Gå til sidens hovedinnhold

Sammenlignet med Hitler etter Liverpool-utspill

Sammenligning med Hitler og beskjed om at han “fortjener å bli drept” skremmer ikke Nettavisen-sportssjef Roy Kvatningen fra å stå for sine meninger om fotballklubben Liverpool.

BRISKEBY: – Jeg står hundre prosent for alt jeg har sagt, sier Roy Kvatningen – sportssjef i Nettavisen, Briskeby-beboer og tidligere Liverpool-supporter.

Han var Liverpool-fan på sin hals i 29 år. Så, i mars i fjor, skrev han en kommentar i egen avis som fikk voldsomme reaksjoner.

– Klubben tillater juks

Han tok et oppgjør med det han mener var mangel på korrekte reaksjoner og gode holdninger fra klubbens og supporternes side.

– Klubben tillater juks og voldelig oppførsel. Voksne mennesker aksepterer at Suarez filmer for å skaffe straffespark. Står vi inne for det, forteller vi også barna våre at det er greit å jukse for å oppnå fordeler, sier Kvatningen.

Dermed, som han skrev, tok han en “pause” i forholdet til klubben som så lenge hadde vært i hans hjerte.

LES KOMMENTAREN HANS HER: – Luis Suarez er en skam for Liverpool

For to dager siden ble Kvatningen intervjuet i VG etter at Suarez fikk kapteinsbindet i kampen mot Oldham søndag.

Noe Kvatningen slett ikke synes noe om.

– Det er ikke akkurat et slag for sunne verdier å utnevne ham til leder, sa Kvatningen til VG Nett.

"En hjernedød idiot"

Reaksjonene fra Liverpool-fans har ikke latt vente på seg. Av veldig varierende art, som han selv beskriver det.

– Det at jeg fortjener å bli drept er nok den groveste kommentaren, i tillegg til at jeg er blitt sammenlignet med Hitler og Breivik. Det kom også en “hyggelig” mail fra en leser, rettet til redaktøren av Nettavisen, der det står at jeg bør sparkes umiddelbart. At jeg er en hjernedød idiot som i et annet land måtte ha skaffet meg livvakt, sier han.

På nettstedet Twitter “tok det litt av”.

– Jeg tror jeg fikk rundt 500 kommentarer på Twitter alene. Jeg vil helst svare alle. Men akkurat denne gangen ble det litt for mye, sier sportssjefen.

Som understreker at det har vært mye støtte også. Han anslår at tjue-tretti prosent av tilbakemeldingene har vært av det positive slaget.

De ekstremt engasjerte

– Ser du på kommentaren om at du “fortjener å bli drept” som en drapstrussel?

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg visste jo at denne type ting ville komme. Jeg skrev mye av de samme tingene i kommentaren i fjor, og fikk samme reaksjoner den gang.

– Det er artig med litt engasjement, bemerker Kvatningen.

– Hva sier dette om norske supportere?

– For det første: De aller aller fleste respekterer at folk har forskjellig syn. Jeg kjenner mange flotte Liverpool-supportere og supportere av andre klubber. Det som er litt “skummelt” er at sosiale medier er blitt så stort. Det er de som er ekstremt engasjerte som melder på sosiale medier. De som ikke mener så sterkt beveger seg ikke ned i kommentarfeltene, sier han.

Men han har ikke problemer med å bli skjelt ut. For ham er det et viktig prinsipp å være en som alle vet hvor de har.

– Folk må få lov til å si hva de mener. Jeg har vært sportsjournalist i ti år, og ga opp for lenge siden å bli litt likt av alle, sier Kvatningen.

Les også: Norske Liverpool-fans møtte Ian Rush

Aldri mer Liverpool

Da Suarez ble dømt for rasisme i desember 2011, mener Kvatningen at klubben burde reagert annerledes. Selv om det var uenighet om avgjørelsen mot Suarez var riktig.

– Det er ille å se at et lag som står så sterkt ikke tar sin samfunnsrolle på alvor. Fotballsupporterne har en kultur hvor samhold er viktigere enn alt annet. Man glemmer at lover, regler og vanlig folkeskikk også gjelder i fotball, sier Kvatningen.

– Kommer du noen gang til å bli Liverpool-supporter igjen?

– Nei, det blir jeg aldri, sier Kvatningen, som definitivt ikke lar seg skremme av kommentar-rushet mot ham.

I dag, onsdag 30. januar, skal han være med i et debattprogram om supporterkultur, nordmenn og Premier League på TV 2 Sport klokken 18.00, og bli intervjuet på P3 mellom 15 og 17.

Tror mange er lei

Leder Tore Hansen i Liverpools norske supporterklubb understreker ar Roy Kvatningen har lov til å mene hva han vil om Liverpool. Samtidig tror han de mange reaksjonene er et tegn på at mange supportere er lei av å lese journalisters meninger om Luis Suarez.

– Suarez har kanskje vært naiv og lite taktisk, men det henger likevel ikke på greip at han så til de grader blir «hakkekylling» for enkelte, sier Hansen.

Han avviser også bestemt at Liverpool er en rasistisk klubb eller en klubb som tillater «juks og voldelig oppførsel». Hansen påpeker at Luis Suarez ble dømt for uttalelser som kan tolkes rasistisk, ikke for rasisme.

– LFC kunne vært tjent med å legge seg flat tidligere, men valgte altså å se dette ut fra spillerens egen forklaring inntil dommen kom. For oss supportere er nok dette et grelt eksempel på hvordan Luis Suarez blir behandlet strengere enn alle andre i tilsvarende saker.

LES OGSÅ: 300 lag vil hente baller for Liverpool

Aksepterer ikke trusler

Tore Hansen mistenker at Roy Kvatningen er ute etter å provosere med sitt utspill, ettersom det er veldig likt uttalselsene Kvatningen kom med i fjor. Etter rasismesaken har Luis Suarez nemlig oppført seg eksemplarisk, ifølge Hansen.

– Det er opplagt at folk reagerer på slike påstander, men trusler er selvsagt helt uakseptabelt, sier Hansen.

Han har etter ukens mediestorm vært i kontakt med Roy Kvatningen. De to respekterer ifølge Hansen at de har et ulikt syn på Liverpool og Suarez. Samtidig fikk Hansen bragt på det rene at det er begrenset hvor mange ufine meldinger Kvatningen har mottatt.

– Supporterklubben er glade for at det ikke har kommet en storm av stygge meldinger mot Kvatningen, slik enkelte oppslag kan gi inntrykk av. Trusler har ingenting med LFC og fotball å gjøre!

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021