RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Senegal kjempet Polen i senk

FULL JUBEL: Senegal kunne juble for to scoringer og seier.
FULL JUBEL: Senegal kunne juble for to scoringer og seier. Foto: Eduardo Verdugo (AP)
Sist oppdatert:
Tok tre poeng i sin første VM-kamp siden 2002.

POLEN - SENEGAL 1-2

Senegal kan juble for sin første seier i VM siden 2002, etter å ha slått Polen 2-1 på Spartak Stadium. Et selvmål av Thiago Cionek, samt scoring av M'Baye Niang ordnet poengene for den afrikanske nasjonen.

Grzegorz Krychowiak skapte ny spenning helt på tampen av kampen med en redsuering, men Senegal kjempet inn 2-1-seieren. Senegal blir det første afrikanske laget til å vinne en kamp i dette VM-sluttspillet.

Den afrikanske nasjonen vinner dermed sin åpningskamp i VM, akkurat slik som de gjorde i 2002 da de slo regjerende mestre 1-0 etter scoring av Papa Bouba Diop.

Det var en tafatt og sjansefattig affære i løpet av de første 45 minuttene, hvilket fikk England-legende Terry Butcher til å reagere i BBCs livestudio:

- Det er en av de verste førsteomgangene vi har sett i denne turneringen, en av de verste scroingene også. Polen må spille bedre i andre omgang, de kan vel ikke klare å spille så dårlig i andre omgang, spurte Butcher retorisk.

Butcher var, som kjent, på banen da Diego Maradona scoret «Guds hånd»-målet i 1986 mot England, og fikk hele 77 kamper for «Three Lions».

Han var også sterkt kritisk til det polske forsvarsspillet på 2-0, da Grzegorz Krychowiak spilte igjennom M'Baye Niang mot det polske målet.

- Helt utrolig. M'Baye Niang kommer fra intet, men fikk lov til å komme på banen igjen av dommeren. Polen så ham ikke, de la ikke merke til det. Ut av ingenting leder Senegal 2-0. Det må gjøre treneren forbanna, sa Butcher til BBC.

Også Simen Stamsø Møller synes situasjonen som gav 2-0 var av det merkelige slaget.

- Jeg var usikker på om dette var innenfor reglene. Han får signalet av dommeren, så det er ingen problem med det, sa Stamsø Møller, som synes situasjonen var uheldig for polakkene.

Seieren betyr at Senegal suser opp på førsteplass i gruppe H, etter at Japan slo Colombia tidligere tirsdag. De står likt med Japan, som også vant 2-1.

For Polens del så må de slå voldsomt tilbake i de neste kampene mot Japan og Colombia. De ligger sist i gruppe H, sammen med Colombia, etter sin første kamp dette VM-sluttspillet.

Les mer: Neymar måtte forlate treningsøkt etter ankelskade

Merseyside-scoring

Begge lag suste i angrep det første kvarteret på Spartak Stadium i Moskva, men hverken eller av de to lags store stjerner klarte å sette sitt preg på kampen.

Sadio Mané fikk ikke satt i gang det voldsomme drivet med ball, mens Robert Lewandowski heller ikke ble spilt opp i de vante scroingsposisjonene sine innledningsvis.

En som virket å være spillesuge var M'Baye Niang. Den senegalesiske midtbanespilleren ble spilt herlig opp etter 18 minutter, og burde ha banket ballen mot mål.

Dessverre fo Senegal var han ubesluttsom, og valgte heller å spille en dårlig pasning i retning Mame Biram Diouf. Ballen nådde aldri frem til den tidligere Molde-stjernen.

Niang var involvert i nesten alt Senegal foretok seg offensivt, og kriget ballen til seg på den polske banehalvdelen med rundt ti minutter igjen av den første omgangen.

Senegaleserne rullet opp på utsøkt vis der Mané fant Idrissa Gueye. Everton-spillerens skudd hadde god retning. Enda bedre retning fikk skuddet etter å ha stusset innom Thiago Cionek og keeper Wojciech Szczesny var utslått.

Dermed ledet Senegal 1-0 etter drøye 37 minutter spilt i den russiske hovedstaden.

De grønnkledde virket gira på å punktere kampen til pause, men polakkene holdt stand, og rodde seg inn til 0-1 etter de første 45 minuttene i Moskva.

Les mer: Han bærer en nasjon på sine skuldre

Krychowiak gir og tar

Polen skrudde opp tempoet i den andre omgangen, og Robert Lewandowski vant et frispark like utenfor den senegalesiske boksen etter å ha blitt tatt av Salif Sané.

Frisparket fra Bayern München-stjernen hadde god retning, men manglet noe fart. Keeper Khadim N'Diaye fikk klasket unna forsøket fra Polen-kapteinen.

Etter 56 minutter burde Lukasz Piszczek ha utlignet for Polen da han var først på et nydelig innlegg. Borussia Dortmund-backen skulle bare bredside ballen i mål, men bommet helt med avslutningen.

Like etter timen spilt måtte Niang ut med skade, og måtte ha behandling ute på sidelinjen. I det dommer vinket angrepsspilleren inn igjen, spilte Grezgorz Krychowiak ballen mot eget mål.

Niang hadde oppfattet situasjonen kjappest, snappet ballen opp foran polakkene og suste mot mål. Etter å ha rundet keeper Szczesny kunne han enkelt legge på til 2-0.

Polen kastet innpå Arkadiuz Milik for å jakte scoring, og Napoli-spissen brukte ikke lang tid på å presentere seg. Piszczeks innlegg var godt, men Milik fikk ikke vendt avslutningen sin på mål.

Polen trykket på for en redusering, men virket ikke å gå for Adam Nawalkas menn. Kalidou Koulibaly og Salif Sané i det senegalesiske midtforsvaret gjorde en fabelaktig jobb med å stoppe polakkenes angrep.

Det skulle endelig lykkes for Polen og Krychowiak med fem minutter igjen av ordinær tid. Midtbanespilleren ruvet høyest på et frispark og stanget ballen i mål. Dermed startet det polske stormløpet mot slutten.

Senegal skjerpet forsvaret, og holdt stand da polakkene kastet frempå det de hadde. Trener Aliou Cissé kunne strekke armene i været og juble for 2-1-seieren over Polen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere