RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Satser mot EM i ny idrett

Foto: Lise Åserud (Scanpix)
– Er jeg god nok, sier jeg ikke nei takk, innrømmer Kristin Størmer Steira.

Kristin Størmer Steira har seks medaljer, hvorav fire individuelle, i internasjonale mesterskap i langrenn.

Til vinteren går hun for et individuelt gull under OL i Vancouver.

Men allerede har hun begynt å tenke på et annet mesterskap – i en helt annen idrett. Når har nemlig Tana-jenta med adresse Drøbak fått blod på tann med tanke på EM i friidrett i Barcelona neste sommer.

– Er jeg god nok, sier jeg ikke nei takk, sier Størmer Steira til Nettavisen.

Årsaken til at 28-åringen plutselig har begynt å tenke på friidretts-EM, er en overraskelse hun ga seg selv på Bislett torsdag i forrige uke.

Gira av superløp
I sin tredje løpsøkt på bane i sommer, og sitt første baneløp på fire år, løp Steira inn til den sterke tiden 16.17,11 på 5000 meter. Ikke bare var det en klar personlig rekord. Det er også den tredje beste tiden av en norsk utøver i år.

Bare Karoline Bjerkeli Grøvdal (15.29,82) og Silje Fjørtoft (15.55,23) har løpt raskere.

– Det gikk over all forventning. Og da jeg fikk høre at jeg hadde klart B-kravet til EM i friidrett neste år, og at A-kravet er 15.50, må jeg innrømme at jeg ble overrasket. Og ikke minst gira til å løpe mer.

– Jeg tror absolutt jeg har mulighet til å klare den tiden, og kommer til å gjøre et forsøk på det neste år, sier Steira, som vant NM-gull i terrengløp i fjor.

– Men da var ikke konkurransen all verden, understreker hun.

– Kjempespennende
Størmer Steiras løpslyst er toner landslagssjefen i friidrett, Ronny Nilsen, liker å høre.

– Jeg synes det er kjempespennende hvis hun har lyst til å prøve det. Og ut fra det jeg har hørt, er det realistisk at hun klarer kravet. Det var et godt løp hun presterte på Bislett, hvor hun løp alene i tet hele veien, sier Nilsen til Nettavisen.

– Er det så enkelt som at hun får delta i EM hvis hun klarer A-kravet?

– Vi kan jo ikke stille med mer enn tre jenter, og det er flere andre som løper fort på distansen. Det er meget mulig at både Karoline Bjerkeli Grøvdal og Silje Fjørtoft satser på 5000 neste år, og jeg ser fortsatt på Susanne Wigene som høyaktuell. Men hvis Kristin klarer kravet, og vi ikke har tre andre jenter som er bedre kvalifisert, så får hun løpe i EM, sier Nilsen, som forventer at vinnertiden i EM vil ligge på rundt 15 minutter.

Det er fortsatt Ingrid Christiansen som har norgesrekorden på distansen med 14.37,33, satt i 1986. Susanne Wigene, som har slitt voldsomt etter EM-sølvet på 10.000 meter i 2006, har en bestenotering på 14.48,53 fra 2005.

Endrer ikke OL-planene
Selv om Kristin Størmer Steira sikter seg inn mot 5000-meteren i EM, kommer hun ikke til å legge om treningen denne sommeren.

– Jeg satser på medalje på 5000 i NM på Lillehammer. Det var for å få være med der jeg løp kvalifiseringsløpet på Bislett. Men ellers kommer jeg til å følge det opplegget som er satt opp fram mot OL i Vancouver. Et gull der er det store målet.

– Men skal det bli aktuelt med EM i friidrett, må jeg nok trene litt annerledes fra våren av. Og det er viktig at det ikke går på bekostning av satsingen mot Ski-VM i Oslo i 2011, poengterer Steira, som ennå ikke har snakket med landslagstrener Egil Kristiansen om de nye planene.

– Jeg må selvfølgelig diskutere dette med han, understreker hun.

Egebergs Ærespris?
– Er det noen konflikt mellom målet om å bli en bedre spurter i langrenn og å bli god på 5000 meter?

– Rulleskigåing og styrketrening er nok ikke ideelt. Jeg ser at jeg har relativt mye muskler sammenlignet med de andre på startstreken når jeg løper på bane. Men jeg tror ikke det er noen stor ulempe å ha litt muskler. Konkurransetiden er tross alt bare 16 minutter. Og det er flatt.

Lykkes Kristin Stømer Steira med sitt kombinasjonsprosjekt, seiler hun også opp som en brennhet kandidat til å motta Egebergs Ærespris.

Skjønt den har hun kanskje gjort seg fortjent til allerede, fjorårets NM-gull i terrengløp tatt i betraktning?

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere