Semenya tatt ut til VM i friidrett, men må avvente dom

800-meterløper Caster Semenya kjemper i disse dager mot avgjørelsen som stopper henne og andre kvinner med naturlig høyt testosteronnivå fra å delta i visse friidrettsøvelser uten å bruke hormonnedsettende medisiner. Her i forkant av Idrettens voldgiftsrett (CAS) sin behandling av saken i februar. Foto: Laurent Gillieron / Keystone / AP / NTB scanpix

800-meterløper Caster Semenya kjemper i disse dager mot avgjørelsen som stopper henne og andre kvinner med naturlig høyt testosteronnivå fra å delta i visse friidrettsøvelser uten å bruke hormonnedsettende medisiner. Her i forkant av Idrettens voldgiftsrett (CAS) sin behandling av saken i februar. Foto: Laurent Gillieron / Keystone / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

OL-gullvinner Caster Semenya (28) er tatt ut til Sør-Afrikas tropp til friidretts-VM i Doha. Deltakelsen kommer derimot til å avhenge av utfallet i en ankesak.

Uttaket ble klart mandag, men Semenyas deltakelse er stort usikkerhetsmoment i troppen til sørafrikanerne.

Semenya kjemper i disse dager mot beslutningen til Idrettens voldgiftsrett (CAS), som opprettholdt de nylig vedtatte reglene til Verdens friidrettsforbund (WA).

Reglene innebærer at kvinnelige idrettsutøvere med naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisiner for å få lov til å konkurrere som kvinne i øvelser fra 400 meter til én engelsk mil.

Saken er for øyeblikket til behandling i sveitsisk Høyesterett. Forrige uke suspenderte domstolen WA-vedtaket mens saken er til behandling. Det innebærer at sørafrikaneren inntil videre kan konkurrere uten å måtte forholde seg til de omstridte reglene.

Semenya har vunnet VM-gull på 800 meter tredje ganger. I 2012 og 2016 vant hun OL-gull på samme distanse.

VM i friidrett avholdes i Qatars hovedstad Doha fra 27. september til 6. oktober.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.