Gå til sidens hovedinnhold

Samme by, ny frelser

I 1984 var laget det dårligste i hele ligaen. Så kom supertalentet Mario Lemieux. I 2005 er laget igjen det dårligste i ligaen. Nå kommer Sidney Crosby.

Sidney Crosby (17) omtales som det største talentet i ishockey siden Mario Lemieux (39). Super-Mario kom til Pittsburgh Penguins i 1984, og løftet i løpet av få år stålbyens lag fra å være det dårligste i NHL til å bli det beste.

To ganger vant Pittsburgh Penguins Stanley Cup takket være Mario Lemieux.

Tiden - og skadene - har for lengst innhentet Lemieux. Han er fortsatt på isen i blant, men sola er i ferd med å forsvinne over åskammen for en av ishockeyhistoriens aller beste spillere. Og Pittsburgh er igjen ligaens dårligste lag.

Heldigvis, sier de i stålbyen.

Det bidro nemlig til at klubben får velge først i årets draft, som etter ekspertenes mening inneholder det største talentet siden 1984 - siden Mario Lemieux. Navnet er Sidney Crosby.

Juniorrekord
Wayne Gretzky tror Crosby kan slå rekordene hans i NHL. Det kan bare tiden vise. Men Crosby har allerede slått rekorder i juniorligaene.

Som 16-åring gjorde Mario Lemieux 30 mål og 96 poeng på 64 kamper i QMJHL. Sidney Crosby gjorde 54 mål og 135 poeng på 59 kamper. I fjor herjet Crosby enda mer; 66 mål og 168 poeng på 62 kamper.

Mario Lemieux tilbrakte tre år i QMJHL. Crosby nøyer seg trolig med to. Lemieux debuterte i NHL som 19-åring, og endte med 43 mål og 100 poeng på 73 kamper. Crosby debuterer som 18-åring - nå i høst.

- Han er et fenomen. Jeg skøytet med han et par dager i fjor, og ble imponert over hvor god han var. Han kunne sikkert spilt i NHL i fjor, hvis det hadde vært mulig, sa Mario Lemieux da det ble klart at Crosby kommer til Pittsburgh.

- Jeg gleder meg til å spille med han, og kanskje lære ham noe.

Pittsburgh, som ligger i Pennsylvania, øst i USA, har solgt sesongkort til fans så langt unna som i California etter at Crosby ble klar.

Ny tid i NHL
De enorme forventningene er sannsynligvis den største trusselen mot Sidney Crosbys hockeyframtid. NHL er et langt tøffere sted å være i 2005 enn det var i 1984. Backene man møter er sterkere, raskere og mer nådeløse enn noen gang før.Det blir spennende å se hvordan Pittsburghs andre frelser takler utfordringen. Byens første frelser satte standarden. Først ved å løfte laget sportslig, så ved å kjøpe hele klubben da konkurs truet dens eksistens.

Den nye arbeidsavtalen, og lønnstaket den påfører ligaen, garanterer klubben en framtid. Sidney Crosby skal garantere klubben en lys framtid.

Han får hjelp av en rekke regelendringer. Når NHL i høst reiser seg fra asken, får ligaen drahjelp av regelendringer som skal gi publikum flere mål og mer underholdende ishockey. Målene flyttes nærmere vantet, de offensive sonene blir større og målvaktsutstyret blir mindre. Timingen kunne ikke vært bedre.

Og ventetiden er snart over.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken