Gå til sidens hovedinnhold

- Så vanskelig var det ikke

Eldar Rønning mener at svenskene må ta ansvar for egen fiasko.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Forhåndsfavoritten Lukas Bauer ble slått med nesten et minutt. Dario Cologna med over to minutter. Marcus Hellner med nesten tre. Tirsdagens 15-kilometer ble dominert av Norge og Finland.

Matti Heikkinen var suverent best, mens Eldar Rønning tok en like klar andreplass foran Martin Johnsrud Sundby.

Ikke noe hokuspokus
I Sverige snakker man nå om «en ny smørefiasko», etter at Hellner endte på 34.-plass og Daniel Rickardsson ble nummer 42.

- At det er så mange som ikke treffer på smøringen ... vanskelig var det ikke. Det var ikke noe hokuspokus, det vi gjorde under skiene i dag, sier Eldar Rønning.

- Smøreteamet gjorde en kjempejobb, men til syvende og sist er det vi løpere som tar avgjørelsen, legger han til.

Martin Johnsrud Sundby har heller ingen sympati på lager.

- Det er sjarmen med langrenn. En del av gamet er å velge riktige ski, sier Røa-løperen.

- Slet hele veien
Men medaljeduoen innrømmer at det var vanskeligere enn vanlig.

- Det var tøffe forhold der ute i dag. Smøringen var ikke enkel. Vi prøvde og feilet mye før start. Jeg tror at vi valgte det rette paret. Snøen var så treg, forklarer Johnsrud Sundby.

Han hadde ingen god følelse underveis. Allerede i første bakke forsto han at det ville bli en tung dag på jobben.

- Jeg slet hele veien i dag, så jeg er kjempefornøyd med bronse. Jeg trodde ikke jeg skulle klare topp 10 i dag, men publikum gjorde en fantastisk jobb med å heie meg fram til denne medaljen. Jeg er veldig takknemlig.

Svenskene helt borte
Eldar Rønning tok teten helt fra start, og fikk følge av de antatt sterkeste utfordrerne på de nærmeste plassene. Lukas Bauer, Martin Johnsrud Sundby, Dario Cologna, Matti Heikkinen og Alexander Legkov.

Midtveis i 15-kilometeren hadde Rønning sikret seg åtte sekunders ledelse på nærmeste konkurrent, som nå var Heikkinen. Johnsrud Sundby lå på tredjeplass, mens Bauer fulgte like bak.

Cologna og Legkov hadde tapt mye. Svenskene, med normalt sterke kort som Anders Södergren, Markus Hellner, Daniel Rickardsson og Johan Olsson, var aldri i nærheten.

Knallgod avslutning
Heikkinen tok inn forspranget til Rønning på de neste tre kilometerne, og duoen lå helt likt før de siste fem kilometerne. Og finnen fortsatte i sitt forrykende tempo.

Ved neste mellomtid, 12,5 kilometer, syntes det klart at Heikkinen ville ta gullet, Eldar Rønning sølvet og at bronsen stod mellom Johnsrud Sundby og russeren Stanislav Voltsjentsev.

I mål var Matti Heikkinen 13,3 sekunder foran Eldar Rønning og 31,9 sekunder foran Martin Johnsrud Sundby, som knep bronsen med 4,7 sekunders margin til Voltsjentsev.

Og svenskene? Deres bestemann ble Johan Olsson på 17.-plass.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken