*Nettavisen* Sport.

Seieren glapp igjen

Foto: Toshifumi Kitamura (AFP)

Biltrøbbel på aller siste dag av Rally Japan gjorde at Petter Solberg må vente på sin første VM-seier siden 2005.

12.09.10 10:14

Spydebergingen hungrer etter en triumf - fem år etter at han sto på toppen av seierspallen i rally-VM sist. I Rally Japan hadde verdensmesteren fra 2003 satt seg selv i en utmerket posisjon foran avslutningsdagen, men igjen ble han rammet av uflaks.

Problemer med en støtdemper gjorde det umulig å matche Citroën-kompis Sebastien Ogier i kampen om seieren, men Solberg berget likevel en ny kruttsterk andreplass.

I kjent stil deppet ikke rallysportens «Mr. Hollywood» over det. Han hadde nemlig febertoktene fra de første to dagene friskt i minnet.

- Jeg hadde aldri trodd det skulle gå så bra etter all feberen, jeg følte meg forferdelig dårlig i starten av rallyet. Men jeg fant en god følelse. Bare så uflaks at vi fikk trøbbel med bilen, oppsummerte Solberg etter endt rally.

Les også: Rally-Petter kan endelig vinne igjen

Trøbbel x 2
Han ga seg i kast med de åtte siste fartsprøvene utenfor millionbyen Sapporo som leder av årets tiende VM-rally. 3,7 sekunders forsprang til Mikko Hirvonen - med Sebastien Ogier ytterligere to sekunder lenger bak - var utgangspunktet foran avslutningen.

Før start ga Solberg klar beskjed om at den ti sekunders tidsstraffen han ble ilagt etter å ha tyvstartet på en av prøvene lørdag, var glemt.

- Den bryr jeg meg ikke om. Jeg kan ikke endre det som skjedde, og må bare fortsette å gi full gass, sa han.

De fleste så for seg et sekunddrama av de sjeldne inn mot målgang, men det ble det i realiteten ikke. Allerede på prøve nummer to var nemlig uflaksen ute for to av seierskandidatene.

Brakk støtdemper
Mikko Hirvonen kom til mål med en ødelagt differensialpumpe - hvilket ga finnen store problemer med å gire. Resultatet ble et halvt minutts tidstap på etappen, og mer skulle det bli. Det ble nemlig ikke gitt adgang til servicer på avslutningsdagen i Japan. Dermed måtte finnen fullføre med ødelagt bil.

Det samme gjaldt Petter Solberg. Han rapporterte om en brukket støtdemper, hvilket etter hvert ga østfoldingen betydelige problemer med styringen på bilen.

- Det er utroig vanskelig å kjøre, fastslo verdensmesteren fra 2003 - som priset seg lykkelig over at problemene ikke tvang han til å bryte.

- Jeg er bare heldig som fortsatt er her. Nå kan jeg bare håpe på å forsvare plasseringen min, sa spydebergingen.

Forsvarte plassen
Og det siste gjorde Citroën-føreren med nebb og klær. Til tross for styreproblemene slapp han aldri Jari-Matti Latvala og Dani Sordo innpå seg i kampen om andreplassen.

Solberg matchet farten til de aller beste - minus Ogier - og beviste enda en gang at han er tilbake som en av verdens beste rallyførere.

Ved målgang etter de to avsluttende publikumsetappene i Sapporo Dome var han ikke mer enn 15 sekunder etter Ogier. Sistnevnte tok karrierens andre VM-triumf, og var naturligvis hoppende glad for det.

- Det er helt utrolig, jeg er så fornøyd. I og med at jeg er her i Japan for første gang, visste jeg at det ville bli et vanskelig rally. Jeg fant imidlertid raskt en god følelse og god rytme, sa franskmannen.

Jari-Matti Latvala ble til slutt tredjemann - 11 sekunder bak Petter Solberg. Deretter fulgt spanske Dani Sordo, mens rallykongen Sebastien Loeb måtte ta til takke med en beskjeden femteplass.

Jager pallen
Andreplassen betyr at Petter Solberg spiste seg innpå nevnte Latvala i VM-sammendraget med noen små poeng. De to kjemper om den siste plassen på pallen – og 14 poeng skiller nå tre runder gjenstår.

Ogier trygget sin andreplass, men har fortsatt langt opp til ledende Loeb. Sistnevnte passerte 200 poeng i Japan, og har over 40 poengs forsprang. Alt tyder på at franskmannen tar enda en VM-tittel.

Henning Solberg avanserte på sin side til åttendeplass i sammendraget søndag – etter å ha kjørt inn til sjuendeplass i Japan. Storebror i Solberg-familien var over tre minutter bak rallyvinner Ogier etter 26 kjørte fartsprøver ved Sapporo. (ANB)

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.