Kampen om seriemesterskapet i Tippeligaen står mellom Strømsgodset og Rosenborg. Ett fattig poeng skiller de to lagene før 30. og siste runde. Strømsgodset har både det ene poenget og en bedre målforskjell, og kan dermed avgjøre selv med seier hjemme mot Haugesund førstkommende helg.

Tittelkampen handler også om penger.

2,7 millioner i forskjell
Vinneren av Tippeligaen får 17,7 millioner kroner, mens nummer to får 15 millioner kroner. Det viser Nettavisens oversikt.

Rosenborg kan altså tjene nesten tre millioner kroner mer dersom Strømsgodset snubler og trondheimsklubben selv vinner mot Lillestrøm.

- Tre millioner kroner er mye penger for oss. Vi har budsjettert med andreplass, så alt over det vil være en bonus, sier daglig leder Tove Moe Dyrhaug i Rosenborg til Nettavisen.

Hun forteller at Rosenborg har budsjettert med andreplass denne sesongen, for å ha et utgangspunkt når interne bonuser og lignende også skal bakes inn i budsjettet.

Forskjellen mellom første- og fjerdeplass er på nesten ni millioner kroner.

- En fjerdeplass for Rosenborg hadde nok vært krise, både økonomisk og sportslig. Vi har jo som mål å spille i Champions League, så jeg kan ikke si annet enn at det ville vært krise, sier Tove Moe Dyrhaug

Det er Norsk Toppfotball som har ansvaret for å fordele inntektene fra TV-avtalen etter en modell klubbene er blitt enige om.

- Fordelingsmodellen vår inneholder tre «potter», hver med flere variabler innbakt. Det er «sport», «kommersiell» og «utvikling», sier administrasjonssjef Boye Skistad i Norsk Toppfotball til Nettavisen.

Tjener godt på tredjeplassen
Nettavisens tall viser fordelingen av sportspotten. Hver klubb får 4,2 millioner som grunnbeløp, totalt 67,3 millioner, mens resten av totalsummen på 134,6 millioner kroner fordeles etter tabellplassering.

- Dette er estimater, så de eksakte summene kan bli marginalt annerledes, men den prosentvise fordelingen mellom klubbene er riktig, sier Skistad.

Mens vinneren av Tippeligaen mottar 17,7 millioner kroner, får de tre nederste lagene i Tippeligaen sesongen 2013 tildelt 5,5 millioner kroner.

I toppen er 5,5 millioner forskjellen mellom et par plasseringer. Haugesund, som søndag sikret seg tredjeplassen, drar inn 12,3 millioner kroner. Det er 3,4 millioner mer enn fjerdeplassen gir.Viking, som lenge lå godt an til å ta nettopp tredjeplassen, ligger nå på sjetteplass og ser ut til å måtte nøye seg med 7,9 millioner.

- Dette er noe klubbene i fellesskap er enige om. Det skal være et skille, for de som skal ut i Europa har mulighet til å satse. Det er i alle klubbenes interesse. Vi er selvfølgelig glade og stolte over at dette nå gjelder oss, sier sportslig leder Asbjørn Helgeland i Haugesund til Nettavisen.

- Hva betyr de ekstra pengene for en klubb som Haugesund?

- Det betyr at vi får sjansen til at vi satse enda mer. Vi har en stadion som ikke er ferdig utbygd, og spillerne skal nok også få litt mer. Vi skal vi bruke pengene fornuftig. Det blir ikke noen ødsling. Det kan komme dårligere tider, poengterer Helgeland.