RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Scoringen som satte United-sinnene i kok

Foto: Montasje NTB scanpix/Getty Images / All Over Press
Sist oppdatert:
Ett ord beskriver kampen mellom Manchester United og Newcastle: Kaos.

MAN. UTD - NEWCASTLE 4-3 :

Før onsdagens kamp på Old Trafford, hadde Newcastle gått 28 kamper og 40 år siden sist trepoenger på «drømmenes teater».

Under onsdagens kamp ledet de hvitsvarte fra Nordøst-England tre ganger, men heller ikke denne gangen ble det tre poeng for Newcastle borte mot Manchester United.

Serielederen utlignet nemlig gang på gang, og da Javier Hernandez satte inn seiersmålet ett sekund før full tid, endte den elleville kampen til slutt 4-3.

United har nå vunnet 15 av de 16 siste Boxing Day-kampene, mens Newcastle fortsatt må tilbake til 1972 for å finne den forrige ligaseieren på Old Trafford.

Omdiskutert mål
Kampens store «snakkis» er utvilsomt Newcastles 2-1-scoring. Assistentdommeren vinket først for offside på Papiss Cissé, til tross for at det var Jonny Evans som satte ballen i eget nett. Etter massive protester gjorde dommer Mike Dean om på avgjørelsen og dømte scoring til bortelaget.

En avgjørelse som satte sinnene i kok både på United-benken og tribunen, og United-manager Alex Ferguson er ikke overraskenden uenig med dommeren.

- Det var en dårlig avgjørelse. Hvis du ser situasjonen på nytt, er han i offside, og han tar tak i armen til Jonny Evans. Hvis det ikke er å være delaktig i spillet, hva er det da? sier Ferguson retorisk ifølge BBC.

Om den var korrekt? De lærde strides.

- Riktig avgjørelse på Old Trafford på Newcastles andre mål. Bra gjort, Mike Dean, tvitret dommerlegende Graham Poll etter den omdiskuterte scoringen.

- Offidescoringen burde vært annullert, mente derimot Claus Lundekvam i TV 2-studio i pausen.

- Når det faktisk er kroppskontakt mellom Evans og Cisse, er Newcastle-spilleren delaktig i spillet. Jeg mener det skulle vært annullert, sier Petter Myhre på TV 2.

Alex Ferguson var også tydelig uenig i linjemannens avgjørelse, og TV-bildene viste at Ferguson ga både linjemann og hoveddommer huden full i pausen.

United-sjefen var desto mer fornøyd med de tre poengene.

- Desember er alltid en viktig måned for oss. Vi tapte to poeng mot Swansea, men gjorde opp for det i dag. Det var en mester-prestasjon, sier Ferguson.

Om Rooneys fravær i troppen, har Ferguson dårlige nyheter.

- Rooney har en kneskade, og vil trolig være ute i to til tre uker. Vi begynner å gå tomme for ammunisjon, sier Ferguson.

Tidlig scoring
Selve kampen startet på verst tenkelige måte for United, for allerede etter fire minutter tok Newcaslte ledelsen på Old Trafford.

Demba Ba førte ballen fremover på banen, før han fyrte av et skudd fra 25 meter. David De Gea ga en noe unødvendig retur, og ballen spratt rett ut i beina på James Perch. På åpent mål gjorde han ingen feil og sendte Newcastle i føringen.

Dommerkaos og selvmål
Det var den ellevte gangen United har sluppet inn det første målet i løpet av sesongens 19 første kamper.

Men av de ti gangene det har skjedd tidligere, endte United opp med å vinne syv av dem. Det var derfor få som hevet øyenbrynene da Jonny Evans utlignet for United etter 25 minutter. United-stopperen gjentok dermed bedriften fra møtet med Newcastle på St. James' Park i oktober.

Fem minutter senere ble altså Evans innblandet i nok et mål – denne gang i feil ende av banen, og dermed tok Newcastle tilbake ledelsen.

Flere mål ble det ikke i første omgang, og lagene gikk til pause på 1-2 til Newcastle.

Årsverste før pause?
Mange satte spørsmålstegn ved Uniteds lagoppstilling onsdag, og det kan virke som det var god grunn til akkurat det. Første omgang var trolig årsverste av et tamt United-lag, som ikke fikk spillet til å sitte i det hele tatt.

United-laget som entret banen for andre omgang, virket derimot skarpere. Det tok heller ikke lang tid for utligningen var et faktum.

Etter 58 minutter ble et innlegg fra Robin van Persie headet unna av Newcastle-forsvaret. Returen falt ned hos Evra, som dundret ballen i mål fra 15 meter. En vakker scoring, men Tim Krul kommer trolig til å irritere seg over egen innsats der.

Men nok en gang klarte Newcastle å ta tilbake ledelsen, og denne gangen var det ingen tvil om at scoringen var godkjent.

Tidligere United-spiller Gabriel Obertan kom seg rundt på Newcastles venstreside og slo ballen langs bakken inn foran mål. Der ventet Cissé, og han dunket like så godt ballen i mål fra 10 meter med et knallhardt skudd. Dermed sto det 2-3 på Old Trafford.

Van Persie-scoring
Nok en gang slo også United tilbake. Robin van Persie fikk to forsøk, og på det andre smalt ballen i nettet bak Tim Krul, og stillingen var 3-3.

- Denne kampen blir bare mer og mer ellevill, sa TV 2-kommentator Jørn Sundby i etterkant av scoringen.

Det var van Persies 13. ligamål for sesongen.

United presset på for seiersmålet mot slutten av kampen, og det manglet ikke på dramatikk i kampens avslutning, heller.

Javier Hernandéz og United ropte på straffespark i det 78. minutt, da United-spissen skjøt ballen i hånda på en Newcastle-forsvarer. Nok en gang gikk Mike Deans avgjørelse til fordel for Newcastle.

Manchester United skulle likevel få anledning til å juble for seier på Boxing Day. Javier Hernandez dukket opp akkurat i det klokka tikket inn i det 90. spilleminutt, og United tok ledelsen for første gang i kampen.

Flere mål ble det dermed ikke, og kampen endte til slutt 4-3 etter en heseblesende forestilling.

Rooney ute av troppen
Det store samtaleemnet før kampstart, var vrakingen av Wayne Rooney. United-spissen leverte en begredelig forestilling mot Swansea på lille julaften, og fikk ikke plass i troppen mot Newcastle 2. juledag.

Rooney tok selvkritikk etter den svake kampen mot Swansea.

- Jeg følte det på banen at ting ikke stemte. Noen ganger har du ikke dagen, og jeg kjente det. Da kunne jeg ikke klage da jeg ble byttet ut, sa Rooney.

Etter massive spekulasjoner om Rooney-vrakingen, kom det etter hvert frem fra United-hold at Rooney fikk seg en smell på tirsdagens trening, og rakk ikke å bli klar til kampen.

Danny Welbeck var heller ikke med i United-troppen, og han skal ifølge rapportene være syk.

Manchester Uniteds neste kamp i Premier League kommer allerede på lørdag, da de skal spille en ny hjemmekamp mot West Bromwich på Old Trafford. Newcastle møter Arsenal på Emirates samme dag.

Les mer om Boxing day-fotballen her.

Les flere saker fra 2012:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere