*Nettavisen* Sport.

Setter historisk rekord

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Årets Holmenkollstafett vil slå deltakerrekorden fra midten av 1990-tallet, da forrige løpsbølge nådde sin topp.

17.04.12 09:06

Oslo (ANB): En sikker prognose går ut på at det kommer til å delta over 2.500 lag, dvs nærmere 40.000 løpere, i 2012-utgaven av stafetten lørdag 12. mai. Rekorden til nå er 2.400 lag, satt i 1994.

Mot slutten av tiåret dalte deltakerantallet her som i alle andre mosjonsarrangementer, en trend som vedvarte utover på 2000-tallet. Så ble den snudd, og de siste årene har deltakelsen tatt seg gradvis opp igjen. Med 2.200 lag i fjor begynte man for alvor å nærme seg rekordnivå. Det blir nådd, og vel så det, i år.

Desidert størst
- Helt fantastisk! Tenk å være tilbake på 90-tallsnivå. En ny bekreftelse på at mosjonsbølgen ikke bare er tilbake for fullt, men faktisk også er i ferd med å overgå den forrige, sier daglig leder for både Holmenkollstafetten og arrangørklubben Tjalve, Svein Lilleberg, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

«Vårens vakreste eventyr» er landets desidert største idrettsarrangement, og styrker nå den posisjonen. Mandag var antall lag i ferd med å passere 2.300 lag.

- Vi har ligget foran fjorårets påmelding i hele år, og vi vil ta imot påmelding faktisk helt fram til formiddagen løpsdagen. Så at det blir ny rekord er helt sikkert, sier Lilleberg.

Bedrift og mosjon dominerer
Dermed ser han fremdeles effekten av noen vellykkede grep som arrangørene tok for noen år siden. Å rette oppmerksomheten mot bedriftsmarkedet var et sjakktrekk. Deltakerøkningen besørges nemlig helt og holdent av bedrifts- og mosjonsklassene. I klassene for løperklubber og andre typer idrettslag er antall lag nokså stabilt, dvs rundt 200.

Å åpne for blandingslag, med både menn og kvinner på samme lag, var også smart. Disse utgjør ikke mindre enn 80 prosent av bedrifts- og mosjonsklassene!

- Vi kunne sikkert ha gjort en slik offensiv også mot det svenske markedet. Men vi våger ikke, for vi frykter at vi ikke har kapasitet til å ta imot særlig flere enn vi gjør nå. Og vi vil nødig avvise noen, understreker Lilleberg.

Lag fra hele Norge
Holmenkollstafetten er utvilsomt et arrangement for hele Norge. Alle fylker er representert, også Svalbard, der et lag fra Svalbard Turn er fast inventar.

Veldig mange kommer tilbake år etter år. Men arrangørene kan også glede seg over at et betydelig antall lag hvert år er nykommere.

- Tradisjonelt har nok terskelen for å delta i arrangementer som dette vært høyere her i landet enn i Sverige og Danmark. Mye tyder på at den nå begynner å bli lavere, sier Svein Lilleberg. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.