NYDALEN (Nettavisen): Petter Northug knallet som vanlig til med en spøkende tone da han holdt foredraget «På innsiden av en vinnerskalle» på Handelshøyskolen BI i Oslo torsdag kveld.

Les også: Her debuterer Petter Northug

Ikke uventet var det grønne svensker - som våre naboer så fint kalles i tittelen på VM-kongens ferske bok «Gull og grønne svensker» - som måtte tåle de krasseste kommentarene.

Foruten å avsløre hva han tenkte da han først ble fortalt om den velkjente grise-kommentaren, la Northug ut om sitt siste møte med svensk jord.

- Jeg var på Gran Canaria på landslagssamling nå nylig, men ble syk og rakk bare så vidt å sjekke inn på hotellet før jeg måtte se hjemover igjen. Det var litt vanskelig å få tak i ny returbillett i all hast, og de eneste som hadde ledig plass, var et svensk charterfly, sa trønderen til et skrattende publikum.

- Jeg fryktet for mitt eget liv, men holdt en anonym profil på Arlanda, så det gikk bra, spøkte Northug.

En luremus
Med sine meritter og sin enorme prestasjonsevne, samt sin humor og friske frekkhet, har Northug blitt en mediefavoritt i Norge så vel som i Sverige.

- Noen ganger er jeg visst litt interessant, sa langrennsesset, som har blitt sitert på utallige avisforsider.

- Jeg har hatt lite rådgivning når det kommer til pressebiten. Det har selvfølgelig blitt mer etter hvert, men jeg føyer meg vel uansett ikke etter det folk sier. Jeg gjør og prater som jeg vil, fortalte Northug til publikum.

- Det gir en indre driv å leke katt og mus med pressen, avslørte 25-åringen, som helst ser at katten er svensk.

- Det har blitt en del dueller og ordkriger med Sverige. Svensk presse forventer kommentarer, og når jeg kjenner at jeg er i god form og det samtidig er et mesterskap, slår jeg gjerne til. Det er et psykisk spill som trigger meg og gir motivasjon.

Men hva syns egentlig Northug om å bli kalt en gris av SVTs Jonas Karlsson etter den kontroversielle målgangen på VM-stafetten i Holmenkollen?

- For å være ærlig, ble jeg ordentlig glad inni meg da jeg ble fortalt det.

Og den triple gullvinneren fra årets VM var ikke sen om å kaste fra seg svenskevitser på mesterskapets mange pressekonferanser. Karlsson fikk blant annet følgende i retur: «Jeg har snakket med kona hans. Han er også en gris».

- Pressekonferansene går faktisk på autopilot. Dem er det vel uansett ingen som husker? spurte Northug.

- Jeg har valgt et kjedelig liv
Jo da, Petter, vi husker pressekonfransene - som flere ganger utartet seg til de reneste sirkusene - nesten like godt som vi husker sølvet på sprinten. Gullet på 30-kilometeren. Sølvet på lagsprinten. Gullet på stafetten. Gullet på femmila.

Nesten.

For Petter Northug er først og fremst en fantastisk idrettsmann.

To OL-gull og sju VM-gull er beviset på det.

Veien dit har selvfølgelig, og ganske klisjémessig, bestått av oppturer, nedturer og tusenvis av treningstimer.

- Jeg har valgt et kjedelig liv. Jeg trener, sover og spiser. Sånn går dagene. Det blir ikke så mye tid til kompiser og sånn, fortalte Strindheim-løperen, som likevel har funnet en måte å omgås barndomsvennene på.

- Vi møtes gjennom fotballen, sa Northug, som spiller for Mosvik-klubben med det spenstige navnet MILF (Mosvik IL Fotball).

Fotballaget spiller i sjettedivisjon i Nord-Trøndelag og er milevis unna den toppidretten Petter bedriver til vanlig i skisporet.

- Det er først og fremst sosialt og artig. Selv om vi skulle tape 7-0, hevdet Northug, som er lagets kaptein, og viste til en kamp tidligere i uken hvor han selv spilte midtstopper og ikke klarte å forhindre målkalas i feil ende av gresset.

- Men vi vant stein/saks/papir-duellen om valg av banehalvdel, og det var vi så fornøyde med at vi glemte helt hvordan kampen endte, spøkte Northug, og avslørte samtidig at han aldri klarer å legge fra seg konkurranseinstinktet.

- En lek å ha det vondt
Sistnevnte er hovedårsaken til at gutten fra Mosvik nå er verdens beste skiløper, mener han selv.

- Jeg har alltid hatt konkurranseinnstinkt. Samtidig har jeg en vilje til stadig utvikling. Hvor langt kan jeg nå? Hvor langt kan jeg tyne kroppen? Jeg er god til å plage meg sjøl, og til å ha det vondt, avslørte den norske favoritten.

- Noen dager er veldig artige, andre midt på treet, og noen er helt jævlige.

Hvordan klarer Northug så å motivere seg til mesterskap etter mesterskap?

- Jeg tenker mye og visualiserer. Jeg leker meg i tankene når jeg trener, og setter meg selv i konkurransesituasjon. Da blir det liksom en lek å ha det vondt.

I tillegg finner «villdyret» motivasjon i å koble av.

- Det er deilig med rolige perioder etter en lang sesong. I ferien liker jeg å gjøre andre ting, fortalte Northug, som er en ivrig pokerspiller.

- Det har blitt en hobby. Jeg trenger en interesse som går på noe helt annet enn langrenn. Jeg føler at jeg kan unne meg det.

- Blir å finne på en åker
Og kanskje er det på et pokerbord i Las Vegas vi finner Petter Northug etter at skiene har glidd – først - over sin siste målstrek en gang i fremtiden.

- Neida, jeg blir nok å finne på en åker oppi Nord-Trøndelag, sa en lattermild foredragsholder og spøkte med at han, som nysingel, kanskje burde melde seg på TV2-programmet «Jakten på kjærligheten».

De virkelige fremtidsplanene befinner seg imidlertid langt unna familiegården.

- Akkurat nå bikker jeg mot å studere når langrensskarrieren er over.

Forhåpentlig, og trolig, blir det lenge til skikongen tar farvel med mesterskapsløypene og svenske journalister. Men når det en gang skjer, har vi nok mer Northug-moro i vente.

- Jeg ønsker å hjelpe brødrene mine til å bli gode, avsluttet Northug om sine to yngre søsken, til trampende applaus fra det fremmøtte publikum, som fikk et grundig innblikk i Petter Northugs hverdag og vei mot toppen.

PS. I forbindelse med foredraget avslørte også Northug at han dropper planene om å etablere base i Mellom-Europa. Han blir boende sammen med brødrene i Meråker.

HTML EMBED