*Nettavisen* Sport.

Satser på gullglid i VM

Foto: (foto: scanpix)

I all hemmelighet har skisliper og "strukturguru" Olav Stuveseth reist til VM i skiskyting. Målet er norsk gullglid.

Ved flere anledninger har Stuveseth (bildet) vært med norske VM- og OL-tropper til mesterskap. I år har Norges Skiskytterforbund i samarbeid med Olympiatoppen lagt forholdene til rette for Stuveseth.

Gleder seg
- Det er første gang jeg er med til VM i skiskyting, og jeg gleder meg veldig til å være der som sikkerhet for løperne. Skiskytterforbundet kom med forespørselen. De er skikkelig oppegående, både på utvikling av utstyr og alt annet, sier Stuveseth tent til NTB.

Han legger til at skiskyting i høyeste grad er inne i varmen når det gjelder å ta i bruk all tilgjengelig glidekspertise. Når ski slipes bruker Stuveseth stein og diamant for å få riktig struktur.

- Det er tett samarbeid mellom skiskyting, Olympiatoppen og meg, men det er viktig å legge vekt på at smørere og alle andre som bidrar i VM også er veldig viktige. Jeg kan ikke fungere alene, påpeker Stuveseth.

Under OL i Salt Lake City leverte Stuveseth superski med superstruktur fra sitt hemmelige kjellerverksted på det norske løperhotellet Inn on the Creek. Han samarbeidet da tett med Ole Einar Bjørndalen, som tok fire gull og fløy rundt med OLs bredeste glis. Skiene var som en drøm.

1500 kilo utstyr
Fredag dro 42-åringen, som har hatt skisliping som yrke siden 1986, til Tyskland sammen med smørerne Eilif Kristen Mikkelsplass og Ivar Michal Ulekleiv. Med 1500 kilo utstyr på tilhengeren kjørte de til Sverige og tok båt til Kiel. Lørdag var trioen framme i VM-bygda Oberhof.

- Vi har rigget et verksted 25 minutters kjøring fra arenaen. Jeg har med en egen maskin som veier oppunder ett tonn, og så har fabrikken Wintersteiger, som lager godsakene, kommet med en maskin til oss. Vi er meget velutstyrt og kan takle de fleste værtyper, sier Stuveseth til NTB.

Sliperen fra Krokstadelva utenfor Drammen har kontrakt med Olympiatoppen fram til OL i Torino i 2006.

Skremme konkurrentene
Målet med turen, i tillegg til å gi løperne superglid, er selvsagt også å skremme konkurrentene litt, få det lille psykiske overtaket som alltid er viktig i mesterskap.

I tillegg stiller de norske løperne med helt nye, sømfrie skidresser. Det skal ikke stå på utstyret i kampen om verdifulle VM-medaljer.

- Det er mye lettere å få "feelingen" når du kommer ned og får kjenne og se på forholdene. Vi brukte noen dager i forkant for å lære forholdene å kjenne. Forhåpentlig har vi sett det vi trenger, sier Stuveseth, som var operativ fra mandag ettermiddag. Tirsdag rykket løperne inn, lørdag starter VM.

Optimal struktur
- Vi er her for at løperne skal få optimal struktur i forhold til underlaget som er i Oberhof. Jeg tror de norske kan få det lille forspranget de ønsker i forhold til konkurrentene, men til sjuende og sist er det jo løperen det kommer an på, påminner Stuveseth.

80-90 par ski går trolig gjennom slipemaskinen før og under mesterskapet. Som regel får alle løperne nye ski under et VM, og hvis skiene er gode må strukturen optimaliseres.

I sekundstrid er tilsynelatende usynlige detaljer svært viktig.

Stuveseth er stort sett usynlig. Det er løperne som får æren av å strekke armene over hodet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag