafael Benítez, som selv kan gå en usikker fremtid i møte hos Chelsea tok over på midlertidig basis, og hans kontrakt gikk ut etter sesongen. Dermed slapp Chelsea å betale kompensasjon.

José Mourinho tok over og signerte kontrakt med Chelsea i august i år etter å ha styrt London-laget til Premier League-trofeet. Nå spekuleres det i om Abramovitsj må ut med svimlende 526,6 millioner kroner for å sparke Mourinho som hadde kontrakt til 2019. Dette er det den engelske avisa The Mirror som melder.

De har en motstander i avisa The Telegraph som mener at Mourinho «bare» får 130,9 millioner kroner nå som han står uten jobb.

Dersom The Mirror får rett så har Chelsea brukt 1,184 milliarder kroner på trenerne sine siden Abramovitsj kom inn. Har The Telegraph rett så er det tallet 788,48 millioner kroner.

Det er mulig et par av disse tallene har blitt redusert da trenere som Villas-Boas og Di Matteo fikk nye jobber relativt kjapt, men et er altså mye penger brukt på å sparke trenere siden Abramovitsj tok over Chelsea.

Alle tallene er overført til norske summer ved bruk av Den Norske Banks valutakurser for de aktuelle årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere