*Nettavisen* Sport.

Serbia har en rekke Serie A-stjerner. Slik vil norske myndigheter reagere om de kommer til Norge rett fra Italia

Bilde av det serbiske landslaget med profiler som Aleksandar Kolarov og Sergej Milinkovic-Savic.

SKAL MØTE NORGE: Det serbiske landslaget med profiler som Aleksandar Kolarov (nummer 11) og Sergej Milinkovic-Savic (nummer 20). Foto: Andrej Isakovic (AFP / NTB scanpix)

Helsedirektoratet med nye opplysninger angående reise inn i Norge. Nå skal serberne ha tatt grep før møtet med Norge.

OSLO (Nettavisen): Som Nettavisen skrev tidligere onsdag så hersker det full forvirring i forkant av landskampen mellom Norge og Serbia 26. mars.

Det er allerede bestemt at kampen kommer til å gå for tomme tribuner, men mange spør seg hva som vil skje med de mange serbiske Italia-proffene når de kommer til Norge. Serberne har en rekke profiler som til daglig spiller og bor i Italia.

Støvellandet er som kjent hardt rammet av koronaviruset og er et såkalt høyrisikoland.

Innreiseforbud eller karantene

Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog møtte pressen i Oslo onsdag kveld og Nettavisen tok opp problematikken rundt de serbiske spillernes ankomst.

LES OGSÅ: Landskampen mellom Norge og Serbia går uten publikum

På konkret spørsmål om spillerne vil få innreiseforbud til Norge, svarer han:

- Et innreiseforbud vil i utgangspunktet gjelde for alle fra de områdene vi har gitt smitteråd i forhold til, men jeg vet ikke nok om disse spillerne og hvor de har befunnet seg den seneste tiden, sier direktøren i Helsedirektoratet til Nettavisen.

- Dette gjelder områdene smitterådene gjelder for, så jeg kan ikke gi eksakte opplysninger på spørsmålet, men dette skal vi naturligvis sortere ut, sier Guldvog.

Les også: Siste nytt om koronaviruset

Guldvog sa følgende om innreisesituasjonen til Norge. Det er per nå gitt smitteråd om følgende steder: Italia, Iran, Sør-Korea, Østerrike og Hubei-provinsen i Kina.

- Vi ønsker nå ikke innreise fra områder med høy smitterisiko, det vil si områder der vi har utstedt reiseråd til nordmenn ikke å reise. Vi tillater altså ikke innreise, unntatt for de med opphold i Norge fra disse stedene og vi vil iverksette tiltak.

LES OGSÅ: Full forvirring rundt Norges EM-drama

- Folk blir enten returnert eller kommer i karantene. Vi kontakter alle flyplasser, alle fergenaløp og kommunene. Dette kan gjelde fly, cruiseskip og annen båttrafikk, slik at de kan praktisere dette. Vi tar kontakt med berørte land, sier Guldvog.

Har de serbiske spillerne oppholdt seg i Italia, som altså er et av flere land det nå er innført innreiseforbud fra, vil de ikke få lov til å komme inn i Norge.

Blir behandlet som alle andre

Fotballspillere vil ikke få særbehandling, påpeker Guldvog.

- Så serbiske fotballspillere vil bli behandlet likt som «vanlige mennesker»?

- Ja, det vil de, fastslår direktøren.

LES OGSÅ: 180 flypassasjerer satt i karantene

Det betyr i så fall karantene eller innreiseforbud om de har oppholdt seg i et høyrisikoområde, som Italia, i løpet av de siste 14 dagene.

Serbisk smutthull

Serbia skal ha tatt grep for å få sine stjerner ut av Italia, skriver Sportski Zurnal.

Det serbiske fotballforbundet skal ha chartret to fly som skal hente Serie A-stjernene i Italia. Skal de rekke Norge-kampen, må de imidlertid ut fort.

- De må være ute fra Italia i minst 14 dager. Vi vil sette krav om at man ikke skal ha oppholdt seg eller vært i transitt i disse områdene hvor vi har reiseforbud de siste 14 dagene. Og gjennomføre dette strengt, sier Guldvog på spørsmål fra Nettavisen.

Aleksandar Kolarov (AS Roma), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Nikola Maksimovic (Napoli), Nikola Milenkovic (Fiorentina), Filip Durucic (Sassuolo) og Sasa Lukic (Torino) er Serie A-spillerne som ble tatt ut i forrige serbiske landslagstropp.

I tillegg har Hellas Verona-duoen Boris Radunovic og Darko Lazovic vært innom troppen tidligere i kvalifiseringen og i Nations League-turneringen.

Fotballigaen Serie A i Italia ble stoppet denne uken. De siste kampene der ble spilt søndag og får det serbiske forbundet ut sine spillere innen kort tid, vil de i teorien være klarert for innreise til Norge så lenge de er friske.

- Gjelder også for norske spillere

Videre er det et spørsmål om hva som skjer med norske spillere som til vanlig oppholder seg i såkalte høyrisikoland. Som Nettavisen skrev tidligere onsdag så er Italia-proffen Morten Thorsby blant spillerne som er aktuelle for troppen.

LES OGSÅ: Flypassasjer på Gardermoen kan være koronasmittet

Guldvog sier at dette også vil gjelde norske spillere på vei inn fra utlandet. De vil ikke nødvendigvis få innreiseforbud, men de må vente seg å bli satt i karantene.

Klikk på bildet for å forstørre. SUPERSTJERNER: Aleksandar Kolarov og Sergej Milinkovic--Savic er stjerner i Serie A og spiller for henholdsvis Rom aog Lazio.

SUPERSTJERNER: Aleksandar Kolarov og Sergej Milinkovic--Savic er stjerner i Serie A og spiller for henholdsvis Rom aog Lazio. Foto: Alberto Pizzoli (AFP / NTB scanpix)

- Det vil gjelde fotballspillere og det vil gjelde hele befolkningen for øvrig. Det gjelder lagerarbeidere, direktører, fotballspillere, toppatleter, alle vil bli rammet av dette.

Foreløpig spiller de fleste av de aktuelle norske spillerne i land som i dag ikke blir sett på som områder med utbredt spredning, men situasjonen kan endre seg raskt.

Per Joar Hansen, assistenttrener på det norske landslaget, bekreftet til Nettavisen onsdag at landslagsledelsen jobber på spreng for å finne ut hvordan de skal forholde seg til mulige karantener på norske spillere som oppholder seg i risikoland.

Guldvog sier han ikke kjenner til noen konkret forespørsel fra Norges Fotballforbund til Helsedirektoratet med tanke på de overnvente problemstillingene.

- Jeg har ikke fått opplysninger om det i dag (onsdag), men vi har naturligvis gjerne en dialog med fotballforbundet om dette, sier han.

UEFA tar situasjonen på alvor

Det er det europeiske fotballforbundet (UEFA) som er arrangør av møtet mellom Norge og Serbia i Nations League på Ullevaal stadion 26. mars.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt, sa t il Nettavisen tidligere onsdag at det ville være krevende for UEFA om kampen ble utsatt.

I en epost til Nettavisen skriver UEFA følgende om det pågående koronaviruset:

LES OGSÅ: Drastiske korona-tiltak i Oslo: Karantenebrudd kan straffes med fengsel

- UEFA tar situasjonen knyttet til koronaviruset veldig seriøst. Vi følger situasjonen tett og er i kontakt med WHO og nasjonale myndigheter angående Covid-19 og virusets utvikling.

- UEFA følger også avgjørelsene fra lokale myndigheter som kan påvirke kamper, og vi er i kontakt med klubber og nasjonale forbund i forbindelse med dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag