De fleste fotballklubber fra det gamle Øst-Tyskland har blitt hengende kraftig etter siden gjenforeningen med Vest-Tyskland på starten av 1990-tallet.

I Berlins østre deler har det derimot utviklet seg en sjelden suksesshistorie i toppen av seriesystemet – på bare noen få sesonger.

Med Julian Ryerson (24) i kapteinsteamet, som en av spillerne med lengst fartstid i klubben, og Norge-kollega Morten Thorsby (26) som nykommer i sommervinduet, har Union Berlin toppet Bundesliga nesten hele høsten.

Det skiller ett poeng ned til tabelltoer og tittelforsvarer Bayern München, men Union Berlin har én kamp mindre spilt.

Les også: Kommer med tordentale mot RBK: – Ekstremt skuffet

Så langt har Union Berlin slått to av lagene som endte over dem på tabellen sist sesong, RB Leipzig og Borussia Dortmund, og spilt uavgjort mot Bayern.

– Hele greia er jo en vanvittig historie. De er det eneste laget i Bundesliga nå som har spilt i det gamle DDR. At Union Berlin gjør det så bra nå er veldig spesielt, fordi ingen andre fra øst har fått det til, sier Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet til Nettavisen.

Bundesliga-kjenneren tilføyer at RB Leipzig også er fra det gamle Øst-Tyskland, men den klubben ble stiftet så seint som i 2009.

Trener Urs Fischer har, i likhet med Ryerson, vært i Union Berlin siden 2018 som en kontinuitetsbærer for en tropp der det ellers har vært mange utskiftninger.

I en klubb som Union har man ikke i nærheten av de samme økonomiske forutsetningene som mange av de etablerte i toppdivisjonen.

Stadig framgang

I 2019 ledet sveitsiske Fischer troppene opp til det øverste nivået, via kvalifiseringskamper mot Stuttgart. Siden da har klubben fått med seg en 11.-plass, og blitt nummer sju og fem på tre år i det gjeveste selskapet.

Sundet poengterer at Union Berlin under Fischer har funnet en spillestil som fungerer veldig godt. De har ikke ballen spesielt mye, men scorer på et ekstremt høyt antall av sjansene sine.

Les også: Nå møter kritikerne motbør: Peker på Arteta og Klopp

Og nå har laget holdt på tabelltoppen i fem uker. Viaplay-kommentatoren tror også trenden kan fortsette store deler av sesongen. Derfor spår han på en plassering i toppen for Union Berlin også ved sesongslutt.

– Det blir nok knallvanskelig å slå Bayern München. Men å komme på en Champions League-plass tror jeg de kan klare. Egentlig burde det faktisk vært umulig for Union Berlin med tanke på at de har solgt mange spillere, mener han.

– Det som er veldig imponerende, synes jeg, er at de har bytta ut alle de beste spillerne fra forrige sesong. Og så leder de serien nå, humrer Sundet, i samtale med Nettavisen.

Han lister opp en hel rad som har hoppet på tilbud fra andre klubber siden Union Berlin endte på en sterk femteplass i 2021–22.

Den rutinerte spissen Max Kruse forsvant til Wolfsburg midt i forrige sesong, og stopperprofilen Marvin Friedrich ble også solgt i januarvinduet til Borussia Mönchengladbach.

– Hvert år

I sommer ble toppscorer Taiwo Awonyimi solgt til i Nottingham Forest, mens den løpssterke midtbanespilleren Grischa Prömel, som scoret tredje flest ligamål for Union i 2021-22, gikk gratis til Hoffenheim.

– Hvis du ser på de siste sesongene etter at de rykka opp, så har de jo mista de beste spillerne sine hvert år. Men trener Fischer har fortsatt blitt værende. Det skal egentlig ikke være mulig det som har skjedd nå de første ti kampene, mener Viaplay-kommentatoren.

Sundet peker på at Union Berlin har vist en sterk evne til å treffe med erstatterne de henter, når de må fylle på i stallen etter alle spilleravgangene.

Seinest sist helg ble en av dem, tomålsscorer Janik Haberer (28), avgjørende da Borussia Dortmund ble sendt hjem med tap fra Stadion an der Alten Försterei, Unions unike hjemmearena i Øst-Berlin.

– De har vært kjempegode på det, og har en spesiell måte å rekruttere nye spillere på. Veldig mange tyske klubber kjøper unge som de vil selge videre. Union Berlin har henta eldre spillere som for eksempel har gjort det bra i 2. Bundesliga, forteller Sundet til Nettavisen.

På benken har klubben eksempelvis et par spisser på over 30 år som får en del spilletid i Bundesliga nå, men som tidligere har spilt store deler av karrieren på andre eller tredje nivå.

Sven Michel (32) kom til klubben fra Paderborn i fjor sommer. Han scoret tre ganger i ligakampene på vårparten som innbytter. Denne sesongen har han bidratt med to nye fulltreffere i ligaen, etter et innhopp i sluttminuttene mot Schalke, og ett mål i cupen.

Kevin Behrens (31) er et annet eksempel, som ankom omtrent samtidig fra Sandhausen. Han har bidratt med sju scoringer i alle turneringer siden da.

– Nå er de plutselig på toppen av Bundesliga og spiller for ligalederen. Det er jo litt rart, påpeker Eivind Bisgaard Sundet.

Les også: Klopp bekreftet marerittbeskjed

Mot Borussia Dortmund scoret den tidligere Freiburg-spilleren Haberer to tidlige mål mot et betydelig mer stjernebesatt Dortmund-mannskap. De gulkledde klarte aldri å slå tilbake.

Det første målet kom riktignok etter en enorm tabbe av gjestenes keeper Gregor Kobel. Den andre scoringen til Haberer var derimot et prikkskudd ned i hjørnet fra utkanten av 16-meteren.

– Haberer var jo et talent som spilte i Bochum og Freiburg. En spiller med litt uforløst potensial. Det er de jo veldig gode til i Union Berlin: Spillerne de henter blir bedre i klubben, bemerker Viaplays Bundesliga-kommentator.

Spiller mye

Etter ti ligakamper har Union Berlin vunnet sju og kun tapt én. Laget har bare seks baklengsmål totalt.

Julian Ryerson spilte hele oppgjøret mot Borussia Dortmund på venstre vingback, mens Morten Thorsby kom inn den siste snaue halvtimen på midtbanen.

En energikrevende spillestil medfører ofte at trener Fischer gjør flere bytter ganske tidlig i andreomgangene. En sånn rolle har Thorsby glidd fint inn i, synes Sundet.

Tidligere i høst hadde midtbanekrigeren litt sykdomsproblemer. Men kjennetegn på oslogutten, som høy innsats og god duellkraft, har glidd godt inn i stilen til den nye arbeidsgiveren.

Les også: Fotballstjernen tatt på fersken på benken – nå er han suspendert

Ryerson har spilt mer eller mindre fast, og har vekslet på å spille både ute til høyre og venstre i Urs Fischers mannskap. Lyngdølen er primært vingback i Unions startoppstillinger.

Da Union tapte sin eneste kamp hittil i Bundesliga, borte mot Frankfurt, var Ryerson satt ut av en forkjølelse.

I Europa League fikk klubben en vanskelig start, med to tap for henholdsvis Braga og den belgiske navnebrorklubben Union Saint-Gilloise.

Men etter to strake 1-0-seirer over Åge Hareides Malmö, er Union Berlin tilbake i kampen om avansement også der.

PS: Søndag klokka 15.30 venter et borteoppgjør mot Bochum for Bundesligas topplag.