RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selvtilliten vokser i takt med bakkene

Foto: Morten Holm/SCANPIX
Sist oppdatert:
... men for verdensrekordholderen er gode konkurransehopp eneste målsetting i vinterens første skiflygingsrenn.

Holmenkollen (Nettavisen): Årets hoppsesong har så langt vært alt annet enn vellykket for Johan Remen Evensen.

Etter 15.-plassen i åpningsrennet i Kuusamo har Molde-hopperen en heller lite flatterende rekke av resultater i verdenscupen.

I begynnelsen av desember ble han bare nummer 55 i kvalifiseringen til normalbakkerennet på Lillehammer og fikk dermed ikke delta i selve konkurransen. Evensen ble deretter satt ut av verdenscuplaget til de påfølgende rennene i Harrachov og Engelberg.

Begrunnelsen for vrakingen var ifølge landslagsledelsen at han trengte mer tid og trening for å komme seg opp på ønsket nivå.

- Det var selvfølgelig ikke gøy. Jeg legger ned mye arbeid for å kunne være med å hevde meg i konkurranser. Ikke for å være hjemme og trene når det er verdenscuprenn, sier Johan Remen Evensen til Nettavisen.

Skuffende hoppuke
Til hoppuka var verdensrekordholderen tilbake i varmen, men resultatene i Tyskland og Østerrike svarte heller ikke til forventningene. 26-åringen ble nummer 50 i Oberstdorf, kom ikke med til nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen, endte på 40.-plass i Innsbruck og avsluttet med å bli nummer 48 i Bischofshofen.

- Resultatmessig føler jeg ikke at jeg har fått betalt for all treningen. Men det er små marginer som skiller mellom det å lykkes og ikke lykkes i hoppsporten. Det handler mye om selvtillit, påpeker Evensen.

- Mange sier at 80 prosent av skihopping handler om de psykiske delene. Du er nødt til å komme deg inn i flytsonen og stole på det du driver med for å gjøre det skikkelig bra.

Evensen fant i aller høyeste grad flytsonen – bokstavelig talt – da han satte to verdensrekorder i skiflyging under prøve-VM i Vikersund forrige vinter. Det lengste av de to svevene målte 246,5 meter.

- Min største styrke

Sju norske hoppere slipper seg til helga utfor ovarennet i Kulm i Østerrike: Johan Remen Evensen, tidligere verdensrekordholder Bjørn Einar Romøren, Anders Bardal, Rune Velta, Vegard Sklett, Atle Pedersen Rønsen og Kenneth Gangnes. Det blir første gjensyn med en skiflygingsbakke siden verdenscupavslutningen i Planica i fjorårssesongen.

Evensen er nøktern optimist. Han gleder seg og trives definitivt best i de største bakkene, men har også de trøblete to første månedene av sesongen i bakhodet.

- En får bedre betalt for selve flyginga i hoppet som er min største styrke. De skihopperne som er gode i selve svevet får mer igjen for det i skiflygingsbakker, sier mannen med tidenes lengste skihopp på merittlista til Nettavisen.

Moldenseren legger til at hopperne skal gjøre akkurat det samme i tilløpet og på hoppkanten som de gjør i de mindre bakkene. Han mener derfor det ikke er noe problem at landslagsgutta har forberedt seg i Holmenkollen og Granåsen før de første skiflygingsrennene på ti måneder.

Usikker på VM-plass

For Evensen handler de to rennene i Kulm-bakken aller mest om å få gode opplevelser i hoppbakken igjen. Om det skulle holde til topplasseringer eller ikke er ikke det viktigste.

- Jeg håper å få til ordentlig gode konkurransehopp og at jeg kan sitte igjen med en god følelse etter rennene. Da kan jeg ta med meg selvtillit videre i sesongen.

Selv om 26-åringen til de grader beviste hva han var god for i Vikersundbakken for et snaut år siden, føler han seg ikke trygg på en plass på VM-laget i samme bakke i februar. Under vår nye landslagssjef Alexander Stöckl har skiflygingseksperten få gode konkurranseprestasjoner å slå i bordet med.

- Spørsmålet er om jeg kommer med i det hele tatt med det jeg har vist i år. Ingen er garantert plass på laget, understreker Evensen overfor Nettavisen, før han tilføyer:

- Jeg vet alltid hva jeg skal gjøre på hoppkanten og er klar over at jeg kan hoppe langt. Men sjefen kan nok ikke ta meg ut hvis jeg ikke presterer bedre før Vikersund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere