Manglerud Star tapte de tre første kvartfinalekampene mot Vålerenga, noe som for så vidt var helt oppskriftsmessig. Onsdag kveld ble oppskriften kastet i søpla, da oslolaget satte 16 år gamle Steffen Søberg i mål fra start mot grunnseriens beste lag.

Linus Färnström imponerte ikke mellom stengene til Mangerud Star i de tre første kampene mot Vålerenga. Den 22 år gamle svensken slapp inn 14 mål på 88 skudd, og dermed var det lite å tape på å bruke Søberg. Et tap onsdag kveld ville medføre at sesongen var over. Seier ville forlenge sesongen med minst to dager.

- Han har gjort det veldig bra på trening hele sesongen. Jeg var ikke nervøs for å bruke ham, og trodde at han ville gjøre det bra. Vi har brukt ham et par ganger i år, og han har vokst i løpet av sesongen. Jeg har brukt ham i noen perioder i sluttspillet også, ettersom førstekeeperen vår har sluppet inn noen billige mål. Linus sto bra for oss i grunnserien, men virker sliten nå, sier Mangeruds trener David Livingstone til Nettavisen.

Reddet 97,8 prosent
Vålerenga pepret unge Søberg med 15 skudd bare i første periode, mens Manglerud Star bare maktet å teste Patrick DesRochers seks ganger i den andre enden av banen.

Ingen av lagene scoret før Dave Bonk satte inn 1-0 for Mangerud Star i et overtallsspill 5,32 minutter ut i midtperioden. 52 sekunder senere økte Dan Fredrik Nygård til 2-0, nok en gang i et overtallsspill.

Martin Hansen økte til 3-0 et drøyt minutt ut i tredje periode, og da NHL-draftede Mats Frøshaug økte til 4-0 med kveldens tredje power play-mål, var kampen punktert. Lars Erik Spets reduserte til 1-4 før Martin Hansen satte inn 5-1 i undertallsspill da Vålerenga hadde tatt ut målvakt DesRochers i sluttminuttene.

Søberg reddet 35 av 36 skudd og hadde en redningsprosent på 97,8.

- Han gjorde en veldig god jobb rundt nettet, ga ikke mange returer, fanget pucken og holdt den inntil kroppen. Han beholdt roen gjennom hele kampen, konstaterer Livingstone fornøyd.

Får ny sjanse
Manglerud Star ligger fortsatt under i kvartfinaleserien mot Vålerenga, men 1-3 ser i alle fall penere ut enn 0-3.

- Vi utnyttet fordelene vi fikk i power play, og fikk et par mål, og da unggutten spilte så bra som han gjorde, fikk vi mer selvtillit. Vi har spilt bra så langt i serien, men har hatt litt uflaks. Vi trodde at vi ville han en sjanse hvis vi fortsatte å spille like bra, mener Livingstone.

- Og nå fortsetter vel Steffen Søberg i mål?

- Jeg kan ikke se noen grunn til noe annet. Han har fortjent det!

Stygg crosschecking
Kampen ble for øvrig skjemmet av at Knut Henrik Spets taklet Martin Hansen stygt like etter at han satte inn 5-1-målet i åpen kasse.

- Det var spill fire mot fire, Vålerenga hadde tatt ut keeperen og vi scoret i åpent mål. Idet han snudde seg etter scoringen, ble han crosschecket i ansiktet, forklarer Livingstone.

Episoden førte naturlig nok til litt knuffing mellom spillerne på isen, samt at Spets fikk matchstraff.

- Han gjorde det mot vår kaptein, og du må ha litt respekt for det andre lagets kaptein og deres beste spillere, så det ble litt bråk på slutten, konstaterer Manglerud Stars trener.

Stjernen utlignet til 2-2 i kamper mot Sparta gjennom seier 3-2, mens Lillehammer vant 3-2 mot Stavanger Oilers og utlignet til 2-2, og Storhamar beseiret Lørenskog med 4-3 og leder 3-1.