RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Scoret sju mål i debuten

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Men ett eneste mål mot Liverpool vil være uendelig mye viktigere for Landon Donovan.

Everton sto med én seier på sine åtte siste seriekamper. De lå på nedre halvdel av tabellen. Så ventet Arsenal på bortebane. Et Arsenal-lag som hadde feid Everton av banen med hele 6-1 da lagene møttes tidligere i sesongen.

Men det var én stor forskjell fra den kampen.

Nå var amerikanske Landon Donovan (27) klar for Everton.

For mens David Beckham dro fra Los Angeles Galaxy for å holde formen ved like i AC Milan etter at den amerikanske sesongen var over, så dro lagkamerat Donovan til Everton for å holde formen.

Etter 12 minutter mot Arsenal la han sin første corner for klubben. Den var perfekt slått, og Leon Osman headet Everton i ledelsen.

Det endte til slutt 2-2. Everton tok poeng borte mot Arsenal. Etterpå står laget med tre strake seirer i serien med Donovan på laget. Evertons eneste tap, med Donovan, kom mot Birmingham i FA-cupen.

Nå venter storkampen mot byrival Liverpool.

Et stortalent
Ingen bør imidlertid være overrasket over at Donovan har imponert i Premier League. Talentet var nemlig åpenbart fra første stund. Som femåring spilte Donovan sin første fotballkamp. Mot en gjeng seks- og sjuåringer.

Han scoret sju mål.

På sitt første år på High School, i 1997, ble han kåret til ligaens mest verdifulle spiller til tross for at han kun fikk med seg ti kamper. Kanskje ikke så rart - på de ti kampene scoret han 16 mål og hadde 12 målgivende pasninger.

Vinteren 1998 debuterte han også for U-landslaget, og ti måneder senere nettet han 11 ganger i en seksnasjonersturnering på New Zealand.

(Saken fortsetter under bildet)


Sånt legges merke til, og i Europa ble han tidlig omtalt som den «nye Michael Owen». Manchester United, Feyenoord og Paris St. Germain inviterte ham alle til prøvespill, men det ble Bayer Leverkusen som vant.

Tyskerne la først merke til Donovan da han scoret to mål og lekte seg med det argentinske U17-landslaget i en 4-3-seier. Etterpå sendte klubben speidere for å se ham hver gang han var i aksjon. Til slutt tilbød de en fireårskontrakt og en årslønn på 100.000 dollar. Donovan slo til.

Krasjet med Vogts
Overgangen ble imidlertid ikke som ønsket. 17-åringen kunne ikke et ord tysk, og trener Berti Vogts var heller ikke glad for at han var borte i mange uker av gangen med det amerikanske landslaget.

Så da Donovan returnerte til Tyskland etter å ha blitt kåret til den beste spilleren i U17-VM i 1999, så var det ingen jubel da han returnerte til Tyskland. I stedet ble han sendt ned til reservelaget. Senere ble han så sendt ned til klubbens 4. divisjonslag.

Da så han rødt. Han klikket i en kamp, og ble utestengt i seks kamper. Samtidig ba han agenten sin om å få ham vekk fra Leverkusen så fort som mulig. NIKE, som Donovan hadde en avtale med, ble involvert, men det var et stort problem: Leverkusen visste jo at de hadde kontrakt med verdens kanskje beste 18-åring.

De nektet derfor å selge ham til noen annen klubb. I stedet endte det i en låneavtale til San Jose. Der ble han den første noensinne til å bli kåret til USAs beste fotballspiller to år på rad.

Leverkusen hentet ham tilbake i 2005, han fikk sju kamper for A-laget, men Donovan virket nå klar på at det passet ham best å bli i USA. Portsmouth var etter ham, men fikk nei. I stedet endte han i Los Angeles Galaxy. Der har han blitt toppscorer seks år på rad. Før jul ble han også kåret til ligaens mest verdifulle spiller.

Så spørs det om han blir like viktig for Everton i helgas kamp mot Liverpool.

Her er en video av hva Donovan er god for. Mot Brasil. Fra prøve-VM i fjor sommer.

Helgas Premier League-runde:
Lørdag:

13.45: Liverpool - Everton
16.00: Bolton - Fulham
16.00: Burnley - West Ham
16.00: Hull - Manchester City
16.00: Manchester United - Portsmouth
16.00: Stoke - Blackburn
16.00: Sunderland - Wigan
18.30: Tottenham - Aston Villa
Søndag:
14.30: Birmingham - Wolverhampton
17.00: Chelsea - Arsenal

(Kilder: Jockbio.com, Wikipedia, BBC, la.galaxy.mlsnet.com)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere