Seiersmaskin med tennissko

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Du vil ikke tro hvordan Peter Sagan herjet med konkurrentene i oppveksten. Nå kan han vinne VM-gull.

24.09.11 15:14

Peter Sagan kom som en rakett inn i proffsirkuset i 2010, med seiere i blant annet Paris-Nice og Romandiet rundt.

I år har unggutten fortsatt sin fine utvikling, og etter sin Grand Tour-debut, hvor det endte med tre seire, er slovaken en av de største favorittene til VM-gullet.

Men hvem er egentlig Peter Sagan?

Det hele begynte 26. januar 1990 da en gutt født i Zilina. Guttungen fikk navnet Peter Sagan, og ble den yngste av fem søsken, hvor av fire av dem var gutter.

Sykkel ble alt
Som niåring fikk Peter sin første sykkel av sin far. Det var en terrengsykkel av merket Admiral, og som niåring meldte gutten seg inn i den lokale sykkelklubben Cyklistický spolok Zilina.

Også Juraj, Peters bror, likte sykkel, og hadde en stor del av fortjenesten for at lillebror begynte å sykle. Og da Peter først var hektet tok syklingen en stor del av tiden hans. Ikke det at det var så mye annet interessant han kunne finne på heller.

- Det var lite å gjøre, så det endte opp med at jeg syklet overalt. Det var både min transport, underholdning og en god måte for å muligens tjene til livets opphold på, sa Peter Sagan til pedalmag i mai i fjor.

Barnet likte også å utfordre grenser, og i en video laget av Liquigas i fjor forteller han blant annet som følger:

- Nå faren min ga meg den første sykkelen min, syklet jeg og lette etter farer, kjørte downhill og ting som det.

Dette kan muligens forklare hvorfor han er så meget god teknisk på sykkelen, som man også kan se et eksempel av i denne videoen.

Seier etter seier
Og hva skjedde da Sagan begynte å sykle konkurranser? Ja, du gjettet rett. Han vant. I sykkelmiljøet gjorde han seg imidlertid ikke bare bemerket gjennom sine gode prestasjoner på sykkelsetet.

Han ble nemlig velkjent for sin utradisjonelle påkledning på sykkelsetet. Seiersmaskinen syklet nemlig med tennissko og t-skjorte, og sverget til rent vant under trening og konkurranse.

To år etter at han fikk sin første sykkel, ble han eier av en Cinteron landeveissykkel, men det var ikke alltid Sagan hadde utstyret i orden. På et ritt i den nasjonale cupen stilte han opp med søsterens sykkel. Han hadde nemlig solgt sin egen sykkel ved en feil, og sykkelen fra sponsoren var forsinket.

Selv med dårlige bremser, dårlige gir, og en generelt dårlig sykkel gikk Sagan til topps, som vanlig.

I ung alder syklet han både landevei og terreng, og ble plukket opp på Slovakias landslag. Allikevel ble det ikke mye kjøring utenlands før 2007. Men da fikk han vist seg frem også andre steder enn i hjemlandet.

I løpet av 2007 og 2008 tok Sagan sin første regnbuetrøye i terrengsykkel for juniorer, sitt første europamesterskap for juniorer og sanket flere medaljer i cyclo-cross og terrengsykkel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Quick Steps tabbe
Men slovaken viste seg også frem på landeveien. Under juniorutgaven av Paris-Roubaix i 2008 gjorde Sagan noe det virkelig står respekt av. 18-åringen var solo i 80 kilometer, før han helt på slutten ble tatt igjen av britiske Andrew Fenn, som skal kjøre for Omega Pharma-Quick Step neste sesong.

I 2009 ble fokuset flyttet mer over på landeveissykkel, og Sagan gikk til Dukla Trencín Merida. Seirene fortsatte å komme på løpende bånd, og flere hadde allerede blitt oppmerksomme på talentet før dette.

Blant disse var Quick Step-sjef Patrick Lefevere. Allerede etter den utmerkede kjøringen i Paris-Roubaix hadde belgieren fått opp øynene. Den da 18-årige slovaken gjennomgikk flere tester hos det belgiske storlaget i 2008, men ble tilslutt veid får lett.

- Det var veldig gode testresultater, og han kom ikke engang med sko og sykkel. Problemet var at han bare snakket tsjekkisk og ville fortsette med terrengsykkel. Og ikke minst så ønsket han penger, selv om han bare var 18 år, har Lefevere uttalt til La Dernière Heure.

Da Quick Step ikke grep muligheten holdt Sagan på å gi opp landeveisyklingen. Men familien presset han tilbake, og Liquigas slo til. Støtteapparatet i Liquigas ble lamslåtte av Sagans tester, og har uttalt at de aldri har sett en rytter på 19 år så fysisk sterk og dyktig som Sagan. Supertalentet signerte kontrakt for to år med Liquigas fra 2010, noe som innebar at han også kunne sykle terreng for Cannondale.

Slovaken lette etter farer da han fikk sin første sykkel, og fikk fort kallenavnet «Terminator» i Liquigas grunnet sin evne til å hyppig ødelegge sykler.

Angrep med Lance
Selv om Sagan ikke hadde fylt 20 år ennå, valgte Liquigas å la slovaken sykle rittene i Australia i januar. Og han viste seg frem umiddelbart under gaterittet som ble arrangert noen dager før Pro Tour-rittet Tour Down Under.

Planen til slovaken var egentlig å bare sitte rolig i feltet. Men det er noe med mentaliteten til Sagan som gjør han unik. Da han så at Lance Armstrong angrep, kunne ikke Sagan sitte og se på. Slovaken reiste seg opp og fulgte sykkelkongen, men bruddet gikk ikke inn.

- Jeg liker å utfordre berømte ryttere, uttalte Sagan etterpå.

Noen dager senere startet Tour Down Under, og det begynte ikke særlig bra for Sagan. Slovaken veltet og måtte sy 17 sting. Det stoppet ikke en sulten tenåring. På den tredje etappen ble han nummer tre, men det var først to dager senere han virkelig viste seg frem.

På kongeetappen i rittet angrep han i den siste bakken sammen med Cadel Evans, Alejandro Valverde og Luis Leon Sanchez. Sagan fikk det litt for tøft på slutten, og ble tilslutt nummer fire på etappen. Det ble ingen seier, men Sagan hadde gjort seg bemerket, i alle fall hos Evans, Armstrong & co.

- Denne unge sloveneren (han er slovak, vår.anm.) viser mye talent, sa Arsmtrong etter rittene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Sagan gikk så videre til å dominere i Paris-Nice, og vi vet alle hvor det har gått siden det. Rett opp!

21-åringen vinner ritt etter ritt, og med sin gode spurt og sine gode klatreegenskaper er unggutten en naturlig favoritt til VM, spesielt ettersom avslutningen går i slak motbakke. Men det er et stort spørsmålstegn rundt Sagan, som det er rundt alle andre unge ryttere. Tåler han distansen?

- Det er fint at noen omtaler meg som favoritt, men jeg vet det vil bli veldig hardt for meg søndag, sa Sagan til et samlet pressekorps i VM-byen ifølge cyclingnews.

En eventuell regnbuetrøye til Slovakia vil være Sagans seier nummer 16 denne sesongen. Bare Phillipe Gilbert kan matche det.

Tvillinger til hjelp
De Omega Pharma-Quick Step-klare tvillingene Peter og Martin Velits skal forsøke å hjelpe Sagan til VM-gull. Slovakia stiller et særdeles godt lag til å være en såpass liten nasjon.

- Vi er bare tre slovaker på start. Så jeg kan egentlig ikke håpe på støtte fra et lag slik andre kan, mener Sagan.

Sagan vil selvsagt håpe på en samlet spurt, men er redd for at de mange angrepsvillige rytterne i feltet kan ødelegge for han selv, Cavendish & kompani.

- Alle snakker om en spurt, men jeg er ikke så sikker. Det blir mange angrep, spår Sagan.

- Den som vinner må være sterk i hodet og beina, konkluderer Sagan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.