Gå til sidens hovedinnhold

Sahraoui herjet i U21-landskamp. Etter kampen stormet treneren rett bort til VIF-profilen med klar beskjed

Årets unge spiller i Eliteserien

Osame Sahraoui er ikke redd for å drømme stort. Vålerenga-spilleren vil bli best og stiller store krav til seg selv.

INTILITY ARENA (Nettavisen): Han kom inn som et friskt pust Eliteserien i 2020 etter at Dag Eilev Fagermo tok over trenerjobben i Vålerenga. 2021 har vært en tøffere sesong resultatmessig for Oslo-klubben, men nok en gang har en av lagets yngste spillere vært blant lagets beste.

Sahraoui har til tider vist hvilken klasse som bor i han. 20-åringen er derfor kåret til årets unge spiller i Eliteserien av Nettavisen.

- Det er en fin anerkjennelse å få, sier Sahraoui til Nettavisen om prisen.

Les også

Disse vinner Nettavisen-prisen 2021

Unggutten er rask med å påpeke at det varmer at noen legger merke til hva han har gjort denne sesongen, selv om tabellen kanskje ikke ser så bra ut for klubben. I tillegg mener han det har blitt for lite målpoeng for egen del.

- Det at dere ser at jeg bidrar på en annen måte er viktig for meg. Jeg føler at jeg har vist det på banen både i år og i fjor. Det er fint at noen ser det, sier han.

Mener han vurderes annerledes: - Urettferdig

Statistikkene viser at Sahraoui har notert seg for åtte målpoeng på 27 kamper denne sesongen. Vesentlig færre enn i debutsesongen i 2020.

Det skinner gjennom at han selv mener har mer å gå på. Likevel ser han tilbake på en sesong der han har utviklet andre deler av spillet enn det han har vært kjent for i sin til nå korte karriere.

- Jeg er fornøyd med tanke på prestasjoner. Jeg har blitt mer voksen i spillet mitt og takler flere ulike roller. Jeg spiller jo nesten i tre ulike posisjoner hver eneste kamp. Erfaringen gjør at jeg presterer enda bedre, men målpoengene har svekket litt av sesongen min med tanke på at de kunne vært flere. Uansett er jeg greit fornøyd med helheten, sier han.

Les også

Bjørkan forbereder seg på enorm overgang: - Har gjort meg noen tanker

Samtalen dreier deretter inn på noe som ser ut til å irritere han. Et tema som det snakkes mye om når Sahraoui-navnet nevnes blant kritikere. Har Vålerenga-spilleren god nok uttelling? Scorer han nok mål? Serverer han nok målgivende pasninger?

- Man kan si det og jeg føler at det er sånn, svarer han på spørsmålet om han selv føler at han blir vurdert på et litt annet grunnlag enn andre lignende spillere.

- Hver gang det er snakk om målpoeng så er det snakk om meg og Emil Konradsen Ceide i Rosenborg. Det er litt urettferdig. Det snakkes om at vi har for lite målpoeng, men folk ser kanskje ikke hva vi gjør på banen, sier Sahraoui.

Han mener det er snakkes annerledes om andre spillere i de offensive posisjonene i Eliteserien når tallene ikke samsvarer med de høye forventingene.

- Sånn er fotballbusinessen. Vi må takle det på vår måte, men noen ser jo hva vi bidrar med.

- Føler du at du blir vurdert og bedømt på litt andre kriterier enn andre?

- Det er egentlig ganske tydelig. Det er jo meg og han (Konradsen Ceide) som opplever det sånn, men det er kanskje greit at det er sånn. Forventningene er høyere med potensialet vi har. Det er greit, men samtidig litt urettferdig, sier Sahraoui og bekrefter at det har vært et tema mellom de to stortalentene på U21-samling det siste året.

Les også

Knutsen om suksessoppskriften, møtet med Mourinho og RBK-spekulasjonene

Vil slå tilbake: - Må bli enda tøffere krav

Denne sesongen har Sahraoui blitt brukt i flere ulike roller i Vålerenga-laget. Han har bekledd en kantposisjon på begge sider i angrepet, i tillegg til en rolle som indreløper lenger bak i midtbaneleddet.

De hyppige skiftene står i kontrast til fjoråret der han i større grad ble dyrket ute til venstre.

- I hvilken posisjon føler du selv at du kan bli best?

- Det er jo som venstrekant jeg slo igjennom. Det er kanskje der jeg er farligst og kan bidra mest, selv om jeg gjør det også på høyresiden og i midten, er jeg farligst når jeg kan gå begge veier fra venstresiden. Der kan jeg sette opp andre i ulike posisjoner, sier Sahraoui og fortsetter:

- Jeg er egentlig dyrket som en tier. Der jeg har spilt hele tiden da jeg var yngre. Det finnes ulike måter å spille venstrekant på. Enten om man er bredt eller inne sentralt. Jeg takler begge de måtene, føler jeg. Uansett hvor man spiller så må man tilpasse seg systemet til laget.

Etter tredjeplass og et gjennombrudd i 2020, opplevde både Sahraoui og laget mer motgang denne sesongen.

- Det er egentlig en skuffende sesong med tanke på potensialet vi har, sier han og påpeker at syvendeplass ikke er der en Oslo-klubb skal ligge i Eliteserien.

Til tross for at Sahraoui markerte seg som en av ligaens beste spillere i en ellers skuffende sesong er han ikke fornøyd.

- Vi må jobbe inn mot neste sesong. Vi kan egentlig ikke si at vi bare skal jobbe hardere, vi må være tydelige på hva vi må forbedre. Det må bli enda tøffere krav til hverandre. Vi må oppover på tabellen, da kan vi ikke variere for mye, er den tydelige beskjeden før neste sesong.

Om oppveksten: - Han har vært viktig

For å ta nye steg som spiller er det viktig med ærlige tilbakemeldinger. På hjemmebane har han en av sine viktigste støttespillere når han jakter utvikling i karrieren. I et tidligere intervju med Aftenposten har Sahraoui snakket om faren Jaafar som han omtaler som sitt store idol.

– Det er han jeg ser mest opp til, uttalte han.

Det er tydelig at faren spiller en viktig rolle som støttespiller i Hauketo-guttens fotballkarriere.

- Jeg har vokst opp med å være meg selv uansett hva andre folk sier og tenker om meg. Faren min ville bli fotballspiller selv, men han hadde ikke de samme forutsetningene da han var i Marokko. Jeg må ta over den arven, noe som gir meg ekstra energi. Det er på en måte et lite press jeg selv må takle. Han har alltid vært der for meg. Nærmest på alle treninger og hjulpet meg. Han har vært viktig, forklarer han.

Støtten beskriver han som «tøff kjærlighet».

- Hardt, men positivt. Det er også sånn det skal være. Jeg må jo høre det om jeg har spilt dårlig. Jeg vil ikke høre at jeg har hatt en bra kamp om det ikke er tilfellet. Han er egentlig enda tøffere nå fordi det er nå det virkelig gjelder om jeg skal ta det neste steget, sier han med et smil.

Samtalen dreier oss inn på Sahraouis bakgrunn. Foreldrene er fra Marokko, fetteren er tidligere Vålerenga-stjerne Mohammed Fellah. Han bistår nå familiens nye fotballstjerne med veiledning i karrieren.

Oppveksten har lært han å være tøff med seg selv.

- Kulturen jeg har vokst opp i har lært meg at man skal være på toppen uansett hva, sier Sahraoui.

Vålerenga-spilleren har vokst opp øst i Oslo og har selv kjent på kroppen at ingenting kommer gratis om man vil opp og frem i fotballen. De siste årene har det dukket opp flere private akademier der det tilbys opplegg til de største talentene som vil trene mye og satse på fotballen. Tilbud som i all hovedsak koster penger.

Fortrinnsvis har disse tilbudene vært tilgjengelig i velstående og ressurssterke bydeler i hovedstaden.

Der Vålerenga-profilen kommer fra har han måttet se langt etter slike tilbud. Det har i stor grad handlet om å gjøre jobben selv.

- Det var ikke noe slikt der. Vi hadde noen treninger med lag, men resten av jobben måtte man ta ansvar for selv. Det er den kulturen jeg har vokst opp med. At man må gjøre ting på egen hånd om man vil noe sted.

Løkka har vært Sahraouis lekegrind hvor han har utviklet ferdighetene sine.

- Ingenting kommer automatisk til deg. Det synes jeg er bedre, sier han.

Hauketo-gutten påpeker likevel at man ikke skal klage på hvor man er født eller hvilket sted man vokser opp.

- I denne delen av byen tenker vi at vi skal gjøre det beste ut av det man har.

Fagermo-«forelskelsen» og Vålerenga-kulturen

I Vålerenga er forventningene til tider høye. Oppmerksomheten er stor, men resultatene har ikke alltid svart til ambisjonene.

Hva er det med «Vålerenga-kulturen» som gjør det så vanskelig å skape stabile resultater i hovedstaden.

- Føler du at presset til tider kan tynge på skuldrene til en del spillere?

- Det kan man kanskje si. Det er et stort press å spille for en såpass stor klubb med all den historien som er her. Det er det laget alle ser til og har høyest forventninger til. Det er normalt at man kjenner presset når man går på banen. Det er egentlig en vanesak som man må venne seg til. Sånn er profesjonell fotball, sier han.

Sahraoui synes det er vanskelig å forklare, men han innrømmer at presset fra omgivelsene og det laget setter på seg selv oppleves som ganske stort.

Kan noe ha endret seg etter to sesonger med Fagermo som sjef?

- Det er høye krav. Det er noe jeg liker, sier Sahraoui.

- Han har sin egen måte å takle sånne type spillere som meg. Han er smart. Uansett hvordan jeg presterer så er han hard mot meg for at jeg ikke skal hvile. Det er bra, fortsetter han og er samtidig klar på at en klubb som Vålerenga trenger en tydelig leder.

- Han uttalte tidlig, etter han kom til Vålerenga, at han ble «forelsket» i deg som spiller. Hva tenkte du når du hørte det?

- Jeg vil si at det vekket meg. Det fikk meg til å virkelig prestere fordi jeg hadde øynene på meg. Det kan være mye i media uansett, både bra og dårlig, sier han om trenerens omtale etter de første treningskampene.

Hyllet av U21-sjefen: - En fantastisk fotballspiller

Etter gjennombruddet for Vålerenga i 2020 har Sahraoui fulgt opp med å for alvor slå seg inn på Norges U21-landslag denne høsten.

Han har etterhvert etablert seg på laget, noe han beviste med en veldig god samling i de to siste landskampene denne høsten. Etter en god prestasjon i 3-1-seieren mot Finland i Drammen var det en tydelig fornøyd Leif Gunnar Smerud som oppsøkte Vålerenga-spilleren.

- Osame er en fantastisk fotballspiller, og vi kunne med fordel brukt han enda mer i kveld. Han er veldig god med ballen, og skaper ubalanse hos motstanderen gang etter gang, sa Leif Gunnar Smerud til VGTV etter kampslutt.

TV-bildene viste også at Smerud løp rett bort til Sahraoui etter kampen. U21-landslagstreneren løftet den lille ballkunsteren opp mens han smilte fornøyd.

- Etter kampen løp han bort til meg, løftet meg opp og ga meg en stor klem. Han var glad for måten jeg hadde prestert på og hvordan jeg hadde kommet inn i laget. Jeg føler vi har en bra tone og et godt samarbeid. Jeg ser frem til det som skjer fremover.

Sahraoui føler selv har har tilført mer variasjon i spillet hos Norges nest beste menn.

- Jeg har klart å bidra til de planene og ideene han hadde tenkt. I den kampen (mot Finland) klarte jeg meg bra og da var det en positiv tilbakemelding for oss begge, sier han.

Mange ser kanskje på Sahraoui som en liten tekniker som først og fremst liker å ha ballen i beina. Hovedpersonen selv antyder at han kanskje har fått et litt ufortjent stempel.

For han er duellspill og den defensive jobben vel så viktig. Han ønsker tydelig å bidra til at laget skal fungere.

- Ja. Veldig faktisk, sier han klart og tydelig på spørsmål om han til tider føler at han blir fremstilt og målt kun på hvor mange målpoeng han klarer å levere.

- Folk ser kanskje litt annerledes på meg når jeg skal inn i en duell. Jeg er mindre fysisk. Noen tenker at jeg blir en lett match i dueller. Jeg har hørt det hele veien gjennom oppveksten, både av trenere og andre folk i fotballen.

Fysikken har blitt brukt som et argument mot den lille teknikeren. Akkurat det har blitt som drivstoff for å bevise noe mer.

- Det har gitt meg motivasjon. Klubber i Norge ser etter robuste og fysiske spillere, men vi er jo noen som motbeviser det og viser at vi kan gjøre alle faser av spillet. Det er kanskje urettferdig, men sånn er fotballverdenen, sier han.

- Vil bli ekstrem

Sahraoui har de siste sesongene vist blendende teknikk og et ferdighetsregister på høyt nivå. Likevel ønsker han ikke å vurdere seg selv og sette ord på hva han selv mener er hans største styrker på banen.

Men når vi dreier praten inn på hvilke områder han selv ønsker å forbedre, endrer tonen seg.

- Jeg vil bli ekstrem. Jeg vil score mål og skape målpoeng i hver eneste kamp. Det er det jeg tenker mest på, sier han tydelig.

En spiller som er «farlig i hver eneste kamp». En spiller «motstanderen frykter».

Disse tankene har blitt en besettelse i hodet til 20-åringen i de mentale forberedelsene på vei inn i en ny sesong.

- Jeg gir meg ikke før jeg er der. Ambisjonene mine er å nå lengst mulig og få ut det potensialet jeg føler jeg har, fortsetter han.

Sahraoui er ikke redd for å snakke om ambisjoner. Han legger ikke skjul på at han vil til toppen av fotball-pyramiden. Derfor er han også selv hele tiden sin største kritikker.

- Jeg vil bli blant de beste i verden. Det er en ærlig sak. Spille i de beste klubbene. Mentaliteten jeg har tatt med meg der jeg er fra har lært meg at jeg skal takle press og være kald i hodet, sier han.

Om fremtiden: - Føler meg klar

De siste ukene har Eliteserien eksportert flere spillere til gode klubber i store ligaer. Bodø/Glimt-trioen Fredrik Bjørkan, Patrick Berg og Erik Botheim er blant dem som nylig har forsvunnet til store klubber.

Eksporten av norske spillere ser ut til å fortsette i et økende tempo.

Spørsmålet er når det er Vålerenga-profilen sin tur.

- Hvor langt unna er du å ta et nytt steg?

- Jeg føler at jeg alltid er klar for en ny utfordring. Det må være riktig tidspunkt, men det er noe jeg jobber mot, sier han og legger ikke skjul på at drømmen er en topp-fem liga.

- Det er dit jeg vil, avslutter han.