TABELLTIPS ELITESERIEN:

15. plass: Sandefjord

MARBELLA (Nettavisen): Sandefjord har mistet poengspilleren Mohamed Ofkir etter 2022-sesongen som endte med fornyet Eliteserien-kontrakt med et nødskrik. Én av dem som ønsker å gjøre savnet minst mulig, er Youssef Chaib.

26-åringen slet til tider med skader i fjor, men håper å få sitt virkelige gjennombrudd på det øverste nivået denne sesongen.

– Det er ingen garanti for at jeg kan gjøre det like bra som han, men man vet aldri, sier Chaib til Nettavisen om å fylle hullet etter de 21 målpoengene som har forsvunnet til Vålerenga.

– Hvordan ser du på Sandefjord i årets sesong?

– Det er alltid mye utskiftinger fra år til år. Så det er kanskje vanskelig å få kontinuitet i troppen og i laget. Vi har mistet flere spillere som var solide og viktige for laget.

Laget fra hvalfangerbyen har likevel erstattet de som har forsvunnet med nye fjes. Blant annet har de hentet inn flere spillere fra lavere nivå i Sverige.

– Vi har hentet litt yngre, men jeg synes de har kommet inn i det veldig bra. Man vet jo ikke hva som virkelig kommer før sesongen starter, men jeg synes vi har levert bra i oppkjøringen

– Hvordan er trenerduoen med Hans Erik Ødegaard i spissen?

– De er veldig opptatt av at er du skal være frisk og trene bra. De ønsker en sterk treningskultur. En kultur der alle gir maksimalt på trening i hverdagen.

Selv har Chaib slitt med noen småskader gjennom vinteren noe som har gjort at han til tider har slitt med å kunne trene for fullt.

– En stor del av livet mitt

Chaib har røtter fra Algerie og har vokst opp i Fredrikstad. Tidligere har han vært innom både FFK, Kvik Halden, Moss og Strømmen før han til slutt endte opp i Sandefjord før forrige sesong.

For Chaib er det spesielt én ting som er viktig for han i en hektisk fotballhverdag.

– Jeg er jo muslim. Jeg praktiserer religionen og det er en stor del av alt i livet mitt, forklarer han.

For han er fotballen et fristed, et sted hvor han kan koble helt av og utfolde seg selv fullt og helt.

– Man har så mye tanker, så det er fantastisk å kunne ha noe man kan holde på med som man elsker.

Som praktiserende muslim er koranen en viktig del av livet for fotballspilleren. I Norge har det gjennom vinteren vært fokus fra PST rundt koranbrenninger. Politiet stoppet blant annet en planlagt demonstrasjon fra en ytterliggående gruppe foran den tyrkiske ambassaden.

– Hvor mye følger du med på debatten rundt ytringsfrihet i Norge?

– Jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Det er liksom, som sagt, vi bor jo i vesten og her i Norge og vesten generelt er ytringsfriheten sånn, sier han og legger til at han forsøker å ikke fokuserer så mye på det i sitt liv.

– Skal jeg være helt ærlig. Jeg tenker mer på fotball og jeg får ikke noe ut av å bruke energi på det. Fotball er liksom min «space» der jeg kan koble av noe.

Spilte under Høgmo

Under tiden i FFK hadde Chaib Per-Mathias Høgmo som sjef. Den norske suksesstreneren tok et sensasjonelt gull i Sverige med den lille Göteborg-klubben Häcken forrige sesong. Samtidig som han selv kjempet om å holde plassen i Eliteserien med Sandefjord.

– Jeg har veldig godt forhold til ham. Det er ikke noe å si på det, og han er en veldig fin person, sier Chaib om gamletreneren.

Sandefjord-spilleren er ikke overrasket over at Høgmo får til store ting i klubbene han styrer. Nylig skal han også ha vært ønsket i danske Midtjylland.

– Han har jo ekstremt gode tall og veldig god erfaring i Sverige. Han snudde opp ned på Djurgården som var en nedrykkslag for noen år siden, sier han om Norges tidligere landslagssjef.

At Sandefjord og Chaib selv skal spille på det øverste nivået i Norge kommende sesong var det ikke mange som hadde sett for seg på tampen av fjoråret. Laget var avhengige av poeng i den siste og avgjørende kampen hjemme mot Haugesund. Det så også lenge stygt ut da gjestene ledet 2–0 med ett minutt igjen av kampen, men to sene mål sørget for ett poeng som igjen ga kvalikspill for Vestfold-klubben.

– Det var fantastisk, en fantastisk følelse. Å få den kvaliken, det var sånn at man ikke trodde det som skjedde. At den andre kampen (Jerv red.anm.) gikk i vår favør, det var en sinnssyk følelse, sier Chaib.

Selv var han skadet i den siste serierunden. Han fulgte derfor nøye med fra benken på hva som skjedde i det andre oppgjøret hvor de var avhengige av hjelp fra andre lag.

Denne sesongen håper alle i Sandefjord å slippe et lignende drama.

– Alt kan jo skje i fotball, det ser man jo. Jeg håper vi skal komme høyere opp enn vi klarte i fjor, avslutter Chaib.

Sandefjord vant til slutt kvalifiseringen enkelt over to kamper mot Kongsvinger.

Overganger i vinter:

Inn: Andreas Albertsen (Halsen, retur etter lån), Danilo Al-Saed (Sandvikens IF), Filip Ottosson (Landskrona), Simon Amin (Trelleborg), Fredrik Berglie (Skeid), Jakob Dunsby (Egersund), Gilbert Koomson (Bodø/Glimt), Mats Viken (KFUM), Alf Lukas Noel Grønneberg (FK Eik Tønsberg 871)

Ut: Jacob Storevik (Vålerenga) Mohamed Ofkir (Vålerenga), Harmeet Singh (klubbløs), Sivert Gussiås (KÍ Klaksvík), Mats Haakenstad (klubbløs), Rufo (U.D. Logroñes), William Kurtovic (HamKam), Deyver Vega (klubbløs), Albin Winbo (Varbergs BOIS, retur etter lån), Fredrik Flo (Skeid), Edvard Sundbø Pettersen (Midtjylland), André Södlund (Sandefjord Ballklubb), Jørgen Kili Fjeldskår (Fram Larvik, lån), Benjamin Hellum Andersen (FK Eik Tønsberg 871)

Sandefjords treningskamper i vinter:

Sandefjord – Fram 1–0

Lillestrøm – Sandefjord 2–1

Ørn-Horten – Sandefjord 0–3

KFUM Oslo – Sandefjord 0–3

Sandefjord – AaFK 2–1

Sandefjord – Rosenborg 0–1

Molde – Sandefjord 2–1

Start – Sandefjord 1–0

Odd – Sandefjord 2–1