*Nettavisen* Sport.

Schleck: - Armstrong var ren

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Andy Schleck tror Lance Armstrong forteller sannheten om comebacket.

20.01.13 10:06

Overfor talkshowdronningen Oprah Winfrey innrømte Lance Armstrong utstrakt doping fra midten av 1990-tallet til 2005.

Men da var det også stopp, ifølge Armstrong. Etter det skal han ikke ha tatt prestasjonsfremmende midler. Ifølge ham selv, altså. WADA-sjef John Fahey er ikke enig.

- Variasjonene i blodprøvene som ligger i bevismaterialet til USADA, forteller at han med sikkerhet dopet seg etter 2005. Dere kan enten tro på USADA eller på Armstrong. Jeg vet hvem jeg stoler på, sa Fahey til The Telegraph på fredag.

- Han var ren
Nå kommer imidlertid en rytter som støtter Armstrong. Hans navn er Andy Schleck, og han er sikker på at amerikaneren var ren under Tour de France i 2009.

- Jeg er sikker på at han var ren da han kom tilbake, sier Schleck ifølge Velonews.

- Jeg vet det fordi jeg alltid har vært en ren rytter. Og hvordan kunne han tape for meg, dersom han var dopet? Som Lance sa, mye har blitt forandret med det biologiske passet. Jeg må tro at han var ren under sitt comeback. Jeg var ren i 2009.

Andy Schleck ble nummer to i 2009-utgaven av touren, over fire minutter vak Alberto Contador. Han hadde et drøyt minutt tilbake til Armstrong.

Tullprat
Den populære kommentatoren Johan Kaggestad er langt fra enig med Andy Schleck. Han er heller ikke helt sikker på at sammenlagtkanonen har rent mel i posen.

- Jeg tror ikke han var ren i 2009, blodverdiene hans var for unormale til det. Hematokrit-nivået varierte for mye, sier Kaggestad til procycling.no.

- Jeg har ikke så mye tiltro til Andy Schleck heller. Broren (Fränk) ble tatt i Tour de France, og hadde tett kontakt med Dr. Fuentes. De to brødrene har også en veldig tett relasjon.

Selv om Schleck tror Armstrong var ren under comebacket, er han ikke overrasket over at amerikaneren brukte doping da han vant Tour de France syv ganger på rad.

- At Lance innrømte det på Oprah er ingen stor overraskelse. Vi kjenner bevisene. Det er bra for ham. Det tar kanskje litt vekt av skuldrene hans. Jeg forsvarer ham ikke. Jeg ble sjokkert da jeg leste rapporten (USADAs rapport), sier Schleck.

- Jeg var 14 år
Det er liten tvil om at Armstrongs omfattende dopingbruk har skadet sykkelsportens renommé kraftig. Ofte er det også dagens ryttere som får merke journalistenes kritiske spørsmål og fansens dopingmistanke. Det mener luxembourgeren er galt.

- Jeg var 14 år da Lance vant sin første tour. Det er en annen æra nå. Det er trist at det er vi som må betale prisen for noe som skjedde for 15 år siden. Hvorfor skal vi betale, når vi ikke engang var profesjonelle for 15 år siden?

Nå mener Schleck at det er på tide å glemme saken, og klare å se fremover. Der får han støtte av Kaggestad.

- Jeg ser at det er mange ryttere som vil ha ro nå, og det hadde vært kjempefint. Dette har dratt sykkelsporten langt ned i søla.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.