RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sex, alkohol og doping

(SCANPIX)
Sist oppdatert:
Sex-skandaler, alkohol og doping har satt sitt preg på USAs OL-forberedelser.

Under én måned før de olympiske vinterleker starter i Torino, har flere utenomsportslige hendelser stjålet overskriftene i USA.

Størst overskrifter har den 25 år gamle kunstløperen Michelle Kwan kapret. Hun kjemper en desperat kamp for å komme på det amerikanske OL-laget og få sin store drøm om en olympisk gullmedalje i oppfyllelse.

Skeleton-skandaler
Men skeleton-treneren Tim Nardiello og skeleton-stjernen Zack Lund har også vært i fokus i amerikanske medier. Nardiello er anklaget av minst to kvinnelige utøvere for seksuell-trakassering. Zack Lund, lederen av verdenscupen sammenlag, er suspendert etter å ha blitt tatt i doping.

Alpinhelten Bode Miller er også i trøbbel. Han høstet tidligere i vinter storm for å ha uttalt seg positivt om bruk av doping, og fikk nok en gang idrettsverdenen til å rase da han nylig uttalte i CBSs «60 minutes» at han har sust ned alpinbakkene i beruset tilstand.

- Og jeg vil gjøre det igjen, sa den kontroversielle alpinisten.

I forkant av OL har de amerikanske avisene skrevet mer om disse skandalene enn medaljekandidatene. Det sportslige har havnet helt i skyggen av sex, alkohol og doping.

Kwans OL-drøm
Det nasjonale amerikanske kunstløpmesterskapet går i helgen av stabelen i St. Lois - uten den femdobbelte verdensmesteren Michelle Kwan, som må trygle og be for å kunne få drømmen om OL-deltakelse i oppfyllelse.

De tre beste fra det amerikanske mesterskapet sikrer seg i utgangspunktet plass i OL-troppen, men Kwan har slitt med en lyskeskade og er ikke i stand til å delta i St. Louis.

Kwan har deltatt i svært få konkurranser de siste tre årene. En komité på 36 personer i Det amerikanske kunstløpforbundet avgjør hennes OL-skjebne etter det amerikanske mesterskapet.

- Det blir opp til komitéen å avgjøre hvem de mener er de tre beste i kunstløp i USA. Jeg føler selv jeg er det, sa Kwan på en pressekonferanse nylig.

- Får delta
De fleste ekspertene tror Kwan får delta i OL på bakgrunn av sine tidligere resultater. Alissa Czisny er en av kunstløp-stjernene som kan bli utelatt fra troppen om Kwan får reise til Torino.

- Jeg tror det beste jeg kan gjøre er å fokusere på min egen skøyting. Det er ikke noe annet vi kan gjøre. Avgjørelsen er tydligevis ikke opp til oss, sier den 18 år gamle college-studenten.

Forberedelsene til det amerikanske skeleton-teamet har fått seg en alvorlig knekk på grunn av omstendighetene rundt Nardiello og Lund.

Benekter anklagene
45 år gamle Nardiello benekter på det sterkeste anklagene om at han skal ha utsatt kvinnelige utøvere for seksuell trakassering, men det er likevel uklart om han får reise med landslaget til Torino.

Han ble suspendert fra trenerjobben av det bobsleigh og skeletonforbundet (USBSF) 31. desember på grunn av anklagene, og er nå under etterforskning.

26 år gamle Lund testet positivt på det forbudte stoffet Propecia, som er et stoff som kan skjule spor av andre ulovlige dopingmidler.

- Stoffet står på listen over de forbudte. Det er ingen tvil om at han har ødelagt for seg selv, sier USBSF-president Jim Shea Sr. til New York Times.

Miller full på ski
Miller har nå beklaget uttalelsene om at han har stått på ski i beruset tilstand.

- Det er som å kjøre bil når du er full, men den eneste forskjellen er at det ikke finnes noen regler om dette i alpinbakkene, var en av uttalelsene Miller kom med i 60 Minutes.

Torsdag forrige uke krøp Miller til korset på en pressekonferanse i Wengen.

- Dette er selvsagt ikke noe jeg ønsker å oppfordre til, sa Miller.

Den amerikanske olympiske komité må nå gjøre sitt ytterste for å hindre nye skandaler før OL starter i Torino 10. februar. Det kan bli en vanskelig oppgave.

Kilder: New York Times, ESPN, CNN, Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere