ULLEVAAL: Kjetil Rekdal så sitt mannskap gå fra full kontroll til panikk i egen boks i sluttminuttene. Nok en gang bukket Vålerenga under for langballer.

Les også: Se Vålerenga 2 mot Finnsnes direkte

– Vi hadde overtaket fra start. På 3-1 låste vi Brann fullstendig ut av kampen i ti minutter, men igjen klarte vi ikke å fullføre. Det var elendig forsvarsarbeid på 2-3, og heller ikke i dag klarte vi å håndtere pumping av lange baller, sa Rekdal.

Hjemmelaget syntes å gå mot seier da Kjartansson la på til 3-1 midtveis i annen omgang, men to sene mål av Erlend Hanstveit og Birkir Sævarsson ordnet et viktig poeng for gjestene fra Bergen.

Dermed står Vålerenga med fire strake seriekamper uten seier. Det er ikke godt nok om Oslo-klubben skal kjempe om seriemedalje utover høsten.

– Det er blytungt, men vi har kun oss selv å skylde på. Medaljesnakket kan vi legge bort. Nå må vi konsentrere oss om å vinne kamper igjen, sa Rekdal.

For nedrykkstruede Brann er det derimot blitt 7 poeng av 9 mulige på de tre siste kampene.

Les også: Aalesund-kaptein Tollås Nation til Vålerenga

Les også: Kjartansson lukter på Ivers-rekorden

Lukter på rekord

Tilbake fra karantene fortsatte Kjartansson der han slapp og scoret to mål lørdag. Det gjorde islendingen til tross for at han var febersyk.

Klinisk og bestemt plasserte han først 2-0-målet enkelt forbi Piotr Leciejewski i lengste hjørne etter 26 minutter. I annen omgang var han der igjen og økte til 3-1 i et tomt Brann-mål. 24-åringen ble servert ballen fra en uselvisk Morten Berre.

Kjartansson har scoret 21 mål på 20 seriekamper. Han er nå akkurat på skjemaet til å tangere Odd Iversens rekord på 30 mål fra 1968-sesongen. Men med Kjartanssons umettelige scoringsappetitt er det neppe noen som blir overrasket om han slår Ivers-rekorden i løpet av de ni siste serierundene.

Vålerenga fikk en pangstart. Etter ti minutter fyrte Ghayas Zahid av et lavt skudd via stolpen og i nettmaskene.

Les også: KFUM med sterk seier over Vålerenga 2

Les også: Gir ikke opp bronsen

Norling ikke fornøyd

Fredrik Haugen ga gjestene fra Bergen håpet tilbake. To minutter etter Kjartanssons første fulltreffer reduserte 22-åringen med et flott frispark. Han sendte ballen i en bue rundt VIF-muren og i mål.

Et nytt Haugen-frispark var nær å gå inn til 2-2 ti minutter før pause. Vålerenga-keeper Michael Langer måtte ut i full strekk og avverget så vidt. Frisparket endret retning etter å ha stusset borti et VIF-hode.

Selv om Brann kjempet seg tilbake og reiste hjem med ett poeng, var ikke trener Rikard Norling fornøyd med det han så av eget lag.

– Det er bra at vi snur det, men jeg likte ikke prestasjonen totalt sett. Vi kan så mye bedre, sa svensken.

Før søndagens kamper ligger Vålerenga på fjerdeplass, fire poeng bak treer Strømsgodset. Brann ligger fortsatt under nedrykksstreken, men det er to poeng opp til Aalesund på sikker plass. (©NTB)

Les også: Alle ville ha en bit av Ghayas Zahid

Les også: VIF leier stopper fra 1. divisjon