RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Satser på Drillo-fotball

Foto: Lise Åserud/Scanpix
Sist oppdatert:
Solveig Gulbrandsen vil slå Brasil med Drillo-fotball. Følg kampen fra klokken 12.00.

Kolbotn-jenta har ikke noe stort ønske om å bli minnet på sine to tidligere mesterskapsmøter med Brasil. På den fronten foretrekker den norske landslagsveteranen å ha selektiv hukommelse. Når kampene bringes på bane, demrer det likevel for 27-åringen.

Best husker hun kampen i gruppespillet i USA-VM for fem år siden. Den gang spilte de brasilianske jentene ball i hatt med svimle norske jenter – og vant til slutt 4-1. På scoringslista var blant andre jenta som omtales som verdens beste kvinnelige fotballspillere – Marta. Hun sendte Brasil i ledelsen.

– Vi var vel ikke akkurat kjempegode i den kampen, smiler Gulbrandsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) – men er samtidig rask med å påpeke at laget i det minste klarte å score på brasilianerne.

Avgjort fra krittmerket
Det klarte man ikke fire år tidligere. Eller rettere sagt: Det var i hvert fall målløst etter 120 minutter. Også da gikk VM i USA, og Brasil ble de norske jentenes siste hinder før finalen.

Semifinalen måtte avgjøres på straffer – der de brasilianske jentene viste seg sterkest. Silje Jørgensen og Ann Kristin Aarønes bommet på sine forsøk.

Bare en av jentene i dagens VM-tropp var også med for ni år siden: Solveig Gulbrandsen.

– Det er ikke akkurat hyggelige minner, sier hun. Kanskje kan hun bidra til å skape et godt minne fredag.

Men som om ikke det er nok med to tidligere tap, ligger det heller ikke positive norske minner i veggene på Olympiastadion i Tianjin. Arenaen ble benyttet også under VM i fjor, og huset blant annet semifinalen mellom Norge og Tyskland. Det ble en skral opplevelse sett med norske øyne. Tyskerne vant 3-0, tok seg til finalen og ble senere verdensmestere.

– Den kampen kan vi ikke gå og tenke på, og den betyr da heller ingenting. Sånt må bare glemmes, og da er det greit å ha litt selektiv hukommelse, smiler Gulbrandsen.

Ny rolle
Nå er Kolbotn-jenta klar for å kvitte seg med alle eventuelle spøkelser. Fredag handler alt om seier i OL-kvartfinalen i Tianjin. Resepten er klar: Drillo-fotball.

– Det blir nok litt Drillo-stil over oss. Det blir et stramt samlet norsk lag – som ligger lavt i banen, sier Gulbrandsen, som understreker at det sentrale er å nekte tekniske briljante brasilianerne mye rom og tid.

– Klarer vi det, kan de fort gå sure, spår Gulbrandsen – som i tillegg mener det er viktig at de norske jentene ser egne begrensninger.

– Jeg tror ikke vi skal prøve å spille ut brasilianerne, for å si det sånn, humrer spissen.

Egentlig burde «spissen» vært byttet ut med poteten. Veteranen Gulbrandsen, med 126 landskamper for Norge, bekler stadig nye roller. Torsdagens trening tydet på at hun igjen er på flyttefot på banen. Kolbotn-profilens nye rolle er venstreving. Det betyr at hun byter plass med Melissa Wiik, som blir midtspiss.

– Solveig er et alternativ på kanten. Det er taktiske vurderinger som ligger bak tanken om å bruke henne der. Mer vil jeg ikke si, sier Berntsen, som også kaster innpå 19 år gamle Marita Skammelsrud Lund som høyreback i kvartfinalen.

Endelig seier?
Hovedpersonen har etter hvert blitt vant til å bekle andre roller enn den vante midtbanerollen fra klubblaget Kolbotn.

– Jo eldre jeg blir, dess flere utfordringer blir det, ler Solveig – som ikke er helt ukjent med posisjonen ute til venstre i spissrekka.

– Jeg har nok spilt der før i tida noen ganger, men det er veldig lenge siden. Det viktigste for meg er uansett å gjøre en god jobb for laget. Jeg spiller der Bjarne vil bruke meg, sier Gulbrandsen

Så spørs det om Gulbrandsen endelig får oppleve en mesterskapsseier mot Brasil. Det er ikke mange forunt. Sist Norge slo brasilianerne var i bronsefinalen i Atlanta-OL i 1996. Ann Kristin Aarønes scoret begge de norske målene den gangen.

Seier mot Brasil ble det også i tidenes første – riktignok uoffisielle – verdensmesterskap i fotball. Det fant sted i Kina i 1988. Norge møtte Brasil to ganger i turneringen. Gruppespillkampen endte med 1-2-tap, mens det i sluttspillet ble seier med samme sifre.

Av totalt seks møter har to endt med seier og tre med tap. Den siste kampen – i gruppespillet i Atlanta – endte uavgjort 2-2. Så spørs det hvilken kolonne i statistikken som får påfyll i Tianjin fredag kveld.

Alt om Beijing-lekene i vårt OL-magasin!
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere