RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se Klitsjkos hevn

(SCANPIX)
Sist oppdatert:
Karrieren står på spill når Vladimir Klitsjko går i ringen for å hevne sitt styggeste tap.

Revansje er stikkordet når tungvektklassens to største knockoutmaskiner barker sammen i den tyske byen Köln lørdag kveld. Vladimir Klitsjko og Lamon Brewster har krysset never tidligere – Den gang ble ukraineren liggende blodig og forslått på canvasen. Nå vil han forsøke å hevne tapet som har lagt seg som en mørk skygge over karrieren. Men amerikaneren står klar for å gjenta suksessen.

Årets største tungvektskamp ventes å bli levende dynamitt.

Revansje eller repetisjon?
Omstendighetene foran helgens tittelkamp er i stor grad de samme som ved deres første møte for tre år siden. Klitsjko er igjen en klar favoritt - Brewster er underdogen som få vil gi en vinnersjanse. Klitsjko har vært aktiv og overbevisende i sine seneste kamper - Brewster har vært inaktiv og ordinær.

Begge snakker igjen like overbevisende om at seieren er sikret.

- Jeg har slått deg før og jeg gjør det igjen, lover Brewster.

- Aldri i livet, nekter Klitsjko.

Lei uvane
Vladimir Klitsjko får støtte fra eksperter og oddsmakere, men tungvekteren som Ring Magazine rangerer som verdens beste har en lei historikk med å tape kampene ingen trodde mulig at han kunne. Uvanen har derfor gjort spådommene og oddsene for et vellykket tittelforsvar langt mer moderate enn forrige gang. Blant IBF-mesterens mange flotte seirer finnes nemlig noen av de største skrellene tungvektklassen har sett i det siste tiåret:

5. desember 1998: Vladimir Klitsjko anses som sportens lysende tungvektshåp i det han går inn i kampen mot den amerikanske traveren Ross Puritty. Etter å ha utbokset sin motstander i ni runder, møter Klitsjko veggen og må reddes ut av kampen to runder senere. En seier ville ha satt olympiamesteren i tittelbildet.

8. Mars 2003: Vladimir Klitsjko er rangert som tungvektklassens nummer én bak verdensmester Lennox Lewis. I påvente av den store VM-kampen setter ukraineren WBO-tittelen sin på spill mot sør-afrikanske Corrie Sanders. Årets største skrell er et faktum da Klitsjko telles ut i annen runde. Millionkampen mot Lewis går i vasken.

10. april 2004: Etter å ha reposisjonert seg i tittelbildet er Klitsjko klar til å bokse om sin gamle tittel som Sanders i mellomtiden har sagt fra seg. Klitsjkos medutfordrer om den ledige tittelen er amerikanske Lamon Brewster, en bokser som på det tidspunktet anses som en enkel match for ukraineren. Etter å ha grundig utklasset Brewster i fire runder snur amerikaneren kampen og vinner på knockout i femte. Tapet for 9-1 underdogen gjør at Klitsjko forsvinner ut av rankinglistene og må gå gradene i to år før han igjen befinner seg i verdenstoppen. I mellomtiden nyter Brewster status som USAs mest suksessrike tungvekter.

Tatt lærdom
Mens IBF-mesteren vedgår å irritere seg over de bitre tapene, hevder han samtidig at det var nødvendige erfaringer og verdifulle lærepenger for at han kunne bli det han er i dag.

- Jeg er en mer reflektert person nå. Jeg har lært av mine feil og vet hvordan jeg skal unngå en vanskelig situasjon Samtidig er jeg er forberedt dersom jeg likevel skulle havne i en, sier Klitsjko.

Muligheten til å rette opp på CV-en ved å hevne tapet for Brewster har lenge vært et ønske.

- Jeg har drømt om denne muligheten i flere år. Nå kan jeg avslutte et mørkt kapittel i karrieren min. Jeg er motivert og takknemlig for sjansen, uttaler IBF-mesteren.

31-åringen har vunnet 48 av sine 53 proffkamper, hvorav 43 på knockout. Den kommende kampen mot Brewster blir mesterens tredje forsvar av IBF-tittelen som han tok fra amerikanske Chris Byrd i 2006.

Den harde skolen
34 år gamle Lamon Brewster er en bokser som har gått den lange og harde veien til toppen. I motsetning til Klitsjko hadde ikke Brewster en olympisk gullmedalje å bruke som springbrett over i proffbransjen, men gikk i stedet gradene som sparringspartner i de tøffeste bokseklubbene California har å by på.

Tyrenakken ble sakte men sikkert en oppmerksomhetsfanger i bransjen da han gang på gang, og ofte etter å ha blitt utbokset tidlig, vant sine kamper via brutal knockout.

Interessen rundt Brewster fikk virkelig et oppsving i 2001, da det ble kjent at han hadde fått sparken fra jobben som sparringspartner for daværende verdensmester Lennox Lewis. Tittelholderen likte dårlig å bli slått knockout på trening og bad Brewster pakke sakene sine og forsvinne.

Lewis' daværende trener, Emanuel Steward, er i dag læremester for Klitsjko. Han legger ikke skjul på at eleven hans har en tøff oppgave foran seg lørdag:

- Brewster er veldig sterk og kan snu en kamp når som helst, selv når han er sliten. Han er den verste motstanderen å møte, Vladimir vil ikke kunne hvile et eneste sekund underveis, sier profftreneren til nettstedet Boxingtimes.com.

Ring Magazine rangerer Lamon Brewster som verdens åttende beste utøver i tungvektklassen - den høyeste plasseringen av alle amerikanske tungvektere i dag.

Se Vladimir Klitsjko mot Lamon Brewster på TV 2 Sport, lørdag kl. 21.10.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere