RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser vi denne mannen i Manchester søndag?

Foto: Getty Images/All over Press
Sist oppdatert:
Her er ryktene og faktaene før helgens Premier League-runde.

Følg kampene live på www.nalive.no

1. På søndag møtes to lag fra samme by nord i England. Manchester City og Manchester United. Den første kampen mellom de to lagene foregikk den 3.november 1894. Da het laget som i dag kaller seg Manchester United noe annet, nemlig Newton Heath - og vant 5-2. Vi vet ikke om Ryan Giggs startet den kampen, men han var sikkert involvert.

Fra spøk til alvor. Giggs fylte 39 år den 29.november, og er den mestvinnende spilleren i engelsk fotballhistorie. Og er fra Wales.

Oddsen på kampen er i hvert fall interessant. Hjemmeseier gir 2.10, borteseier 3,10 - så uansett hvor hjertet skulle ligge kan man vurdere den kampen. De siste kampene hjemme for City mot United har endt 1-0, 2-3, 1-0, 0-0, 0-1, 2-1 og 0-1 så ja - det blir nok jevnt.

Du kan spille på kampen her

2. En av de mest interessante kampene lørdag er Arsenal mot West Bromwich, om det ikke er den mest interessante. Bortelaget har tapt sine to siste kamper mens hjemmelaget har ikke vunnet på 3 kamper. Taper Arsenal kan de befinne seg på nedre halvdel av tabellen etter helgen. Lagenes oppgjør de to siste årene i Premier League (Arsenal først): 3-2, 3-0, 2-2 og 2-3.

Hos Norsk Tipping er Arsenal storfavoritter

3. Denne har du hørt før. Queens Park Rangers leter etter sin første seier. Fortsatt. 0 6 9 har de 15 første kampene gitt. I helgen møter QPR Wigan borte. På de siste seks kampene har Wigan 2 seire og 4 tap. Spørsmålet for QPR er hvem som som skal lage målene. Zamora og Johnson er ute, Cisse har ikke vært god foran mål i år, Jamie Mackie er ingen stor målscorer og ingen av midtbanespillerne har virket ekstremt målfarlige hittil i år.

Oddsen er likevel ikke mer enn 2,80 på at QPR vinner borte

4. Det blir bunnoppgjør når Southampton møter Reading. Formmessig er hjemmelaget bedre, men det er vel ingen av de to lagene som har imponert stort i år. I Championship i fjor endte kampene med borteseier for Reading 3-1 og 1-1 hjemme for Reading.

5. Vi sporer av litt tidlig denne gangen. Gjennom noen andre kilder så kom vi over historien bak det som i dag er VM for klubblag (den gangen het det Intercontinental Cup) i 1967. De to lagene som den gangen møttes var Celtic fra Skottland og Racing Club fra Argentina.

Den gangen spilte man to kamper mot hverandre på hjemme/bortebane. Celtic vant den første kampen 1-0 hjemme før Racing vant 2-1 på sin hjemmebane etter å ha scoret tre minutter på overtid. Siden bortemål ikke telte da ble det spilt en tredje kamp på nøytral bane - i Uruguay.

En kamp som har blitt nærmest legendarisk. Fire spillere på Celtic fikk rødt kort...

Som et lite PS. Tilskuertallene for Celtics hjemmekamp er oppgitt til å være 103 000. For kampen i Buenos Aires var tilskuertallene 100 000.

Celtic spiller for øvrig borte mot Kilmarnock klokken 13.30 lørdag. Celtic leder skots Premier League ett poeng foran Hibernian før helgens runde. Kilmarnock ligger på en 8.plass, 9 poeng bak. Racing Club spiller også lørdag, mot Union de Santa Fe. Racing Club ligger på en femteplass i den øverste argentiske divisjonen. Der leder Velez Sarsfield. Hjemmelaget ligger på sisteplass med 0 6 12.

Tror du Celtic vinner kampen er oddsen 1,28.

6. En sak vi plukket opp i engelske medier er at Rafael Benitez har problemer med å finne en dress som passer i Chelsea. Han har bedt om å få en spesialsydd. Så spørs det om den rekker fram før han eventuelt får sparken.

Det som er sikkert er at etter kampen mot Sunderland i helgen reiser Chelsea rett til verdensmesterskapet for klubblag.

7. Liverpool møter West Ham borte på søndag. Det blir uten spissene Liverpool handlet for en stund tilbake for en god del millioner: Luis Suarez og Andy Carroll. Carroll, på utlån til West Ham, er skadet og Luis Suarez er utestengt. Sist Liverpool reiste for å spille mot West Ham tapte laget 3-1. Liverpool har også sin andre spiss, Fabio Borini, på skadelisten - så spekulasjonene går på hvem som kommer til å være spiss for laget. Ekspertene tror på enten Steven Gerrard (som var syk i Europa League) eller Jonjo Shelvey.

8. Den tredje søndagskampen er mellom Everton og Tottenham. Bortelaget må klare seg uten Gareth Bale, mens Englands svar på Bale: Leighton Baines vil nok være involvert for Everton. EPLindex har sammenlignet Baines og Bale.

Bale

Baines

Pasningsprosent

67,1 %

76,1 %

Antall pasninger

575

1059

Driblinger (suksessfulle)

17

17

Innleggsnøyaktighet

20 %

35 %

Målgivende

1

2

Minutter spilt per sjanse

38

25

Det er ett område hvor Bale knuser Baines: Antall mål. Bale har laget ni mens Baines har laget 2. Riktignok har Bale 48 skudd (og dermed 12,5 prosents uttelling) og Baines 9 skudd (22 prosent). Forskjellen skyldes nok at Baines spiller back og Bale mer offensivt.

9. Hvis du kikker på tribunen mellom Fulham og Newcastle på lørdag vil du se mange speidere. Deriblant en: Alan Harper på Liverpool. Hvem de skal se på? Demba Ba som kan forlate Newcastle for 7,5 millioner pund i januar.

10. Det går sterke rykter om at en viss spesiell fyr skal sette seg på et fly fra Spania til Manchester lørdag kveld. Hvis ryktene stemmer bør du se etter den grå manken hans under kampen mellom de to Manchester-lagene.

11. Når det gjelder skader så er det vel Newcastle og Arsenal som sliter mest. Nå skal visstnok Tiote, Ba, Ben Harfa og Santon være klare i helgen, men hos bortelaget er det også en god del skadde spillere. Uansett er det puslespill for begge lags managere.

12. Vi er glade i fotball langt nedover divisjonene i England. Ekte fotball som så mange kaller det. Den laveste divisjonen du får odds på hos Norsk Tipping i helgen er League 2. Topplaget Gillingham møter der Rotherham (4.plass). Oddsen på at Gillingham skal styrke sin plass på toppen er 2,50. Siden man har fått odds på omtrent alt som spilles av fotball er det virkelig mange godbiter som det kan letes etter på oddsen nå.

Du kan spille på kampen her

13. Apropos kampen mellom Liverpool og West Ham. José Enrique har hatt en stigende form i det siste. Han ble kjøp av Sam Allardyce fra Villareal til Newcastle. Noe sier oss at Big Sam gjerne ville hatt ham på hjemmelaget.

14. To lag mange eksperter trodde ville slite i år var Swansea og Norwich etter deres imponerende sesong forut for denne. Det har de ikke gjort. Swansea ligger på en 7.plass (foran Arsenal) og Norwich har like mange poeng som Liverpool. På lørdag møtes lagene.

15. Dommeren som har gitt flest gule kort per kamp i år er Martin Atkinson. Tallet er 3,92. Totalt 47 kort, hvor 29 er gitt til bortelaget. For øvrig viser dommerstatistikken noe ganske interessant, om enn ikke så overraskende. Bortelag får mye oftere gule kort, og de aller fleste gule kort gis ut i andre omgang. Hvilken kamp han skal dømme? Manchester City - Manchester United. Han vil nok lede etter denne helgen også.

16. Den yngste spilleren som har spilt i år er Serge Gnabry for Arsenal. Han var 17 år og 96 dager da han spilte den 20.oktober. Luke Shaw hos Southampton var 17 år og 114 dager da han spilte for Southampton 5.november. Ser man på topp 30 på yngste spillere er det kanskje ikke overraskende at Liverpool leder med flest spillere. Relevansen for helgen er åpenbar: Liverpool kan komme til å stille med noen svært unge angrepsspillere om ikke Shelvey/Gerrard får sjansen.

17. Oddsmessig er kanskje kampen mellom Aston Villa og Stoke den på papiret mest interessante. Oddsen på borteseier for ett av de største formlagene i Premier League er 2,65 (Stoke, altså). Bakgrunnen er rett og slett den elendige bortestatistikken til Stoke.

18. Foreløpig leder Robin Van Persie den offisielle statistikken til Premier League som årets beste spiller. Vi som så mange andre er kanskje mer imponert over mannen på andreplassen: Marouane Fellaini.

19. Egentlig litt uviktig i den store sammenhengen, men 450 spillere har spilt i årets Premier League til nå. Totalt har det blitt gitt 454 gule kort, altså litt over ett gult kort per stpiller...

20. I desember i fjor, med samme antall kamper, så ledet Manchester City foran Manchester United. Lagene som lå på nedrykksplass var Wigan, Blackburn og Bolton - med Wolverhampton på den siste sikre plassen. Nå leder Manchester United foran Manchester City med Reading og QPR på de to siste plassene, og Sunderland på den siste sikre plassen. Vil historien gjenta seg?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere