Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har de siste årene gjort en rekke tiltak for å skape mer interessante sykkelritt.

De ønsker å fjerne radiokommunikasjonen helt og de ser også på alternativer for å skape mer ukontrollert kjøring.

Ett av disse tiltakene er seks ryttere per lag.

I Polen rundt og Eneco Tour vil dette testes på det øverste nivået, altså i verdenstouren.

Fritt fram på lavere nivå
Amatørritt i laveste UCI-kategori (2.2 og 1.2) kjøres som regel med seks mann. På nivået over (2.1 og 1.1) kan man velge mellom seks og åtte ryttere.

Mandag ble det kjent at Arctic Race of Norway velger å invitere 20 lag, med seks ryttere på hvert lag.

- Først og fremst er det på grunn av datoene. Med seks ryttere kan vi ha flere lag. Det er også enklere å samle de største lagene med seks ryttere. Vi må tenke på at de sykler mange ritt, både før og etter rittet. Og til slutt så er det en policy fra vår side. Hvis du vil ha et attraktivt ritt, spesielt i et ritt som dette, så blir det mer dynamisk med seks ryttere, sa Claude Rach i ASO om hvorfor det blir seks mann per lag.

Årsakene er altså sammensatte. Arrangøren ser nok at de lettere kan tiltrekke seg de store lagene med færre ryttere per lag, samtidig som at de store lagene da får en vanskeligere jobb med å kontrollere begivenhetene.

Fordeler og ulemper
Den sykkelkyndige belgieren Gino Van Oudenhove er sportssjef i Norges mest profesjonelt drevne sykkellag, Joker Merida. Han synes seks mann er en spennende avgjørelse.

- Det er både fordeler og ulemper. Fordelen er at det blir litt annerledes sportslig og taktisk. Det blir ikke så lett for de store lagene å kontrollere det som skjer, sier Van Oudenhove til procycling.no.

Samtidig skaper bare seks ryttere litt ekstra hodepine med tanke på laguttak.

- Ulempen er at vi bare får stille med seks ryttere. Det blir vanskelig å bare ta ut seks ryttere til et så stort ritt her hjemme i Norge, forklarer han.

Joker Merida mottok en invitasjon til rittet torsdag, en invitasjon de selvsagt takker ja til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forstår valget godt
Van Oudenhove forstår arrangørens valg veldig godt.

- Ja, de har gode argumenter. Samtidig er jo dette noe UCI også tenker på og jobber med. Det har vært snakk på seks mann i Polen rundt og Eneco Tour. Dette vil gjøre løpene litt mer spennende og vanskelig å kontrollere, forklarer han.

Helt til slutt kommer han med en liten idé:

- Kanskje verdenstourlagene skal få stille med seks ryttere, mens vi kan ha med åtte.