RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se fotball-EM i HD

Fotball-EM ser ut til å bli den store introduksjonen av HD i norske TV-stuer.

Når EM-fotballen ruller over skjermen i juni, vil mange norske sofapoteter kunne oppleve den klassiske turneringen med krystallklar HD-oppløsning på sine skjermer. De vil se sine fotballhelter nesten like skarpt som de som sitter på tribunen.

Det finnes over 1,5 millioner flatskjermer i Norge, og de fleste kan håndtere HD-signalene, men det betyr allikevel ikke at du kan se fotball-EM i HD. For her kommer det helt an på hvem som leverer TV-signalene dine.

TV 2 sitter på senderettighetene til fotball-EM 2008, sammen med Telenor Broadcast, TV 2 i Danmark og TV 4 i Sverige. Selv vil TV 2 selv sende minst 19 av de 31 kampene, inklusive kvartfinalene, semifinalene og finalen. TV 2s sendinger foregår imidlertid med vanlig TV-kvalitet. Bare de som er kabel- eller satellittabonnenter hos Canal Digital får se kampene direkte i HD.

Nye EM-kanaler
Før mesterskapet starter åpner Canal Digital og TV 2 de nye HD-kanalene TV 2 EM HD og TV 2 EM HD2. De viser samtlige 31 EM-kamper direkte og med norske kommentarer. Det beste er imidlertid prisen. For hverken parabolkunder med Family- eller Entertain-abonnement, eller kabelkunder med digital Grunnpakke må betale noe ekstra for disse kanalene.

Det fins bare én annen mulighet til å se fotball-EM i HD. 25. mai åpner nemlig den nye kanalen Eurosport HD som vil sende en rekke idrettsbegivenheter som Tour de France, Beijing-OL og US Open. Denne kanalen vil også sende fotball-EM med norske kommentarer i HD. Men til forskjell fra de to spesialkanalene fra TV2, sender Eurosport alle kamper som opptak 24 timer etter at de er spilt.

Bare hos Canal Digital
Ovenfor Teknofil sier både Canal Digital og Altibox at de vil formidle Eurosport HD.

- Get er i forhandlinger om Eurosport HD, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Husby hos Get til Teknofil.

- Vi forhandler med alle de norske TV-distributørene, men foreløpig har bare Canal Digital undertegnet kontrakt, sier Pär Boström ved Eurosports Norden-kontor til Teknofil.

Et rungende «kanskje»
Ifølge Boström er det foreløpig uvisst om Altibox eller Get vil formidle Eurosport HD. Viasat kommer ikke til å gjøre det. De vil heller satse på egen HD-kanal fra sommer-OL i Beijing, der de samarbeider med NRK.

Mens Canal Digital-kundene kan velge mellom HD-fotball på direkten fra TV 2 EM HD, eller i opptak fra Eurosport HD, må sofapoteter med andre TV-abonnement nøye seg med vanlige TV-bilder - eller satse på at den lokale puben viser EM-fotball i HD på storskjerm. TV-fotball i friluft er også mulig. På Kontraskjæret i Oslo rigger arrangørene opp en utendørs, 72 kvadratmeters EM-skjerm og frister med kveldssol og skummende forfriskninger på gressbakken.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Les også:
Hvem har den beste HD-PVR-en

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere