Gå til sidens hovedinnhold

Seiler i verdensklasse - fredag 8. april

Sommeren 2004 ble Frode Bovim og makker Christoffer Sundby nummer fire i 49er i OL i Athen. Lørdag blir 27-åringen fra Brannfjell tildelt Nordstrands Blads og Senter Syds idrettspris.

- Sportslig sett er en fjerdeplass i OL veldig bra, selv om det er litt surt å ikke komme på pallen. Men vi er kjempefornøyde for det, sier Frode Bovim.
Båttypen 49er er seilsportens formel 1. Her går det unna med hastigheter på over 20 knop på det råeste. Frode er gast på båten.
- Det vil si at jeg trimmer seilene, mens Christoffer styrer. Oppgaven min er å holde fart i båten, og så gjør vi det taktiske og strategiske sammen, forteller Bovim.
- Er det en vanskelig båt å seile?
- Ja, det er en veldig vinglete båt. Setter vi den på vannet, så går den rundt. Vi må trene veldig mye på vannet fordi den krever veldig god balanse. Det er en helt knivskarp presisjon på timingen når bevegelsene skal gjøres, sier 27-åringen.
Ved siden av fjerdeplassen i EM ble Bovim og Sundby norske mestere, nummer seks i VM i Athen og nummer seks i EM i Gardasjøen.
- Året før ble vi nummer to i VM i Cadiz i Spania, og det er det største vi har gjort ved siden av OL, forteller Bovim.

Ski og fotball

Frode vokste opp på Brannfjell, og seiling ble det ikke før han kom i tenårene. Før det gikk han på ski og spilte fotball i Bækkelaget.
- Mor og far hadde båt, og jeg hadde seilt mye sammen med dem. Jeg synes det var gøy, og søkte etterhvert til jollemiljøet i Bunnefjorden, forteller 27-åringen.
Han hoppet over optimistklassen, og gikk rett på europajolle. Her ble han som best nummer fire i NM. Etterhvert søkte Frode seg til storklubben Soon SF, og etter OL i Sydney i 2000 begynte han så smått å seile sammen med Sundby i 49er.
Sakte men sikkert jobbet de seg ferm mot OL i Athen i fjor sommer.

På heltid

27-åringen begynte å studere medisin, men hoppet etterhvert av studiene for å seile på heltid.
- De tre siste årene har vi hatt over 200 reisedøgn i året, så det er vanskelig å kombinere med noe annet.
- Hvordan går det økonomisk?
- Det går rundt, men vi har ikke noe lønn. Sponsorer, forbund og Olympiatoppen hjelper oss slik at vi kan satse som vi gjør.
Dette året har Bovim og Sundby droppet vintertreningen på sørligere breddegrader, og derfor var de godt fornøyd med syvendeplassen i verdenscupen på Mallorca i påsken.
- Fra juni blir det fullt kjør med, og sesongens store mål er EM i København i august og VM i Moskva i september, forteller Bovim.
. Hvor langt fremover satser dere?
- Vi ta ett år av gangen, men OL i Beijing i 2008 blinker i det fjerne. Det er et langsiktig mål å strekke seg mot, sier Frode Bovim.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer