SJUSJØEN (Nettavisen): Det vakte stor oppsikt for noen uker siden da NRK avslørte at Norge står overfor en stor antidopingkrise, som i verste fall kan føre til at Norge blir nektet å arrangere mesterskap og at norske utøvere kan bli nektet å delta i mesterskap.

Saken handler om en lovtolking som gjør at utøvere mellom 15 og 18 år ikke kan dopingtestes uten foreldrenes samtykke.

Det har ført til at ingen under 18 år har blitt testet uanmeldt de siste to årene, og det innebærer at Norge i øyeblikket er i utakt med regelverket til Det internasjonale antidopingbyrået (Wada).

Krisen har preget norsk idrett den siste tiden, og partene har jobbet hardt for å komme fram til en løsning på problemet.

Antidoping Norge har nå utarbeidet et samtykkeskjema som en midlertidig løsning. Men en permanent løsning på problemet har fortsatt ikke kommet.

Les også: Karlsson overrasker i ny idrett

– Sjokkerende

Den alvorlige saken har fått mye oppmerksomhet i Idretts-Norge, og for utøverne på herrelandslaget i langrenn kom nyheten svært overraskende.

Landslagsutøver Harald Østberg Amundsen hadde ikke hørt noe om problematikken før saken til NRK ble publisert.

– Det var jo en nyhet jeg ikke hadde forventet. Jeg trodde alt det der var under kontroll, at de sørget for at det var likt i alle land og at de hadde kontroll i Norge på det. Så det var sjokkerende, sier han til Nettavisen.

LATTER: Emil Iversens lagkamerater på langrennslandslaget har ikke særlig tro på skiløperens reality-deltakelse.

23-åringen forteller at han selv ble dopingtestet for første gang i junior-VM som 17-åring. Han mener det er viktig at også unge idrettsutøvere i Norge blir testet.

– Hvis vi skal være strenge på at alle andre land skal teste, kan ikke vi være noe dårligere. Vi kan i hvert fall ikke gå rundt og spekulere på at andre land driver med ting vi ikke liker hvis vi ikke kjører et strengt testregime selv. Er man ung idrettsutøver i Norge så tror jeg ikke man har vondt av å bli testet litt, sier han.

Les også: Northug sperret opp øynene i møte med svensk sensasjon

Emil Iversen ble selv forundret da han så saken. Han håper at det løser seg fort.

– Jeg ble jo litt overrasket. Jeg håper bare det kan løse seg og at det ikke blir et reelt tilfelle at vi må avlyse noen store arrangementer. Det hadde vært kjedelig, sier han til Nettavisen.

Landslagskollega Didrik Tønseth hadde ikke hørt noen rykter eller snakk om antidoping-krisen før saken ble kjent i mediene.

– Det bare kom plutselig. Det er jo bra det kom ut og kanskje fikk litt fortgang på det. Det virker som det tar litt tid å endre en slik lov, men nå har det i hvert fall kommet en midlertidig løsning, sier han til Nettavisen.

Les også: Krise for skiløperne – dette er summen de trenger for å overleve

Russland reagerer

Det er ikke bare i Norge at det norske dopingtrøbbelet har blitt hyppig omtalt. I Russland har NRK-saken fått voldsom oppmerksomhet. Russland har selv vært utestengt fra OL som følge av den organiserte dopingen som ble avslørt i forbindelse med Sotsji-OL i 2014.

Både flere tidligere idrettsprofiler og politikere har reagert på nyheten. Den tidligere langrennsløperen Aleksandr Legkov er blant dem som reagerer.

– Reglene skal være like for alle. Hvordan har det seg at denne loven har vært gjeldende i Norge i to år allerede? Vi trodde at lovene var de samme reglene overalt, sier Legkov til Match TV.

Antidoping-saken har også ført til at norske utøvere blir mistenkeliggjort i russisk mediene. Østberg Amundsen har forståelse for at det skjer.

– Jeg skjønner jo reaksjonene når de blir overrasket over at vi ikke gjør det på samme måte, hvis alle andre nasjoner opererer med testing. Jeg synes vi må rydde opp så fort som mulig og ha testing i ung alder. Det må være en del av det å satse idrett selv om du er 15 eller 25 år, sier han.

Les også: Slakter skiforbundet: – Jeg oppfordrer dem til å trå over streken

Tror utlendingene mistenker Norge

Tønseth synes ikke det er bra at saken skader Norges omdømme når det kommer til antidopingarbeid, og tror at mange er mistenksomme mot norske utøvere.

– Jeg tror mange utlendinger er mistenksomme til Norge som nasjon. Vi er et lite land som gjør det godt spesielt i vinter-OL, men også sommer-OL. At vi da har et system hvor det er mulig å jukse frem til du er 18 år er jo ikke bra, sier Tønseth.

– Men jeg tror ikke den regelen er laget for at det skal være et smutthull. Jeg tror mer det er en glipp i systemet som gjør at det ikke ser så bra ut, legger han til.

Iversen tar imidlertidig reaksjonene fra Russland lite seriøst, og sier han ikke bryr seg.

– Det russerne sier føler jeg går litt inn det ene øret og ut det andre øret. Så det tar jeg ikke så tungt. Jeg føler meg ikke noe mer mistenkeliggjort, jeg, sier trønderen.

Den midlertidige løsningen som Antidoping Norge har kommet med løser Norges problemer på kort sikt. De jobber nå med å prøve å få på plass en permanent løsning til at mindreårige utøvere kan bli dopingtestet.