Guro Bergsvand har hatt sine største dager på fotballbanen den siste uken.

Hun fikk sin debut for det norske kvinnelandslaget mot Armenia, kampen vant Norge 10-0 og Bergsvand scoret attpåtil det første målet i kampen.

- Det var overveldende, men skikkelig gøy. Jeg hadde jo ikke tenkt at det kom til å skje, også var ekstra gøy at det var det målet som fikk oss i gang, forteller landslagsdebutanten, til Nettavisen.

Les også: Norge herjet med Armenia i VM-kvalifiseringen

- Høyere krav enn norsk fotball

Sandviken-stopperen har hatt en glimrende sesongen for serielederen i Toppserien, og ble belønnet med både uttak og startplass i Martin Sjögrens lag.

- Motstanderen var jo betydelig svakere enn det man vil møte på et senere tidspunkt, men slike kamper er alltid litt skumle å spille. For man må prøve å få drept kampen så tidlig som mulig, og det klarte vi heldigvis mot Armenia.

- Hvordan har det vært på din første samling?

- Jeg må jo si at det har vært veldig bra og etterlengtet, i og med at vi har vært ganske isolert som fotballspillere i Norge det siste året. Det har vært deilig å kunne reise igjen, og få litt nye impulsen med denne gjengen, forteller hun.

Les også: Juventus' svake seriestart vekker oppsikt: - Uvirkelig

- Det er flere i troppen som spiller i europeiske storklubber, har du tatt med deg noen ting fra de gjennom den siste uka?

- Jeg syntes det er veldig spennende å få ta del i det, og kjenner jo flere av de spillerne fra før. Det er gøy å spille med gode spillere, og få utfordret seg på en litt annen måte enn i klubbhverdagen. De kommer jo fra mer profesjonelle klubber, og setter gjerne høyere krav enn det vi fra norsk fotball er vane med. Selv om det begynner å bli bedre også her til lands, så henger man fortsatt litt bak.

- Landslagsspill har jo alltid vært en drøm, men aldri noe jeg har gått og tenkt noe særlig på. Fokuset mitt har vært å være i et lag som har ambisjoner og som kan hjelpe meg med utviklingen. Jeg har jo hatt en god sesong, men har tenkt at jeg er for gammel og at det er yngre spillere som muligens er mer attraktive å prøve ut. Da telefonen ringte hadde jeg rett og slett ikke sett den komme, så det ble en veldig bonus.

- Er du en lærerjente på tur, eller hvordan føler du din rolle er i gjengen der nå?

- Jeg er nok litt gammel og komfortabel på meg selv, til at jeg blir stressa rundt situasjonen. Hadde vi møtt Tyskland ville det kanskje vært verre, men mot Armenia ble det mer komfortabelt. Man kan jo si at jeg er en lærejente med tanke på at det er mye nytt og man lærer av alle her, men ingen junior som er med på tur.

Dro til USA

Bergsvand fikk sin landslagsdebut i en alder av 27, som ikke nødvendigvis er så veldig vanlig i dagens fotball. Midtstopperen tror derimot at man vil se mer av dette de kommende årene.

- Man snakker jo ofte om talenter, men jeg føler aldri at jeg ikke har blitt satset på til tross for alderen. Jeg tror at spillere ofte gir opp i litt for tidlig alder, og det har også en sammenheng med økonomi og slikt i kvinnefotballen. Mange velger å prioritere jobb og utdanning, rett og slett for å klare seg, sier hun.

Og fortsetter:

- Det man ser nå er jo at gjennomsnittsalderen i Toppserien er på vei opp, og det bør den jo fortsatt gjøre. Slik at 18-åringen har vært med på alt etter tre sesonger, og klarer å holde på motivasjonen. Jeg tror derfor at flere vil være profesjonelle lengre, og historier som meg vil være mer vanlig.

Sandviken-spilleren begynte karrieren i Lyn før det ble et halvt år i Stabæk, men så bestemte hun seg for ta turen til USA og UC Berkley. Der ble det fire år med opp og nedturer, og allerede før avreise møtte hun på flere som var skeptiske til valget.

- Familie og venner var jo veldig støttende til at jeg ville ta turen, men det var jo andre rundt omkring som ikke nødvendigvis mente at det var et riktig valg. De hadde nok ikke den store kunnskapen, fordi på college i USA er det et vanvittige apparat rundt laget, enorme fasiliteter og skolene spytter inn mye penger i idrettsprogrammene der.

Les også: Nye skandalescener i Frankrike: - Idioti

Man blir jo frarådet å dra dit hvis man vil ha en landslagskarriere, men de har det beste landslaget i verden. Så hvorfor skal ikke det være en god vei?, forteller Bergsvand som var to av fire år ute med en stygg kneskade.

- Vi spiller best fotball i Bergen

Per dags dato er det Sandviken som er landets beste lag, og leder serien uten å ha tapt en eneste kamp. 12 seire, én uavgjort og 37 poeng er fasit etter 13 kamper, men Rosenborg hakk i hæl som står med 30 poeng og én kamp mindre spilt.

- Vi har vært solide, og sluppet inn veldig lite mål (fem baklengs). Til tross for at vi har måtte bytte keeper en del denne sesongen, så har vi klart å tette igjen bakover, sier Sandviken-stopperen.

Les også: Birger Meling og Rennes holdt lekestue mot Clermont

Bak lurer storklubbene Rosenborg, Vålerenga og Lillestrøm, noe Bergsvand mener viser at klubben har gjort noe riktig de siste årene.

- Jeg mener at vi har et opplegg i og rundt klubben som er veldig profesjonelt, til tross for at vi er en liten outsider og muligens har litt mindre forutsetninger til å stå øverst til slutt. Vi har kommet inn i en god rytme og har blitt et skikkelig kollektiv, og mye av det kom fram da vi påførte de deres første ligatap i historien.

Med resultatene har også oppmerksomheten blitt større fra tilhengerne i Bergen. Byen har vært preget av Brann-skandalen de den siste måneden

- Det har vært en snakkis og naturligvis mye greier i mediene, men ingenting vi har brukt mye energi på. Vi opplevde jo en stor økning i oppmerksomhet fra folk rundt om i byen allerede før den skandalen, så jeg føler ikke den har hatt noen effekt på vår popularitet. Det er det prestasjonene våre som har skylden for.

- Er det et tronskifte i Bergen nå?

- Jeg vil vel ikke kalle det tronskifte, men at vi er det laget i Bergen som presterer best akkurat nå er det vel ingen tvil om. Det er ikke til å stikke under stol at Sandviken har gjort det godt, men samtidig har bergenserne alltid en spesiell plass til Brann i sine hjerter, avslutter hun.

Sandviken skal på tur til Kolbotn for å fortsette den sterke rekken uten tap i Toppserien, kampen kan du se i Direktesport lørdag 15:00.