Gå til sidens hovedinnhold

Så mye tjente Johaug på seieren

- Det er klart at touren er et hyggelig økonomisk eventyr for henne.

Therese Johaug kan smile bredt etter sin historiske tour-seier. Hun tjente anslagsvis én million kroner på den ni dager lange kraftanstrengelsen, skriver Østlendingen.

- Det er klart at touren er et hyggelig økonomisk eventyr for henne, men Therese har ikke tenkt på penger ett sekund, fastslår manager Jørn Ernst.

Les også: - Jeg er så glad, jeg har ikke ord

Men skiprinsessen fra Dalsbygda kan sette inn et betydelig beløp på kontoen etter å ha gått først over målstreken i Alpe Cermis.

I tillegg til 640.000 kroner i premiepenger fra arrangøren, og 20.000 kroner for hver av etappeseirene lørdag og søndag, får hun bonuser fra skiforbundet, utstyrsleverandører og egne sponsorer.

- Veldig mange av sponsorene hennes har bonuser for tour-seier i sine avtaler med oss, bekrefter Johaugs manager Jørn Ernst overfor Østlendingen.

- Er det rimelig å anta at hun tjener én million kroner på Tour de Ski?

- Det er nok ikke mye feil. Uten at jeg har konkrete tall, vil jeg anslå at det ligger rundt det beløpet, sier Ernst, som er klar på at penger er det siste Johaug tenker på.

- Det er som sagt ikke noe hun bruker energi på.

I stedet brukte Therese Johaug all sin energi på å spurte opp monsterbakken i Alpe Cermis, og innfridde alle forventninger da hun tok seg over målstreken 20 sekunder foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som ble nummer to.

Bak dem spurtet Heidi Weng ned finske Krista Lähtenmäki, og dermed brøt de norske jentene den norske tour-forbannelsen ved å fullstendig tapetsere pallen.

Med seieren i Tour de Ski leder også Therese Johaug verdenscupen med 326 poeng ned til Marit Bjørgen, og har dermed en unik mulighet til å sikre seg sin første verdenscupseier sammenlagt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

For en sammenlagtseier i v-cupen betales det ut i overkant av 200.000 kroner i premiepenger, i tillegg til de nevnte bonusavtalene utøverne har med egne sponsorer, samt forbundssponsorene.

- Alle løperne får også en andel av en bonus på 500.000 kroner som fordeles basert på hvordan hver enkelt gjør det gjennom hele sesongen, sier langrennssjef Åge Skinstad til Østlendingen, og legger til at Johaug har rundt 430.000 kroner i grunnlønn fra Norges Skiforbund.

- Vi føler at utøverne våre blir godt ivaretatt økonomisk, sier Skinstad, som også presiserer at Johaug beholder hele premiebeløpet fra arrangørene fra Tour de Ski selv.

- Det er flere av de andre nasjonene som opererer med at 10–15 prosent av premiepengene gis tilbake til forbundene, men det gjør altså ikke vi, sier langrennssjefen.

Seks dager inn i 2014 har altså Johaug gått inn en meget pen årsinntekt, og fortsatt venter et OL i Sotsji. Dermed kan det ligge an til et meget innbringende år for skistjernen fra Dalsbygda.

Les flere saker fra Østlendingen!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken