*Nettavisen* Sport.

Savnet Northug i OL

Frode Estil mener treningskompisen Petter Northug kunne ha vært en nyttig OL-joker for Norge.

24.02.06 08:52

PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): - Etter jaktstarten i NM trodde jeg nok innerst inne at Petter Northug ville komme til OL. Og sånn i ettertid synes jeg vel også at det hadde vært greit å ha Petter her som en liten OL-joker, sier Frode Estil.

Tre dager før karrierens siste OL-løp har den 33-årige mesteren satt av en time til å snakke med TV 2 Nettavisen om fortid, fremtid og nåtid. Og selvfølgelig streifer samtalen innom Petter Northug, junioren som har tatt langrennsmanesjen med storm denne vinteren. At Northug ikke fikk være med til OL til tross for to gull i NM på Heistadmoen, satte sinnene i kok blant sportsgale nordmenn.

Frode Estil har tidligere vært forsiktig med å kommentere vrakingen av sin unge treningskamerat fra Meråker. Men etter fem av seks OL-distanser tar han bladet fra munnen.

- Jeg har snakket en del med Petter om dette, og han har vært ganske så forbannet. Og det synes jeg han har hatt grunn til. Jeg forstår skuffelsen veldig godt. Men egentlig er jeg vel litt inhabil. Alle ønsker selvfølgelig å få kompisen sin med seg til OL, sier Estil diplomatisk.

Hårreisende sprintuttak
Estils argument for at Northug burde ha vært i OL, er nettopp den sterke NM-innsatsen.

- Jeg synes det er veldig skummelt å ikke vekte innsatsen i NM tungt i forbindelse med et OL-uttak. Og Petter la unektelig inn en veldig god søknad i NM.

Frode Estil er imidlertid mer kritisk til sprinttrener Ulf Morten Aune enn distansetrener Krister Sørgåd når det gjelder vektleggingen av NM. Aune valgte å ta ut sprintlaget til OL allerede før norgesmesterskapet.

- Jeg mener – og det må du gjerne sitere meg på – at det er helt hårreisende å ta ut et mesterskapslag allerede før NM, spesielt når samme distanse står på programmet i både NM og OL, sier Estil.

Børre Næss vant NM-sprinten på hjemmebane, men da var det for lengst klart at Tor Arne Hetland, Johan Kjølstad, Trond Iversen og Ola Vigen Hattestad skulle bekle distansen i OL. Alle fire var gullkandidater. Likevel ble Johan Kjølstad bestemann på sjuendeplass.

Knall, fall, sølv og fiasko
For Frode Estil har lekene i Torino hittil vært en så til de grader blandet opplevelse. Det startet med fall og brukket ski på startstreken i åpningsdistansen duathlon. Så reiste han seg, bokstavlig talt, til sølv i samme renn. 15 kilometer klassisk endte med tidenes smørebom for Estil og de andre norske guttene – og i stafetten valgte Estil feil ski igjen.

Slik oppsummerer Estil selv begivenhetene:

- Jeg husker veldig godt følelsen da jeg oppdaget at skien var brukket i jaktstarten. I noen sekunder resignerte jeg og trodde løpet var over. Jeg var nesten i sjokk. Så begynte jeg å tenke klarte igjen og fant ut at jeg hadde alt å vinne. I ettertid er jeg slett ikke sikker på om det kunne ha gått bedre selv om jeg ikke hadde brukket skien. Men det får jeg aldri svar på.

Den brukne skien ble umiddelbart etter løpet sendt til Fischer-fabrikken for å bli reparert. Det lot seg imidlertid ikke gjøre.

- Den er lappet sammen, men blir ikke brukbar. Nå skal jeg spikre den opp på veggen som et minne, røper Estil.

Der blir den hengende sammen med skiene fra 15 kilometer klassisk.

- Men de skiene trenger jeg ikke spiker for å henge opp. De henger av seg selv, humrer Estil – med klar hentydning til smørebommen. Terje Langli og hans team i smørebua valgte å legge klister i bunn. Det skulle de aldri har gjort, for de norske løperne fikk verken glid eller feste.

Oppvask etter smøreflausen
- Jeg hadde en forferdelig ekkel magefølelse i forhold til skiene før 15-kilometeren. Jeg var fryktelig i tvil og tenkte at «dette kan aldri gå bra». Likevel valgte jeg til slutt å følge smørernes råd. Det var ikke så lurt. Vi bommet litt på skiene – ja, ikke så rent lite heller.

- Hvorfor stolte du ikke mer på deg selv?

- Man bestrider liksom ikke smørernes kompetanse. De gjør de endelige valgene og løperne stoler på det. Det er bare sånn det er.

- Ble det oppvask i etterkant?

- Vi hadde et lite møte, ja, der alle fikk si sin mening. Og jeg tror vi ble enige om at vi må ta en skikkelig gjennomgang av rutinene. Nærmere bestemt må vi bli litt mindre opphengt i rutiner og litt flinkere til å se an ting underveis. I realiteten valgte vi smurning en time før start på 15-kilometeren, og det skjedde en del med været fra da og frem til start. Det burde vi ha fanget opp.

For Frode Estil ble det også smørebom på stafetten. Og det tar han mer av ansvaret for selv.

- Der var det mer mitt eget valg. Jeg er nok litt for glad i det ene skøyteparet mitt. Derfor var det også ekstra kjedelig. Den stafetten kommer nok langt oppe på lista over mine bitreste skiminner, medgir mannen med seks gullmedaljer fra internasjonale mesterskap.

Så doptreneren i fjor
Underveis i OL har også Estil fanget opp nyheten om dopingrazziaene mot østerrikske skiskyttere og langrennsløpere. Og avsløringene i etterkant har ikke kommet som noen stor overraskelse.

- Det var nok ikke tilfeldig at politiet gikk rett på østerrikerne. De har hatt et frynsete rykte på seg, ikke minst etter det som skjedde i Salt Lake City i 2002, poengterer Estil.

Selv så han den OL-utestengte treneren Walter Mayer i forbindelse med et verdenscuprenn forrige sesong.

- Jeg tror Mayer har hatt mest med skiskytterne å gjøre de siste årene, men jeg så han sammen med østerrikerne på et renn i fjor vinter. Det bidrar ikke akkurat til å styrke troverdigheten deres, poengterer han.

Likevel tror ikke Estil at doping er noe stort problem i langrenn per i dag.

- Jeg ser ikke bort fra at det forekommer enkelttilfeller, men jeg tror ikke det er så voldsomt mange som prøver å jukse. Jeg er i hvert fall overbevist om at idretten er blitt mye renere bare i løpet av de siste tre-fire årene.

Nå gjenstår ett eneste mesterskapsrenn – OL-femmila – før sliteren fra Nord-Trøndelag trapper ned langrennssatsingen. Neste vinter tar han fatt på ny jobb som lærer ved skigymnaset i Meråker. Da skal det også bli mer tid til familien. Fra før har Estil sønnen Bernard, og i løpet av året blir det nok en gang familieforøkelse.

Satser på egen hånd
Frode Estil har imidlertid ikke planer om å stue bort skiene i en bod. Sapporo-VM neste vinter er et klart mål, men dit har han ambisjoner om å komme seg uten landslagssatsing.

- Jeg er jo regjerende verdensmester på femmil, og det gir meg en friplass på femmila i Sapporo. Den har jeg til hensikt å benytte meg av, forklarer han.

Landslagstrener Krister Sørgård har også ytret et ønske om at Estil skal satse mot de andre VM-distansene, men så langt har han ikke latt seg overtale.

- Jeg har lovet familien at jeg skal være mye mer hjemme neste vinter, og den lovnaden står jeg fast ved. Så får vi se om det blir aktuelt å gå flere renn, eller om jeg nøyer meg med NM og VM neste vinter.

VM-formen har han tenkt å finne med et helt annet opplegg enn det som har vært vanlig for norske langrennsløpere de siste årene.

Dropper høydetreningen
- Høydetrening har vært en veldig viktig del av treningsopplegget, men neste sesong har jeg ikke tenkt meg på en eneste høydesamling. VM i Sapporo går i lavlandet, og da mener jeg det ikke er nødvendig å trene i høyden. Det blir i hvert fall veldig spennende å se hvordan det slår ut, sier Estil.

Hjemme i Meråker kommer han til å trene sammen med Petter Northug og Stig Rune Kveen.

- Jeg har hatt veldig god nytte av treningen sammen med dem det siste året, og den blir ikke mindre viktig når jeg skal stå utenfor landslaget neste sesong.

I tillegg kommer Frode Estil trolig til å holde tett kontakt med landslagstrener Krister Sørgård.

- Krister er en undervurdert trener. Jeg tror det er mange som ikke verdsetter hans innsats høyt nok. Vi er jo nesten på samme alder, men han har likevel vært utrolig viktig for min utvikling de siste årene. Han er en god diskusjonspartner og er flink til å gi meg utfordringer, forklarer Estil.

OL-punktum søndag
Søndag går han altså sitt siste OL-renn. Som vanlig prøver han å skru ned forventningene. Og femmil i fristil er vitterlig ikke hans distanse.

- Jeg vet at jeg må ha perfekte ski og en perfekt dag rent fysisk for å være inne blant de sju-åtte beste.

- Du har seks gull fra internasjonale mesterskap. Hvorfor orker du å utsette deg selv for den lidelsen det er å gå ei femmil hvis du ikke kan bli bedre enn nummer sju?

- He-he, ja du kan så si¿ Det er vel kanskje drømmen om at absolutt alt klaffe. At alt skal gå min vei. For hvem vet hva som kan skje da?

- Og så betyr det selvfølgelig litt at å gå skirenn er det artigste jeg vet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag