Gå til sidens hovedinnhold

Se opp for «Tigeren»

Denne advarselen er til Arsenal.

Radamel Falcao Garcia Zarate heter han, og spissen trenger så definitivt verken kart eller GPS for å finne veien til nettmaskene.

Siden overgangen til FC Porto fra argentinske River Plate i 2009, har kolombianeren med kallenavnet «Tigeren» scoret 20 mål på 27 kamper for det portugisiske topplaget i alle turneringer.

Derfor har Arsenal, som møter nettopp Porto i Portugal onsdag kveld, all grunn til å frykte den målfarlige 24-åringen. Spissen blir beskrevet som en dynamisk spiss som kan avslutte med begge bein, har god teknikk og dribleferdigheter, samt at han er farlig i luften. Med andre ord det er grunn til å se opp for «Tigeren».

Mesterligaen og Premier League følger du selvfølgelig minutt for minutt i Norges raskeste livesystem fra 20.45.

- Naturlig målscorer
En av dem som tror at den brennhete Porto-spissen er i stand til å skape store problemer for Arsenal onsdag, er tidligere manager og nå fotballekspert for The Guardian, David Pleat.

- Han har stått fram som en naturlig målscorer for Porto denne sesongen, og har erstattet Lisandro Lopes på en fantastisk måte. Han er nesten umulig å få tak på inne i boksen, så Thomas Vermaelen får nok sitt å stri med, skriver Pleat i sin fotballspalte.

Mange såkalte eksperter har uttrykt sin forundring over hvor fort Falcao har tilpasset seg nivået i Portugal etter overgangen i sommer, men selv er ikke kolombianeren spesielt overrasket.

- Jeg ble fortalt at det ville ta lang tid å tilpasse seg europeisk fotball. Men her spiller jeg i en posisjon som er mer naturlig for meg, og det direkte spillet passer meg bra. I Portugal blir ballen som regel flyttet fra den ene ende av banen til den andre mye hurtigere enn i Argentina, hvor de bruker mer tid med ballen.

- Som spiss så spiller jeg derfor mye mindre med ryggen mot mål, og det er lettere å være våken på målsjanser. Jeg er også bedre nå, fordi jeg spiller på et mye bedre lag, sier Falcao.

Oppdaget som 17-åring
Falcao, et navn han har arvet etter Roma og Brasils legendariske midtbanespiller med samme navn, startet karrieren hjemme i Colombia på ungdomsakademiet til Millionares, men ble i en alder av 17 år oppdaget av argentinske River Plate.

Der ble han en del av ungdomslaget, samtidig som han sikret seg utdannelse som journalist ved et universitet i Buenos Aires.

I en alder av 20 år fikk han sin A-lagsdebut fra start for den legendariske klubben, og kunne gå av mannen med et bredt glis om munnen. Falcao scoret nemlig to ganger i sin første start.

Skadeproblemer
Og på sine syv første kamper fra start for River Plate sto han med smått fantastiske syv fulltreffere. Men etter den fantastiske starten kom problemene, og kolombianeren ble i lang tid hindret av en alvorlig kneskade han pådro seg i januar 2006.

Skaden skulle mer eller mindre holde han utenfor fotballbanen fram til høsten 2007, men da han endelig var tilbake for fult, fortsatte han å gjøre det han hadde gjort før skaden, score mål.

I comebacksesongen ble han blant annet tatt ut på årets lag i Sør-Amerika i 2007 av media, samtidig som han også etablerte seg som et fast innslag på det kolombianske landslaget.

Totalt gjorde han 45 mål på 115 kamper for River Plate.

Kuppet av Porto
Prestasjonene gikk ikke ubemerket hen, og etter hvert begynte storklubbene å melde sin interesse. Blant annet skal River Plate ha avslått et bud på 8 millioner euro fra Deportivo La Coruna vinteren 2008. Sommeren 2009 skulle han imidlertid få reise.

Spissen var i utgangspunktet så godt som klar for Benfica, men på grunn av uenigheter om lønn, kuppet Porto overgangen. Det kan nok erkerivalen Benfica angre på den dag i dag.

Under sin tid i Portugal har han som nevnt vært enda mer målkåt enn tidligere. I ligaen har han dunket inn 14 mål på 18 kamper, mens han i Mesterligaen har gjort 3 mål på de 6 første kampene.

Klare for Arsenal
Porto har ikke akkurat hatt stor suksess mot engelske lag i Mesterligaen de siste årene, men klubbens spillere har gjort et grundig forarbeid før møtet med Arsenal, og er klare til dyst.

- Vi har fulgt Arsenals siste kamper med argusøyne, og de er ikke så sterke som de har vært tidligere. Emmanuel Adebayor er borte, og Robin van Persie er skadet. De er ikke like farlige i angrep som tidligere, sier Porto-keeper Helton om kampen.

- Dette oppgjøret blir jevnt, og jeg synes ikke at Arsenal er favoritter. Vi har ikke vært gode mot engelske lag de siste sesongene, men nå er det på tide at vi bryter denne forbannelsen og går videre til kvartfinalen i Mesterligaen, sier sisteskansen som helst bør holde buret rent onsdag.

PS. Arsenal må klare seg uten Andrej Arsjavin, Alex Song, William Gallas, Manuel Almunia, Eduardo, Robin van Persie, Johan Djorou, og Kieran Gibbs i mesterligamøtet med Porto på Estádio do Dragão onsdag kveld.

Kilder: Wikipedia, BBC, The Guardian, The Times.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken