Gå til sidens hovedinnhold

Ser et mer kynisk Norge under Solbakken: - Snille gutter kommer ikke til mesterskap

Fredag får landslaget ny mulighet til å vise at de har tatt steg siden Joshua Kings oppgjør med «snille Norge».

Se Martin Ødegaard snakke om kyniske Norge i denne videoen:

ISTANBUL, TYRKIA (Nettavisen): En seier i Istanbul vil gjøre det norske laget til storfavoritter om annenplassen som gir playoff til VM, og en mulighet til å nå det første mesterskapet på over 20 år.

Mesterskapstørken de siste årene har blitt preget av at Norge sliter med å levere når det gjelder som mest. Etter at EM-kvalifiseringen nærmest var ødelagt før den startet i 2019 etter 2-2 hjemme mot Romania, tok Joshua King et nådeløst oppgjør med den manglende norske kynismen i avgjørende kamper.

- Vi er altfor snille. Mentaliteten er for snill, sa han til Nettavisen den gang, og ramset opp spesifikt at Norge må bli bedre til både å drøye tid og pådra seg gule kort for å stykke opp spillet.

- Snille gutter kommer ikke til mesterskap

Fredag kveld venter en ny potensielt helt avgjørende kvalifiseringskamp, mot et Tyrkia som er kjent for sine tjuvtriks, både på banen og tribunen.

Uten Joshua King som mangler med skade, men med flere av hans lagkamerater fra Romania-troppen.

- Snille gutter kommer ikke til mesterskap, det tror jeg alle er enig om, er den klare beskjeden fra TV 2s landslagsekspert Jesper Mathisen overfor Nettavisen, før han fortsetter.

- Man må ha den nødvendige kynismen, og det har flere av de norske spillerne.

- Men det har ikke kjennetegnet det norske landslaget?

- Nei, det har ikke det, og det var noe av det som kjennetegnet Norge under Lagerbäck og Perry. Hver gang man møtte et lag som var på nivå eller bedre enn Norge, klarte man ikke å vinne. Mot Sverige (1-1, red. anm.) var det litt av det samme, og Romania er et annet eksempel. Jeg tror Ståle Solbakken har fått det inn, sier han.

TV 2s fotballekspert er på plass i Asia-delen av Istanbul for å kommentere fredagens oppgjør for rettighetshaveren.

34-åringen viser til kampen mot Nederland, og trekker fram Morten Thorsby som en spiller med nettopp den nevnte kynismen i spillet sitt.

- Du har noen typer i dette laget og de må stå fram. Om det blir Veton Berisha, så er det også en du kjenner at du spiller mot, samtidig som Stefan Strandberg også har den nødvendige kynismen. Nå har han fått noen måneder i Italia også, så det har han sikkert videreutviklet.

Ødegaard: - Skal være så kyniske som vi må

Ståle Solbakken har hatt stort fokus på mentaliteten til det norske laget etter at han tok over laget, og landslagskaptein Martin Ødegaard sier Kings punkter er blant det som har vært et utviklingsområdet siden den tidligere FC København-trenerne avløste Lars Lagerbäck.

- Jeg føler vi tok noen steg sist på den biten, men det har ikke vært noe spesielt fokus nå selv om det er en spesiell ramme. Vi skal være oss selv, og prøve å være så kyniske som vi må, sier han til Nettavisen under landslagets pressekonferanse i Istanbul.

Også Solbakken poengterer at han har jobbet med at spillergruppa skal bli tøffere mot både hverandre og motstanderen, før han påpeker:

- Men alt skal være innenfor rammer. Man kan gjerne peke på sånne detaljer, men det handler om at vi er gode nok som lag og har det lille ekstra som skal til. Det er det som avgjør, men så kan det hende at noe av det Josh (Joshua King, red. anm.) nevner kan legges på, men det er ikke det som er grunnlaget, sier landslagssjefen.