Norsk fotball eksporterer stadig flere spillere til utlandet, med både unge talenter og etablerte eliteseriespillere på listen.
I sommer solgte klubber i Eliteserien og OBOS-ligaen spillere for over 130 millioner norske kroner til ligaer som Premier League, Ligue 1, Eredivisie og belgiske Jupiler.
Det mange i og rundt det norske fotballmiljøet derimot opplever er at det opereres med helt andre salgssummer i de andre skandinaviske ligaene enn det gjøres her til lands.
Spesielt dansk Superliga skiller seg ut.

Går knallhardt ut mot norsk fotball: - Utenlandske klubber sitter og ler
Ser man på statistikken ble det under sommerens overgangsvindu gjennomført hele åtte overganger ut av Danmark, større enn det største salget i Norge som var Antonio Nusas overgang fra Stabæk til Club Brugge. 16-åringen dro til Belgia på en gigantisk avtale i norsk målestokk.
- Det er egentlig ganske drøyt hvor stor den forskjellen mellom ligaene er akkurat nå, sier Discovery-ekspert Joacim Jonsson til Nettavisen.
Oversikt overganger: Norge, Danmark og Sverige i perioden 2019-2021
Sommervinduet 2021:
Norge:
Antonio Nusa - Stabæk til Club Brugge – Omkring 35 millioner kroner
Kristoffer Klaesson – Vålerenga til Leeds – Omkring 20 millioner kroner
Stian Gregersen – Molde til Bordeaux – Omkring 20 millioner kroner
Danmark:
Kamaldeen Sulemana – Nordsjælland til Rennes – Omkring 180 millioner kroner
Mohamed Daramy – FC København til Ajax – Omkring 150 millioner kroner
Frank Onyeka – FC Midtjylland til Brentford – Omkring 110 millioner kroner
Sverige:
Sead Haksabanovic – IFK Norrköping til Rubin Kazan – Omkring 70 millioner
Isak Bergmann Jóhannesson – IFK Norrköping til FC København – Omkring 50 millioner
Joseph Okumu – Elfsborg til KAA Gent – Omkring 40 millioner
Sesongen 2020/2021:
Norge:
Jens Petter Hauge – Bodø/Glimt til AC Milan – Omkring 50 millioner kroner
Kristoffer Askildsen – Stabæk til Sampdoria – Omkring 25 millioner kroner
Kasper Junker – Bodø/Glimt til Urawa Reds – Omkring 20 millioner kroner
Total salgssum i 2020: 277 millioner kroner
Danmark:
Mohammed Kudus – Nordsjælland til Ajax – Omkring 110 millioner kroner
Mikkel Damsgaard – Nordsjælland til Sampdoria – Omkring 80 millioner kroner
Isaac Atanga – Nordsjælland til Cincinnati – Omkring 50 millioner kroner
Total salgssum i 2020: 525 millioner kroner
Sverige:
Pontus Almqvist – IFK Norrköping til Rostov – Omkring 45 millioner kroner
Jesper Karlsson – Elfsborg til AZ Alkmaar – Omkring 30 millioner kroner
Armin Gigovic – Helsingborg til Rostov – Omkring 30 millioner
Total salgssum i 2020: 295 millioner kroner
Sesongen 2019/2020:
Norge:
Håkon Evjen – Bodø/Glimt til AZ Alkmaar – Omkring 25 millioner kroner
Chidera Ejuke – Vålerenga til Heerenveen – Omkring 20 millioner kroner
Kristian Thorstvedt – Viking til KRC Genk – Omkring 15 millioner kroner
Total salgssum for 2019: 269 millioner kroner
Danmark:
Dennis Vavro - FC København til Lazio - Omkring 110 millioner kroner
Robert Skov - FC København til Hoffenheim - Omkring 100 millioner kroner
Jesse Joronen – FC København til Brescia – Omkring 60 millioner kroner
Total salgssum for 2019: 710 millioner kroner
Sverige:
Marcus Danielsson – Djurgården til DL Pro – Omkring 50 millioner kroner
Jordan Larsson – Norrköping til Spartak Moskva – Omkring 40 millioner kroner
Odilon Kossounou – Hammarby til Club Brugge – Omkring 40 millioner kroner
Total salgssum for 2019: 356 millioner kroner
Kilde: Transfermarkt og FIFAs Global Transfer Market Report 2019 og 2020 (rapporten for 2021 er per dag dato ikke publisert).
- Hierarkiet styrer
Kamaldeen Sulemana var et stort samtaleemne i Danmark da Nordsjælland solgte 19-åringen for svimlende 180 millioner kroner til franske Rennes i sommer. Ghaneseren hadde på det tidspunktet notert seg for 45 kamper for den danske talentfabrikken, og sto med 22 målpoeng.
I det samme vinduet ble den danske lynvingen Mohamed Daramy solgt fra hovedstadsklubben FC København til nederlandske Ajax, for omkring 140 millioner kroner.
Les også: Stor interesse for Tromsø-profil Totland - venter nytt konkret bud
Midtbanemannen Frank Onyeka fullførte det som ble en ellevill sommer for den danske toppdivisjonen, da Premier League-klubben Brentford la over 100 millioner kroner på bordet for Midtjylland-spilleren.
- Dansk fotball har en mye høyere status, både på klubb og landslagsnivå, så for øyeblikket kan man ikke sammenligne dansk og norsk fotball, sier Jonsson som følger norsk og skandinavisk fotball tett.
Ifølge FIFAs Global Transfer Market-rapport, solgte danske klubber spillere for til sammen over 1,2 milliarder kroner i 2019 og 2020. Enkeltsummene i 2021 er hakket større, men rapporten har fortsatt til gode å bli publisert.
Selger for halvparten av Danmark
Til sammenligning ble Vålerengas talentfulle keeper Kristoffer Klaesson solgt til Premier League-klubben Leeds for i overkant av 20 millioner kroner, en pris som kan vokse med årene. Som tidligere nevnt var Nusa den største overgangen i norsk fotball denne sommeren. Da den belgiske toppklubben Club Brugge bladde opp for Stabæks supertalent, og betalte omkring 35 millioner kroner. Også denne summen kan bli vesentlig høyere etter hvert.
Nusa er av mange spådd en lysende fremtid og har allerede vist seg frem i Belgias kanskje største klubb.
- Folk her til lands etterlyser at man må ta betalt for spillerne sine, men jeg mener man ikke fortjener så mye mer for spillerne sine enn det man får nå. Her er det hierarkiet som styrer. Slik er det også på landslagsnivå, spesielt på A-landslaget. Det er to helt forskjellige verdener, men på klubbnivå er Norge i ferd med å spise seg inn, sier Jonsson.
- Hva må gjøres i norsk fotball for å øke prisen blant spillerne?
- Bodø/Glimt er jo i gang med å skape oppmerksomhet rundt norsk fotball, ved å gjøre det godt en europeisk turnering. Vi skal ikke glemme at Molde har levert gode prestasjoner i Europa tidligere, så man skal ikke se helt mørkt på det. Nå gjelder det å fortsette den utviklingen, og komme seg til mesterskap for A-landslaget.
Les også: Åpner opp om dramaet på Deadline Day: - Det var mye usikkerhet
Norske klubber solgte spillere for 546 millioner kroner i 2019 og 2020, noe som er mer enn halvparten av det naboene i Danmark gjorde.
Stort salg fra Sverige til Danmark
I Sverige viser tallene at man befinner seg i et sjikt mellom både Norge og Danmark, etter en god sommer med flere store salg.
Sead Haksabanovic gjorde sine saker meget godt og ble plukket opp av den russiske storklubben Rubin Kazan, for omkring 70 millioner kroner. Den nest største overgangen ut av Sverige var fra samme klubb, IFK Norrköping, og spilleren Isak Bergmann Jóhannesson.
Ironisk nok ble det islandske supertalentet hentet til danske FC København, og overgangssummen skal ligge på et sted under 50 millioner kroner.
- Sverige er for øyeblikket et stykke unna Danmark, men ligger et hestehode foran Norge. Eliteserien og Allsvenskan er relativt like, både i hjemlig liga og i Europa, med unntak av Malmö, sier Jonsson som selv kommer fra nabolandet i øst.
Svensken fortsetter:
- Landslaget til Sverige er derimot et godt stykke foran Norge, som gjør at statusen øker fra mesterskap til mesterskap. De er jo stort sett i EM- og VM-sluttspill, og tjener mye på det. Det er jo også mange svenske spillere som markerer seg i internasjonal fotball, som Alexander Isak, Dejan Kulusevski og naturligvis Zlatan. Erling Braut Haaland vil ha den samme effekten for norsk fotball, mener han.
Les også: Italiensk fotballreporter trakassert utenfor stadion: - Skammelig og uakseptabelt
Svenske klubber solgte spillere for 651 millioner kroner i 2019 og 2020. De ligger på et nivå mellom det norske og danske markedet.
Solbakken: - Fokuset på salg ble altfor stort
Norges landslagssjef, Ståle Solbakken, har i flere år hatt Skandinavias kanskje to tøffeste jobber, som hovedtrener og sportssjef i FC København. Han forteller om et fokus på spillersalg i dansk fotball, som til slutt kostet han jobben.
- Det ble et altfor stort fokus i FCK, for min smak. Spillersalg var en av grunnene til at jeg fikk sparken av den nye eieren der. Jeg syntes at den forretningsmodellen vi hadde på slutten av min tid der, hadde gått ut på dato, forteller en ærlig Solbakken til Nettavisen.
Landslagstreneren forteller videre om det han mente ble svært utfordrende arbeidsforhold i den danske hovedstaden.
- Man krevde at man solgte for over 100 millioner kroner netto i året, samtidig skulle vi vinne serien og komme langt i Europa. For meg hang ikke det helt på greip. Det var ikke realistisk å kombinere. Fokuset på salg ble altfor stort, sier han.
Solbakken fikk sparken i FCK tilbake i 2019, etter to perioder i den danske hovedstadsklubben.