Gå til sidens hovedinnhold

Sandefjord bort fra sisteplassen med storseier over Viking

Gjestene ble ydmyket etter oppvisningen i forrige seriekamp.

SANDEFJORD - VIKING 3-0:

For få dager siden klatret Viking til den øvre halvdelen i Eliteserien etter en overbevisende seier over Vålerenga.

I lørdagens bortekamp mot sisteplasserte Sandefjord var det ingenting som tydet på at siddisene fortjente den fine plasseringen på tabellen.

Les også: Sensasjonelt ungarsk EM-poeng mot Frankrike

Vertene scoret et mål i første omgang og to i den andre, og var det beste laget i det aller meste som foregikk ute på Release arenas gressteppe.

Innbytter Sivert Gussiås økte til 3-0 på overtid i en kamp der vestfoldingene var best i det meste. Seieren var Sandefjords første på hjemmebane siden 1. august 2020.

I tillegg greide laget til Hans Erik Ødegaard og Andreas Tegström å holde nullen for første gang denne sesongen.

Les også: Skrell før OL: Ingebrigtsen-rival utelatt fra troppen

Viking kunne og burde likevel fått med seg et reduseringsmål etter en times spill.

Joe Bell styrte inn et skudd fra returrommet. Ballen føk forbi flere spillere og inn i Sandefjord-nettet, men målet ble vinket av for offside. Det fikk Eurosport Norges kommentatorer til å reagere.

- Nei, nei, nei, sa Bengt Eriksen da reprisene av situasjonen ble vist.

- Ja, Runar Hove er i offside. Han er ikke delaktig og aktiv i spillet på noen som helst måte, tilføyde kollega Petter Bø Tosterud.

Tam innsats

Uansett leverte Viking langt ifra godt nok til å fortjene poeng i hvalfangerbyen. Etter den imponerende 4-1-seieren over Vålerenga i forrige runde virket laget merkelig energiløse lørdag.

I pausen ga kaptein Veton Berisha det glatte lag til Vikings prestasjon da han ble intervjuet av Eurosport Norge.

- Vi er langt under pari. Vi gidder ikke å springe engang, og det er det minste vi må forvente av hverandre, smalt det fra Berisha etter halvspilt kamp.

Les også: Mourinho med knallhard kritikk: - De prøvde ikke engang å vinne

Eurosports kommentatorer bemerket at spissen virket spesielt misfornøyd med presspillet til venstrevingen Kevin Kabran ved flere anledninger.

Trener Bjarte Lunde Aarsheim lot til å være enig, byttet ut Kabran og la om formasjonen fra 4-3-3 til 3-5-2. Inn på laget umiddelbart etter pause kom vingbacken Shayne Pattynama.

Kortvarig effekt

Tidlig i andreomgangen så det ut til at Viking var innstilt på å yte langt mer intenistet. Allerede etter få sekunder var Berisha nær ved å komme seg på et innlegg fra Sebastian Sebulonsen, men nådde akkurat ikke fram.

På en corner noe seinere måtte samme Berisha og Sandefjords Amer Ordagic ta telling etter å ha smelt hodene i hverandre. Det lyste vilje av Vikings spydspiss der, men det ville seg ikke for de hvitkledde.

Alexander Ruud Tveter vant isteden ballen fra en fomlende Runar Hove drøyt 20 meter fra bortelagets bur. Derfra spilte han til Kristoffer Normann Hansen i bakrommet, og sistnevnte gjorde ingen feil aleine mot Iven Austbø.

Hjemmelaget styrte mye av banespillet de første 45 minuttene. Ruud Tveter hadde akkurat svidd av en megasjanse da han tverrvendet langt inne i siddisenes felt, men vertene skulle likevel få uttelling.

Ledermålet til den islandske kanten Vidar Ari Jónsson var ikke et bidrag til historieboka med de vakreste scoringene, men teller like mye som alle andre nettkjenninger.

Normann Hansen sto for forarbeidet ute til venstre før han slo hardt inn foran mål. Der fikk Jónsson styrt inn ballen, via sin egen standfot før han kolliderte med stolpen. Ballen trillet rolig inn i det motsatte hjørnet.

Like før misset altså Ruud Tveter på en like stor mulighet. Viking-keeper Austbø var raskt ute og fikk dekket avslutningen tett opptil Sandefjord-spissen.

Brysk Berisha

- Tung omgang for Viking. De er underlegene i banespillet og ligger under i målprotokollen, bemerket ekspertkommentator Eriksen like før dommer Ola Dommer Nilsen blåste for pause.

- Det har verken vært kontringsforsøk eller farlig i banespillet fra Viking, så Sandefjord leder fortjent, mente Eriksen.

Viking-kaptein Berisha var alt annet en blid på lagets innsats. Det ble også tydelig etter baklengsmålet, da den rutinerte spissen samlet mannskapet og forsøkte å oppildne spillergruppa.

Etter noen små forbedringstegn tidlig i den andre omgangen gikk det likevel i stå for Viking på nytt.

Flere feil ble utnyttet av Sandefjord, mens gjestene fra Stavanger strevde med å skape nok selv i angrep. Dermed kom både 2-0 og 3-0, i tillegg til en bra mengde med andre store muligheter til vertskapet.

Målscorer Jonsson kom til flere meget store sjanser, og innbytter William Kurtovic fikk en avslutning etter et hjørnespark reddet på streken av Bell.

Viking må jobbe videre med å finne formelen for stabile prestasjoner i Eliteserien.