Gå til sidens hovedinnhold

Se keeperlegenden befrukte gris

Før var Peter Schmeichel keeperhelt i en av Europas største fotballklubber. I disse dager er jobben langt mindre glamorøs.

(SIDE2:) Det begynner å bli en stund siden Peter Schmeichel nøt tilværelsen som fotballgud mellom Manchester Uniteds målstenger. I disse dager tjener han til livets opphold på søppelsorteringsanlegg, grisefarmer og i kullgruver rundt om i Europa. En fallert stjerne? Nei da, Schmeichel er programleder for den europeiske versjonen av «Møkkajobber» på Discovery Channel.

Til nå har «Møkkajobber» tatt for seg de skitneste, mest illeluktende jobbene man kan finne i USA, med populære Mike Rowe i spissen. Da Discovery bestemte seg for at vi burde ha en europeisk versjon, var de veldig klare på at dette skulle ikke bli nok et britisk program, men et med en mer europeisk følelse. Dermed hyret de inn et dansk produksjonsselskap og selvfølgelig «The Great Dane» himself, Peter Schmeichel.

Måtte inseminere gris
Mannen som sto i mål da Danmark tok EM-gull i 1992 gjorde følgelig sin første innspilling på en av de mange grisefarmene i hjemlandet.

- Det var et par jobber som var så ille at jeg virkelig ikke hadde lyst å gjøre dem, spesielt i det første programmet da alt var nytt, innrømmer Schmeichel til Side2.

- Vi skulle inseminere en gris, og jeg synes det var helt forferdelig. Jeg måtte si til meg selv at «ja, dette kommer til å bli flaut, men bønder gjør jo dette hver dag!». Det er veldig tydelig at jeg er ukomfortabel i det første programmet, og jeg håper og tror at det ikke er noe som skinner gjennom i resten av serien.

Se griseriet her

(artikkelen fortsetter nedenfor)

HTML EMBED

I løpet av serien får Schmeichel prøve seg på en rekke ekle, skitne og farlige jobber. Han får behandle flytende gjødsel, rense opp dueavføring i Venezia, stoppe ut dyr i Polen og jobbe på en ålefarm i Holland. Men det er ikke første gang dansken tar på seg en lite glamorøs jobb.

- Da jeg var en ung fyr hjemme i Danmark jobbet jeg på en fabrikk der vi farget tekstiler. Det var skittent og vi jobbet med farlige kjemikalier og hadde lange dager. Jeg tror faktisk det er den verste jobben jeg noensinne har hatt.

Søppelsortering var verst
Likevel priser han seg glad for at han ikke jobber som søppelsorterer i Russland til daglig.

- Den verste jobben vi tok for oss var nok søppelsortering i Jaroslavl i Russland. Det var 25 kvinner som jobbet 12-timers dager ved samlebåndet, med en liten pause på formiddagen, en lunsjpause og så en liten pause på kvelden. Det var utrolig farlig arbeid, som innbefattet å sortere blant annet medisinsk avfall, brukte sprøytespisser som fortsatt hadde blod på seg. De fleste folkene vi kom i kontakt med var glade i jobbene sine, men du kunne se at disse jentene ikke trivdes.

Annen innstilling i Øst-Europa
De fleste andre Schmeichel møtte på rundreisen i Europa stortrivdes derimot med jobbene sine, og han merket en klar forskjell i arbeidsstolthet mellom Øst- og Vest-Europa.

- Det var absolutt en forskjell mellom øst og vest. Jeg møtte en søppelkjører i Russland som elsket jobben sin. Han var så glad og fornøyd, det var helt tydelig. Også folkene på søppelfyllinga var stolte og tilfredse med jobbene sine. I Vest-Europa møter du folk med de samme jobbene, men som ikke har den samme yrkesstoltheten.

Den største opplevelsen fikk Schmeichel 800 meter under overflaten i en kullgruve i Polen.

- Det var helt utrolig, det er den historien vi alltid snakker om i programteamet. Jeg møtte en fyr som er to år yngre enn meg, og han hadde to år igjen å jobbe før han ble pensjonist. Hver dag i 23 år har han gått på jobb nede i kullgruva og jobbet ved «veggen» der de vinner ut kullet, og han var så utrolig stolt av jobben sin. Jeg tror ikke en nordmann eller danske hadde følt det samme, sier Schmeichel som selv er halvt polsk.

Se Peter Schmeichel bli møkkete her

(artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED

60 meter over bakken
Hvis Schmeichel måtte tjent til livets opphold med et av de yrkene han har fått prøve, er det allikevel ikke gruvearbeider i Polen han ville valgt. Keeperlegenden liker seg tydeligvis bedre i høyden enn i dybden, og ville helst jobbet som cordiste. Cordiste er et godt fransk ord for mennesker som ved hjelp av tau og klatreutstyr jobber på de mest uframkommelige stedene, høyt over bakken.

- Vi jobbet to dager sammen med cordistene i Marseille, og de har en utrolig interessant jobb. Hver dag er forskjellig, og de kan rett og slett gjøre alt mulig. De kommer seg til de stedene der ingen andre klarer å komme. Den første dagen hang vi utenfor en klippe for å drille hull i steinveggen, og den andre dagen malte vi en 60 meter høy kran, forteller 44-åringen.

På banen var han fryktet av motstandere, men til vanlig er den sympatiske dansken langt mer ydmyk, og innrømmer at han ikke var mye høy i hatten da han så tauene han skulle henge i.

- Jeg lurte på om dette var helt sikkert. Det var ganske skremmende, ler han.

For rent i Norge
I denne runden har Schmeichel ikke tatt turen til Norge, men lover at hvis det blir enda en sesong vil de besøke andre land enn de har gjort denne gangen. Kanskje Norge?

- Kanskje vi kommer til Norge, men det er jo så rent der! Hva skal vi filme?

Har du et forslag til en norsk møkkajobb Peter Schmeichel kan prøve seg på? Diskuter under.

«Møkkajobber» kommer på Discovery Channel 5. mai

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken