RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sembs avskjed bra for Norge

Foto: Tor Richardsen/Scanpix
Sist oppdatert:
Onsdag ledet Nils Johan Semb det norske landslaget for siste gang. Det er i alle fall publikum glade for.

Semb og landslaget ble pepet av banen etter en trøstesløs forestilling mot imponerende Spania. Kontrasten er stor til det hans forgjenger, Egil ”Drillo” Olsen, opplevde i sin avskjedskamp. Norge hadde tapt 1-0 mot Italia i Marseille i VM-98, men de norske supporterne sto igjen i svingen og hyllet Drillo av hele sitt hjerte da han tuslet av banen.

Så hvorfor får ikke Semb en mer takknemlig avskjed fra hjemmepublikummet når mannen tross alt har den nest beste statistikken gjennom tidene blant norske landslagstrenere?

Årsaken ligger i at landslaget fremstår som feigt og defensivt. Laget har scoret fattige sju mål på de 12 siste kampene – tre mot Luxembourg, to mot Finland, en på en feilaktig dømt straffe mot Romania og endelig Steffen Iversens mål mot Spania. I sju av 12 kamper har ikke Norge klart å score, og onsdag mot Spania klarte ikke laget å skape en eneste sjanse før det var gått 85 minutter.

Slikt er ikke noe å by et hjemmepublikum som har blitt kresne etter den uventede suksessen til Drillo og Rosenborgs offensive sjarmtokt i Champions League. Mangelen på offensiv iver, vilje og evne er Sembs feil og ansvar. Rosenborg hadde troen og slo Real Madrid på Lerkendal med offensiv kraft, begeistring og mot til å våge seg framover. Styrkeforholdet mellom Spania og Norge var ikke noe større, men tilnærmingen til kamp helt annerledes: Selv på hjemmebane skulle vi være forsiktige i 4-5-1. Det vekker ingen begeistring hos et feststemt publikum når hjemmelaget knapt kommer over midtbanen, og etter 70 minutter jublet tilskuerne ironisk for en norsk corner.

De følte seg snytt – igjen.

Den norske spillestilen i Drillo / Semb-skolen har historisk fungert bra på bortebane. Kanskje var 2003 året også den suksessformelen ble avslørt: Vi har tapt for Hellas, Irland, Danmark, Bosnia og Spania borte i år, og bare vunnet mot lille Luxembourg. I fire av kampene scoret vi ikke mål.

Semb hadde sin siste, store triumf da laget hans slo mektige Spania i EM 2000. Halvannen uke etterpå tuslet norske supportere skuffet hjem etter å ha sett Norge bli slått ut av mesterskapet etter en nitrist 0-0-kamp mot Slovenia, og flere mumlet at det var like greit. Betegnende nok ble det mot Spania tre år senere at ringen var sluttet for Nils Johan Semb.

Norges Fotballforbund har et stort ansvar med å finne rett mann til å overta landslaget. Tiden er overmoden for et trenerskifte, og anledningen benyttes til å få mer begeistring, glede og optimisme rundt laget. Det er helt utrolig at så mange toppspillere i dette lille landet har sagt nei til å spille på landslaget – det er en trend den nye ledelsen må klare å snu.

Det skal være en glede og en ære å spille for Norge – og like selvsagt har publikum krav på at det jaggu skal være en glede å se på også. I alle fall på hjemmebane.

Diskuter! Si din mening i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere