Premier Leaguelønningene har økt jevnt og trutt hvert år. Nå er det første gang de har brutt barrieren en milliard pund, noe som tilsvarer vanvittige 10 milliarder kroner.

Den samlede lønnsregningen er på 12 milliarder kroner, en økning på 2,3 milliarder, eller 23 prosent. I takt med at lønningene har steget har også gjelden økt. De 20 premier League klubbene hadde i 2007/2008-sesongen en samlet gjeld på 3,1 milliarder, melder Sky Sports

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Må få mer fleksibel økonomi
Det er revisjonsselskapet Deloitte som har kommet frem til tallene. Alan Switzer, direktør for avdelingen for sportsøkonomi i Deloitte sier at:

- Gjelden kan være utholdelig, men fotballen burde ikke være tilfreds. De burde sikre seg at forretningsmodellen fungerer for dem for å være sikker på at gjelden er bærekraftig. Klubbene er spesielt sårbare mot å betjene gjelden hvis de ikke når sine sportslige mål, f.eks hvis de ikke klarer å kvalifisere seg til Champions league, eller i verste fall rykker ned.

Switzer mener at klubbene burde bli mer fleksibel i økonomien for å sikre seg mot at man ikke umiddelbart når sine sportslige mål.

Storklubbene leder an
Ifølge Deloitte har Manchester United en gjeld på 6,5 milliarder kroner og Liverpool på 3 milliarder. Summer som kommer av eiernes lån for å finansiere overtakelsene. Arsenals gjeld på 3,2 milliarder inkluderer 2,5 milliarder i langsiktige lån for å finansiere sitt nye nye stadion, The Emirates Stadium. Chelsea hadde en gjeld på 7 milliarder, men som Chelseaeier Roman Abramovich reduserte til 3,4 milliarder.

Økningen i lønnsutbetalingene skal ikke være vanskelig å betjene, mener Deloitte, da økningen er mindre enn den totale økningen av inntektene fra TV rettighetene i Premier League.

Manchester United og Arsenal betaler begge under 50 prosent av inntektene sine til lønninger, mens Liverpool ligger på 55 prosent. Chelsea på sin side bruker 81 prosent av inntektene på lønninger. I snitt bruker Premier League klubbene 63 prosent av inntektene til lønninger. Problemet ligger i de hardtsatsende championsshipklubbene som har et snitt på 87 prosent. Hull, som rykket opp i fjor, brukte hele 124 prosent på lønninger, Coventry klinte til med 121 prosent.

Klubbene vil nå måtte fokusere på kostnadskontroll, både i forhold til lønnsutbetalinger og andre driftskostnader, hvis de skal tjene penger, konkluderer Switzer.

Dan Jones, partner i sportsøkonomiavdelingen i Deloitte, er trygg på at Premier League vil fortsette å vokse i fremtiden, spesielt etter at engelske klubber har overtatt statusen fra Bundesliga som de mest profitable klubbene i verden. De engelske klubbene genererte mer enn 8 milliarder mer i inntekter enn deres nærmeste konkurrenter i de fem store ligaene. Men finanskrisen vil nok gjøre sitt til at dette reduseres når årets resultater foreligger

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!