Nei, Tour de France ender ikke på Alpe d’Huez neste sommer. Frankrikes største kulturarrangement har alltid hatt sin finale i Paris, det er også planen i 2013, rittets 100. utgave.

Hvis mørke dopingavsløringer har kastet skygge over sporten den siste tiden, tar gatelyset i den franske hovedstaden til kraftig motmæle med en elektrisk kveldsetappe neste år. Touren avsluttes i skumring på Champs-Elysées.

Likevel skimmer nettopp Alpe d’Huez igjennom som det store høydepunktet på den 3360 kilometer lange løypen. Hundreårsjubileet til Tour de France vil ha en brutal avsluttende fase, hvor Alpe d’Huez skal bestiges to ganger på samme dag! Tourens myteomspunnede historie presenteres således i en ny og moderne drakt.

- Dette stedet er perfekt for Tour de France til å skape historie, sier rittdirektør Christian Prudhomme til Cyclingnews.

- Dette var rittets første fjelltoppavslutning, men også stedet hvor de første TV-kameraene var på plass for å filme rittet.

Cadel Evans konsoliderte sin Tour de France-trifumf tilbake i 2011 nettopp på Alpe d'Huez. Foran neste år utgave betegner BMC-rytteren etappen til det franske skistedet som spesiell.

- Å kjøre i front av feltet opp Alpe d'Huez i Tour de France er noe helt eget. At vi neste år får kjøre opp to ganger blir veldig spesielt.

Hors catégorie de lux
Denne gulkledde sykkelfesten kommer 61 år etter at Fausto Coppi, med grasiøse og silkemyke tråkk i pedalene, forserte de 21 hårnålsvingene for første gang. Den gang på smale og minimalt bearbeidede fjellveier, formet grove og farlige av vinterens strenge kulde. Alpe d’Huez, fjellet med et rykte like skremmende som sitt eget gigantiske avtrykk, er tourhistoriens originale fjelltoppavslutning, og inntar dermed sin naturlige plass i den 100. utgaven av rittet.

Dette er ikke første gang dette episke fjellet besøkes to ganger i en og samme utgave. I 1979 gikk man også opp Alpe d’Huez to ganger, men den gang over to etapper. Den portugisiske veteranen Joaquim Agostinho triumferte den ene dagen. Mens Joop Zoetemelk, Nederlands kanskje største Tour-rytter, gikk til topps snaue 24 timer senere, og ristet dermed av seg stempelet som feltets mest defensive rytter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michel Pollentier står også skrevet i historien om Alpe d’Huez, men med negativt fortegn. Med sin komiske, leddgiktpregede holdning, sine tynne kalvebein rillet av åreknuter, sykelig blekhet og et skallet hode, hadde Pollentier utseendet til en nyfødt fugl falt bort fra sin mors rede.

I 1978 ble mannen med kallenavnet «Polio» tilskyndet frem til seier og gul trøye av mer enn 300.000 tilskuere på fjellsiden av Alpe d’Huez. Bare timer senere falt skam over belgieren, som med en gummipose fylt opp med noen andres rene urin og et «idiotsikkert» system av slanger, hadde forsøkt å lure dopingkontrollørene.

Les også: Slik blir Tour de France 2013

I tråd med datidens regelverk ble Pollentier kastet ut av rittet, suspendert i to måneder og ilagt en bot på 5 000 sveitserfranc. I et beklagende brev til arrangøren skrev den hjelpesløse beligeren:«Jeg er ikke mer skyldig enn resten av feltet».

Hinault versus LeMond
Legenden om Bernard Hinault, kilden til Pollentiers skrøpelige tilnavn, er også uløselig knyttet til alpegiganten som henger over landsbyen Huez. Den femdoblete tourvinneren jaktet en historisk sjette sammenlagtseier i 1986, men hadde året før lovet bort sine tjenester til den unge og fremadstormende amerikaneren, Greg LeMond.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Det ville vært skandaløst om jeg distanserte Bernard med flere minutter i dag. Ansiktene til den franske fansen var skremmende nok», forklarte den tidligere Hinault-aspiranten, som valgte å kjøre tandem med sin forhenværende læremester opp hele fjellsiden. Dette skulle bli den tregeste vinnertiden i Alpe d'Huez sin historie.

Agitert av Hinaults bretonske temperament, ble touren pakket med suspens og intern stridighet, før de altså i tilsynelatende harmoni krysset målstreken på Alpe d’Huez sammen. Dermed var et av tourens mest ikoniske bilder skapt. Hinault tok etappen. LeMond vant sammenlagt.

En utvidet heksagon ble presentert foran 4000 tilskuere i Palais des Congres ved Porte Maillot i Paris. Det innebærer at touren for første gang besøker den kuperte middelhavsøyen Korsica, et ferskt ansikt i rittets historie, som mer enn noe annet fremhever Tour de Frances mer enn 100 år lange, episke historie som stues inn de påfølgende etappene.