Gå til sidens hovedinnhold

Sesongstart i verdens tøffeste liga

Lei av fotballspillere som klager over tøft kampprogram? Sjekk hva hockeyspillerne i NHL skal gjennomgå det neste halve året.

Onsdag starter en ny sesong i verdens tøffeste hockeyliga - National Hockey League. De tre første av totalt 1.230 kamper spilles natt til torsdag, norsk tid. I løpet av 186 dager - fra 4. oktober til 8. april - skal hvert lag gjennom 82 tøffe matcher.

Og så starter sluttspillet.

Det laget som løfter Stanley Cup en eller annen gang i juni, har da spilt over 100 kamper i det som er kåret til verdens nest mest krevende idrett.

To nordmenn
Denne sesongen er det to nordmenn på plass i verdens tøffeste hockeyliga. Både Patrick Thoresen og Ole-Kristian Tollefsen har fått beskjed om at de starter i NHL når sesongen starter.

Tollefsen fikk fem kamper for Columbus Blue Jackets i fjor. Den unge Ohio-klubben har aldri oppnådd suksess i NHL, ei heller klart å komme til sluttspillet. Lykkes ikke laget denne gang, får trolig både treneren og manageren sparken.

I Edmonton Oilers, hvor Thoresen hører hjemme, er situasjonen annerledes. Det gamle storlaget var i finalen i Stanley Cup i fjor, og tapte først etter sju kamper mot Carolina Hurricanes.

Denne sesongen er målsettingen å vinne. Selv om laget mistet sin beste spiller, Chris Pronger, etter finaletapet i fjor. Pronger er uerstattelig, og Oilers ser unektelig litt svake ut på backsiden. Men på løpersiden virker det kanadiske laget knallsterkt, med fire gode rekker.

Favorittene
Edmonton er likevel ikke blant favorittene før sesongen starter. Når det blir snakk om Stanley Cup, er det som regel Detroit Red Wings, Nashville Predators og San Jose Sharks som blir nevnt.

Sharks har fjorårets viktigste spiller og poengkonge i form av Joe Thornton, pluss fjorårets toppscorer i form av Jonathan Cheechoo. Detroit har ligaens kanskje beste backer, pluss fremadstormende Henrik Zetterberg og Pavel Datsyuk og veteranen Dominik Hasek.

Nashville er en historie for seg selv. Dette laget er et av de yngste i ligaen, og har bygd seg opp ved hjelp av tålmodighet og gode draftvalg. Nå virker laget endelig modent for å gå helt til topps, anført av nyervervede Jason Arnott og stjernespilleren Paul Kariya.

Andre sterke kandidater til sluttspillseieren er Anaheim Ducks, Ottawa Senators og Calgary Flames.

Kamp for plassene
Uansett; for både Thoresen og Tollefsen handler det i første periode om å beholde plassen på laget. Thoresen er et ukjent navn i Canada, og presses av høytdraftede Robbie Schremp og Alexei Mikhnov i kampen om en av de to ledige plassene i laget.

Tollefsen har sju backer foran seg i køen, og samtlige har enveiskontrakter. Det betyr at de hever samme lønn i farmerligaen AHL som de gjør i NHL, hvilket igjen betyr at det blir både lettere og billigere for Columbus å sende Tollefsen ned i farmerligaen.

Nivået i AHL er også svært høyt, men for ambisiøse spillere som Thoresen og Tollefsen vil denne ligaen aldri bli sett på som mer enn en mellomstasjon.

- Målet mitt er å være her halve sesongen, og få i hvert fall 40 NHL-kamper, sa Tollefsen til Nettavisen tidligere i høst.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus