Gå til sidens hovedinnhold

Se hva fotballproffene tjener

Spillerne i Premier League tjener rått, og mye mer skal det bli.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Revisorfirmaet Deloitte og Touche LLP har laget en oversikt over finansene i fotballverden.

Tallene er ekstreme.

NA24 - din næringslivsavis

Spillernes lønninger i Premier League steg i fjor med hele ni prosent til et gjennomsnitt på 1,1 millioner pund, om lag 13 millioner kroner. Året før falt lønningene for første gang noensinne, ifølge Bloomberg.

Men med nye tv-avtaler som slår inn neste år anslås det at omsetningen for de 20 lagene i den øverste engelske ligaen vil løftes med hele 28 prosent til 1,77 milliarder pund innen 2008. Inntektene fra kringkastere vil dobles til 2,7 milliarder pund de neste tre sesongene fra nye kontrakter med selskaper i 190 land.

Ekstreme lønninger
Disse pengene vil igjen bli filtrert ned i spillernes lommebøker. Dermed anslås det at britiske fotballklubber innen 2010 vil betale enkeltspillere lønninger på over ti millioner pund, om lag 120 millioner kroner.

Ifølge Deloitte er det spillere på lønnstoppen som Chelseas Andriy Sjevtsjenko og Michael Ballack som vil tjene mest på at Premier League håver inn penger. I dag får disse spillerne inn om lag 6,8 millioner pund i årslønn.

Det anslås at Premier Leagues totale lønnsutbetalinger vil stige med 17 prosent fra 854 millioner pund i 2005 til over en milliard pund innen utgangen av 2008.

Dette skjer tross at engelsk fotball de siste syv årene til og med 2004 opplevde at rundt 30 lag søkte om beskyttelse fra kreditorer ettersom de brukte for mye penger.

Big business
- Utfordringen til klubbene er at spillernes agenter er fullt ut klar over tv-avtalene. Det er egentlig snakk om å doble pengene dine, sier fotballrevisor Philip Long, hos PKF LLP, ifølge Bloomberg.

Omsetningsveksten i de fem store europeiske ligaene og VM i Tyskland endte med at markedet steg med ni prosent i 2006 til 12,6 milliarder euro, 102 milliarder kroner.

Premier League leder racet med en vekst på tre prosent til 1,38 milliarder pund i 2005-06 sesongen, og det er også ventet at denne ligaen vil være ledende i tiden som kommer. England, Italia, Tyskland, Spania og Frankrike står for 53 prosent av det totale europeiske fotballmarkedet.

Den nest største pengemaskinen i europeisk fotball er Italia med en omsetning på 1,45 milliarder euro. Men de kan bli passert av både Tyskland og Spania i den nylig avsluttede sesongen ettersom begge hadde en omsetning på 1,12 milliarder euro i 2006. Nye tv-avtaler gjorde Frankrike til det største vekstmarkedet med en økning på 31 prosent til 910 millioner euro i 2006.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler