Gå til sidens hovedinnhold

Sanremo-vinner, noen?

Matthew Goss står uten kontrakt etter sesongen.

Allsidighet er et viktig stikkord når det gjelder australske Matthew Goss. Kjøresterk nok til å henge med over både Cipressa og Poggio, og rask nok til å vinne sprinten overlegent etter 298 kilometers sykling.

Kraftpakken fra Launceston, Tasmania økte nok interessen rundt sitt eget hode med seieren i Milano-Sanremo. 24-åringens avtale med HTC-High Road løper nemlig ut etter denne sesongen.

- De har alltid vært andre interessenter på banen, og de vil bli enda flere nå med seieren han tok lørdag, varsler sportsdirektør Alan Peiper i HTC-Columbia overfor Cycling Central.

Verdens beste?
Den 14. mars, altså før Tirreno-Adriatico var ferdigkjørt, inntok Goss topp 5-plassering på verdensrankingen. Her lå han fem poeng bak Paris-Nice-vinneren Tony Martin.

Med 100 nye poeng fra Sanremo, er han i øyeblikket ranket som verdens beste syklist.

Les også: Cavs kompis lurte alle i Sanremo

Peiper frykter at det kan bli tøft å beholde rytteren utover 2011, dersom han fortsetter utviklingen han har hatt de siste to årene.

- Matt la ned mye hardt arbeid i vinter, og han står uten kontrakt etter sesongen. For en rytter, og spesielt en unggutt som ham, bør det gi ham ekstra motivasjon utover sesongen, tror Peiper.

GreenEdge lurer i kulissene
Milano-Sanremo-vinneren blir allerede koblet heftig til GreenEdge-prosjektet, men det vil de fleste talentfulle, australske syklistene bli resten av året.

GreenEdge ledes av Shayne Bannan som forlot en toppjobb i det australske sykkelforbundet for å styre kontinentallaget Team Jayco AIS mot en oppgradering til ProTeam-nivå neste sesong.

Les også: Dette er årets HTC-stjerne

De fleste fikk sikkert med seg måten Pegasus-laget kræsjlandet på denne sesongen, men GreenEdge satser likevel på å levere en gullkantet søknad til UCI innen 1. august.

Goss gjorde også sine saker godt for HTC-laget i 2010-sesongen. Da hentet han blant annet hjem en etappeseier i Giro d’Italia og vant Post Danmark rundt sammenlagt.

Jobbet seg i form
Peiper varsler at laget naturlig nok er beredt på å kjempe for å beholde sin nye stjerne også de neste årene.

- Jeg vet at Matt setter pris på det vi gjør for ham, og tror han ønsker å bli hos oss. Det er opp til oss å gi ham et godt tilbud, erkjenner Peiper.

Bildespesial: Milano-Sanremo i store bilder!

Goss valgte å kjøre Paris-Nice i stedet for Tirreno-Adriatico foran årets «La Primavera». Det skulle vise seg å være vinneroppskriften denne gangen.

- Jeg tror det hjalp at Tony Martin hadde ledertrøya der nede. Det gjorde at Matt måtte grave skikkelig dypt i fjellene for å støtte Tony de siste to dagene. Det var trolig en del av suksessen.

- Historisk sett har ikke mange vinnere i Sanremo komme fra Paris-Nice. Det skyldes nok at de seks dagene fram mot rittet, er for lang tid. At han ble tvunget til å hjelpe Tony underveis, kan ha gjort det gapet mindre, legger han til.

Kun et tidsspørsmål
En samtale med lagledelsen i desember, gjorde at HTC-rytteren droppet Tour of Qatar til fordel for høydetrening i Victoria i midten av februar.

Det skulle gi rytteren overskudd foran klassikersesongen, og så langt ser det ut til å ha lyktes.

- Vi trodde han kunne vinne, men det var aldri noe vi forventet. For meg er det en stor overraskelse. Å vinne Milano-Sanremo er nok et steg i karrieren hans. Dersom du ser på utviklingen hans de siste to årene, var det kun et tidsspørsmål før han hentet hjem seieren i en av de store klassikerne.

- Jeg mener allsidigheten er hans fremste egenskap. Han kan gjøre glimrende opptrekk for Mark Cavendish under de store etappeløpene, han kan vinne massespurter i Paris-Nice eller Giro d’Italia og han tåler bakker slik at kan sprinte mot de beste rytterne mot slutten av tøffe klassikere. Det gir ham et stort potensial og stor fleksibilitet i forhold til å sette seg nye mål, avslutter Peiper.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot