RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: HÅKON M. LARSEN/SCANPIX)

Selvpineren Doffen

Sist oppdatert:
- Han har en unik evne til å takle smerte, sier Tom Nordlie om Kristofer Hæstad.

ATHEN (Nettavisen): Før landskampen mot Moldova skrev Nettavisen at Kristofer Hæstad slår seg selv gjentatte ganger i ansiktet før kamper for å få rett tenning.

Men den voldsomme vinnerviljen gir seg også andre utslag. Start og Norges midtbanespiller er så besatt av tanken på å vinne at han løper til han stuper – uansett hvor store smertene er.

- Jeg var idiot
Den første måneden av årets sesong spilte Doffen med så store smerter at han ikke kunne gå på beina etter kampene. I en periode var det så ille at han måtte bruke krykker for å bevege seg fra rom til rom da han var hjemme dagen etter kamp.

- Jeg var helt idiot i en periode. Jeg hadde så vondt at jeg ikke kunne gå på beina, og måtte faktisk også bruke krykker i en liten periode, sier han.

Det gjorde ikke saken bedre at han en stund heller ikke varslet Start om problemene.

- Jeg trodde det skulle gå over, men det gjorde jo aldri det. Etter to-tre måneder gikk det imidlertid ikke lenger, sier han.

- Må vel bæres ut av kamp
Én ting var at han med smertene hadde spilt i en betydelig redusert tilstand. Prestasjonen var ikke alltid av normalt Doffen-merke. En annen ting var det at han mistet flere kamper da kroppen til slutt sa stopp.

- Hadde jeg sagt fra tidligere, så ville det nok redusert skadeomfanget. Jeg har lært at man må bruke litt fornuft. Det går an å bruke hodet også av og til. Selv om det er en del av innstillingen min at jeg aldri gir meg, sier han.

- Så du tror ikke at det skjer igjen?

- Det vil ikke skje igjen på trening, men det er vanskelig – i kamp kommer jeg vel aldri til å gi meg før jeg bæres av banen, sier han.

- Han har en unik evne til å tåle smerte, sier tidligere Start-trener Tom Nordlie.

Sammenlikner med Dæhlie
Han tror ikke at motoren til Hæstad er så ekstrem i forhold til andre. Det ekstreme er evnen til å ta ut alt.

- Bjørn Dæhlie hadde vel 90 i O2-opptak, men det hjelper ikke hvis han ikke hadde hatt evnen til å plage seg selv – evne til å utnytte kapasiteten. Evnen til å ta ut alt. Noen ganger går det litt over støvelskaftene fordi Doffen vil så mye, og det kan være vanskelig for en trener ettersom han har så vondt for å si fra om sånt – spesielt i kamp, sier Nordlie videre.

Doffen fikk imidlertid klar beskjed etter vårens skade om at han også må tenke på laget – og at det beste for laget er at Doffen spiller flest mulig kamper. Derfor må han rett og slett si fra om smerter og skader hvis noe liknende skulle skje i fremtiden..

- Hans voldsomme vinnervilje gir utslag i at han setter sin egen fysikk i andre rekke. Det er viktig for Doffen å vinne hver eneste duell og også kampen. Han har en vinnervilje som nok er på linje med store individuelle idrettsutøvere, sier Starts sportslige leder, Trond Gjone.

Unikt vinnerinstinkt
- Det er sjeldent i mine år med toppidrett at jeg har sett folk i lagidretter med det samme vinnerinstinktet. Han har noe der som går utenpå oss vanlige mennesker, fortsetter han,

Selv er Hæstad ukomfortabel med Dæhlie-sammenlikningen.

- Dæhlie og de ekstremgutta ligger nok et langt stykke foran oss. Jeg tror nok ikke vi er på samme nivå som de, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere