Gå til sidens hovedinnhold

Samuelsson kritisk til OL i Kina: - Viktig at vi prater om det

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson er allerede tatt ut til OL, men er ikke fornøyd med at lekene arrangeres i Kina.

Over 180 menneskerettighetsorganisasjoner oppfordrer til boikott av OL i Beijing 2022. Det gjør de klart i et åpent brev som ble publisert tidligere i år.

Mange er blant annet kritiske til Kinas behandling av den muslimske folkegruppen uigurene i Xinjiang nordvest i landet.

Kineserne beskyldes for å stå bak en systematisk undertrykkelse av muslimske minoriteter i Xinjiang-provinsen.

OL-klare Samuelsson har fått med seg kritikken og liker ikke at Kina har blitt tildelt neste års vinter-OL.

Les også: Johaug vil prøve seg på OL-kravet på 10.000 meter

- Propaganda

Han mener lekene og andre idrettsarrangement blir brukt for å spre en form for propaganda.

- Det er klart at vi vil bort fra dette, sier Samuelsson.

- Det er viktig at vi prater om disse sakene selv om det ikke alltid er så utrolig kjekt. Det er klart at jeg som enkeltutøver gjerne skulle ønsket at vi skulle konkurrere et annet sted. Jeg synes ikke vi skal ha mesterskap og ikke minst et OL i et sånne type land, sier Samuelsson ifølge Expressen.

Den svenske skiskytteren er ikke redd for å si det han mener.

- Jeg prøver å påvirke det her så mye jeg kan, men av og til føles det som det er lille meg mot hele verden. Jeg prøver bare å si det jeg mener hele tiden og så håper jeg at det kan bli en forandring i fremtiden.

Les også: Sparer enorme summer på Mourinho-avtale

Amerikanerne vil diskutere boikott

USA er blant landene som er svært kritiske til det de mener er brudd på menneskerettigheter av Kina i forbindelse med kinesernes behandling av uigurene.

Forrige måned uttalte Ned Price, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, at en mulig OL-boikott vil bli diskutert.

Price har imidlertid gjort det klart at en slik avgjørelse ikke kommer med det første.

- 2022 er fortsatt et stykke unna, men vi vil fortsette å jobbe tett med våre allierte og samarbeidspartnere for å definere vår felles bekymring og tilnærming til OL, meldte Price på Twitter ifølge NTB.

Les også: Ruud med en av karrierens største triumfer

Kina slår tilbake

Kinesiske myndigheter har for lengst slått tilbake mot anklagene om brudd på menneskerettighetene.

Kineserne har kalt påstandene for «århundrets løgn fra topp til bunn». De stiller seg også svært kritiske til en eventuell boikott av lekene i Beijing neste år.

- Når det gjelder ideen om en såkalt felles boikott av OL i Beijing, vil jeg understreke at å politisere idrett strider mot fundamentale olympiske prinsipper, og det skader rettighetene og interessen til hvert lands utøvere og den globale olympiske saken, sa Zhao Lijian, talsmann for Kinas utenriksdepartement, i april.

Les også: Ankelbrudd for Kristoffersen

- Intet er noen gang oppnådd ved boikott

Også IOC-president Thomas Bach stiller seg kritisk til en boikott av vinterlekene.

Etter at han ble gjenvalgt tidligere i vår uttalte Bach at en boikott aldri har utrettet noen ting i OL-sammenheng.

Tyskeren viste til OL i Moskva i 1980 der lekene ble boikotten av en rekke vestlige land i protest mot den sovjetiske invasjonen i Afghanistan i 1979.

- Sovjetunionen var ute av Afghanistan først i 1989. Boikotten gjorde ikke annet enn å straffe landenes egne idrettsfolk, og den førte til mot boikotten av Los Angeles-lekene i 1984, sa Bach ifølge NTB.

Samtidig gjorde Bach det klart at IOC vil ta opp menneskerettshensyn med kineserne gjennom oppfølgingen av sine vertsbykontrakter med Beijing.